Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ОЛІЗАР Нарцис Пилипович

Український письменник, публіцист

Народився 1794 р. в Заборові на Волині у родині помітного громадського діяча. Жив у Коростишеві. Навчався у Кременецькому ліцеї та на історико-філологічному факультеті університету у Вільно, а після його закінчення виконував обов’язки сенатора-кастеляна Королівства Польського. 1832 р. таємно емігрував спочатку до Німеччини, потім до Франції, де разом з А. Міцкевичем видавав »Трибуну народів».

Значний період у житті Н. Олізара пов’язаний з Луцьком, в якому був його родовий маєток, що належав Олізарам ще з XV ст. У Луцьку 1826 р. він приєднався до товариства »Косинерів», брав активну участь у підготовці й організації повстання 1830— 1831 рр. на Волині. Діяльність товариства поширювалася крім Луцького на Кременецький, Лубенський, Рівненський, Заславський і Володимирський повіти, Галичину і Замостя. 1831 р. він був заарештований, перебував у тюрмі Варшави, а потім Житомира, звідки втік за кордон.

Публіцистична спадщина Н. Олізара є надзвичайно цінним матеріалом для істориків, політологів, краєзнавців та мовознавців. Він автор книг »Бесіди про сусідство» (1840, польською мовою), »Мемуари» (1845, французькою), »Мемуари кастеляна Нарциса Олізара» (1871), »Полон і втеча. Мемуари. З додатком. Замітки про повстання на Волині» (1845, німецькою), »Спогади сучасника» (1853), »Із псалмів Псалми» (1857).

Н. Олізару приписують авторство анонімно виданої у Парижі роботи »Декілька слів про події у Польщі. Замітки неупередженого слов’янина» (1846), яка нині зберігається у бібліотеці Музею книги в Москві. Основне питання, яке розглядалося у книзі, — відновлення Польщі у ЇЇ »природних кордонах» і роль Віденського конгресу. Автор простежує проблеми, пов’язані з розчленуванням Польщі між Австрією, Прусією і Росією, розглядає події наполеонівських війн, наслідки повстань 1830 і 1846 рр. і закликає до політичної рівноправності в Європі.

Помер у 1862 р.

ОЛЬЖИЧ Олег Олександрович (справжнє прізвище — Кандиба)
ОСЬМАЧКА Тодось Степанович
ПАВЛОВИЧ Олександр Іванович
ПАНІВ Андрій Степанович
ПАНЧ Петро Йосипович (справжнє прізвище — Панченко)
ПАЧОВСЬКИЙ Василь Миколайович
ПИЛИПЕНКО Сергій Володимирович (псевдоніми: Сергій Сліпий, Плугатар та ін.)
ПЛЮЩ Олексій Львович
ПОГОРЄЛЬСЬКИЙ Антоній (справжнє прізвище — Петровський Олексій Олексійович)
ПОЛІЩУК Валер’ян Львович (літературні псевдоніми: Микита Волокита, Сонцвіт Василь та ін.)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru