Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛЕВИЦЬКИЙ Володимир Лукич (псевдоніми: Данило Демонтар, В. Лавров, В. Левченко та ін.)

Український письменник, публіцист, видавець, літературознавець

Народився 2 вересня 1856 р. в с. Белзка (нині с. Гончарівка Золочівського району Львівської області) в родині селянина.

Навчався в Золочівській та Бережанській гімназіях. У 1879 р. закінчив Львівський університет. Із 1880 р. розпочав юридичну практику: займався нотаріальними справами в містах Болехові, Стриї, Станіславі.

Навчаючись в університеті, став активним членом гуртка академічної молоді. З 1876 р. увійшов до складу редколегії студентського журналу »Друг», проводив організаторську роботу. Був спец редактором альманаху »Дністрянка».

1880 р. опублікував у журналі »Зоря» історико-літературну розвідку про Марусю Чурай; 1881 р. разом з І. Франком уклав антологію української поезії. Редагував популярний довідник для селян (1885), альманах »Ватра» (1887), журнал »Зоря» (1890— 1896).

В. Левицький відомий як публіцист і видавець. У 1880—1885 pp. випускав ілюстровані календарі »Просвіти», до яких готував переробки та переклади оповідань, написав 10 есе про відомих письменників.

У травні 1916 р. за його редакцією вийшов перший номер часопису »Письмо з »Просвіти». З приходом на Західну Україну російських військ видавництво та бібліотека були перевезені до Відня. Значну увагу приділяв встановленню літературних і культурних зв’язків з Україною. »Просвіта» видала низку ілюстрованих літературних збірників В. Левицького: »Рідний зільник» (1891), »Левада» (1892), »Рідна стріха» (1894), »Рокова хвиля» (1917).

Ще за життя В. Левицького фахівці дали високу оцінку його критико-аналітичних студій »Закордонна Русь», »Угорська Русь, її розвій і теперішній стан», »Павло Полуботок, наказний гетьман України».

Найпліднішими у творчості В. Левицького як публіциста, літератора, народознавця були роки редагування »Зорі» (1890— 1896). У цей період він підтримував тісні наукові та літературні зв’язки з І. Франком, який високо оцінив творчі можливості В. Левицького, статті-огляди »З останніх десятиліть XIX віку» (1901).

Серед народознавчих праць заслуговує на увагу дослідження »Як живеться українському народові в Австрії» (1915), »Релігія і наука: великодні гадки» (1938) та ін. У філософських працях ученого розглядаються проблеми буття: »Гадки про життя» (1928), »Революційні течії в сучасній фізиці» (1930), »Старт ідеї — нові думки» (1931), »Свобода волі в світлі сучасної фізики» (1936).

Помер 6 жовтня 1938 p. у м. Винниках (тепер у складі Львова).

ЛЕПКИЙ Богдан Сильвестрович
ЛЮБИЧ-РОМАНОВИЧ Василь Гнатович
МАКІВЧУК Федір Юрійович
МАЛАНЮК Євген Филимонович
МАЛИШКО Андрій Самійлович
МАМОНТОВ Яків Андрійович (псевдоніми: Я. Лірницький, Я. Пан)
МИРНИЙ Панас (літературний псевдонім Рудченка Панаса Яковича)
МОРДОВЕЦЬ (Мордовцев) Данило Лукич
МУРАТОВ Ігор Леонтійович
НЕЧУЙ-ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Семенович (справжнє прізвище — Левицький)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru