Історія України - Юрій М.Ф. - Селянсько-козацькі повстання

Встановлення панування іноземних держав на українських землях, посилення залежності великої частини селянства не могло не викликати його протесту в найрізноманітніших формах. Відомі приклади рішучої збройної боротьби проти гнобителів: повстання в Галицькій землі 1469 р. та ін. Великого розмаху набуло повстання під проводом Мухи в 1490-1492 рр. у Прикарпатті та Придністров'ї. У 1514 р. закарпатські селяни взяли участь у повстанні угорських селян.

Втеча залежних селян на певному етапі стає головною формою селянського руху. Вільні поселенці в степах створили власну організацію - козацьку громаду. Слово "козак" означало вільну людину.

У цих умовах і виникає українське козацтво, перші вірогідні згадки про яке належать до 1489-1492рр. Уперше зустріч з козаками відбулася в 1489 р. у принца Яна Ольбрахта, який вступив у степи Поділля для боротьби з татарами. Місцеві козаки були провідниками польської армії. Найбільш ранні відомості про козаків на Київщині належать до 1492 та 1499 років.

У перші десятиліття XVI століття збільшується козацьке населення в Придніпров'ї (переважно це міста Черкаси і Канев). Черкаський староста Остафій Дашкевич (1514-1535), черкаський намісник Претвич, барський староста Предслав Лянцкоронський організовують козацькі загони.

Перші укріплення зводились задніпровськими порогами на островах, побудову яких приписують Дмитру Вишневецькому. Він побудував невеликий замок на острові Мала Хортиця, що витримав дві облоги татар. Маючи на меті захист кордонів України від нищівних нападів татар, Вишневецький укладає угоди з Литовським князівством та Московським царством, але втручання в молдавські справи приводить його до загибелі в 1563 році.

Запорізьке козацтво було своєрідною республікою з кошовим отаманом на чолі, який був головою козацької ради. На раді обирали отамана, осавула, обозного, кошового суддю, писаря, хорунжого терміном на один рік. Адміністративно-територіальною одиницею Запоріжжя була паланка на чолі з полковниками. Військо поділялося на курені, кожен з яких мав свого отамана.

У1572 р. польський уряд прийняв на службу певну кількість козаків, яких було занесено в реєстр. За свою службу вони отримували від уряду платню, підпорядковувались коронному гетьману і звільнювались від податків. На початку був утворений один полк реєстрових козаків, який налічував усього 700 чоловік. Пізніше чисельність реєстрового козацтва зростає.

Селянсько-козацькі повстання

У1591 -1593 рр. відбулось повстання під проводом гетьмана реєстрового козацтва Криштофа Косинського. Приводом до повстання стало недопущення його у володіння дарованим від короля маєтком лід Білою Церквою місцевим старостою. Козаки ведуть боротьбу проти місцевих урядовців у Подніпров'ї. Під містом П'ятка магнатське військо Острозьких, Вишневецьких та їхніх союзників розбило козаків. Косинський зобов'язався припинити боротьбу. Проте, зібравши на Січі свіжі сили, він рушив у похід на Черкаси, де під час облоги міста й загинув.

У 1594-1596 рр. відбулось повстання під проводом Северина Наливайка (раніше був сотником у війську Острозького). Наливайко спочатку організував похід у Молдавію проти татар. Нападом на шляхту в Брашіаві й почалось повстання. З Наливайком разом діяли й реєстровці (гетьман Лобода, відтак його замінив Шаула). Біля міста Лубни козаки були оточені польськими військами Жолкевського. Реєстровці вирішили капітулювати, вони видали Наливайка ворогові. В1597 р. Наливайку відрубали у Варшаві голову, а потім четвертували.

З кінця XVI ст. починаються морські походи козаків. Типовими козацькими човнами були "чайки", розмірами до 20 м завдовжки й 3-4 м завширшки. На одному човні розміщувалось до 50-70 козаків. Кожен човен мав по кілька гармат. Перші морські походи були спрямовані переважно на Очаків та узбережжя Криму. Але історія знає блискавичні походи козаків і на Синоп, Варну, Кафу. Загальновідомим є знаменитий похід козаків у 1616 р. на чолі з гетьманом Сагайдачним, у результаті якого було захоплено фортеці Варну, Синоп, Кафу, де знаходились найбільші на той час невільницькі ринки.

Татарські напади
Ценора
Хотинська війна
Продовження турецько-татарської агресії
Козацькі повстання 20-30-х рр
Тема 9. Повстання під проводом Б. Хмельницького
1. Підготовка повстання
2. Перші перемоги
3. Військові події 1649-1651рр.
4. Військові дії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru