Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПАНЧ Петро Йосипович (справжнє прізвище — Панченко)

Український письменник

Народився 4 липня 1891 р. в с. Валки Харківської області в родині селянина. Навчався у Полтавському землемірному училищі. Під час першої світової війни після артилерійського училища в чині прапорщика був направлений до військової частини в Царське село (1916). Під час жовтневого перевороту та громадянської війни перебував на Південно-Західному фронті, у війську Директорії, потім — у легкому артдивізіоні Червоної армії. Восени 1921 р. повернувся до рідного села, працював землеміром. Пережите стало матеріалом для літературної праці. Писав нариси, фейлетони, оповідання. Спочатку друкувався в місцевих газетах, у республіканській пресі. Основна тематика його творів у цей час — труднощі перебудови в глухих селах, герої — представники різних прошарків суспільства, різних характерів, без жодного сліду ідеологічної запрограмованості.

Належав до спілки селянських письменників »Плуг», а потім — до ВАПЛІТЕ. З 1925 р. працював у Харкові. Друкувався в першому номері альманаху »ВАПЛІТЕ» (повість »З моря»), в першому часопису »Червоний шлях» (повість »Без козиря»). 1928 р. вийшла друком перша збірка його оповідань та повістей »Голубі ешелони». Твори, вміщені у збірці, не мали оптимістичних фіналів, розповідали не про »торжество революційних ідеалів», а про прикрі людські поразки. Тож у 1947 р. вони були піддані гострій критиці »розносу» як »книги шкідливі». 1932 р. вийшла збірка оповідань »Народження», а 1933 р. — роман »Право на смерть», який також було оцінено негативно, оскільки у поглядах на індустріалізацію автор знову виявив не заідеологізованість. У переробленому вигляді роман вийшов у 1935 р. під назвою »Облога ночі».

У 30-х роках звертався до історико-революційної тематики (»Малий партизан», »Син Таращанського полку», »Олександр Пархоменко» та ін.). З 1941 р. П. Панч — в евакуації в Уфі, брав активну участь у патріотичному русі, потім працював головним редактором »Радянської України» (Москва). Наприкінці війни почав писати роман про національно-визвольну війну під проводом Б. Хмельницького. Перша частина його »Запорожці» (1946) також була піддана гострій критиці. Повністю роман вийшов під назвою »Гомоніла Україна» у 1954 р. На думку істориків літератури, це один з найкращих творів з цієї теми. В 1965 р. П. Панч став лауреатом Шевченківської премії за повість »На калиновому мості». Педагогічною спрямованістю позначені його твори для дітей (»Вовчий хвіст», »Будемо літати», »Ерік шукає щастя» та ін.). Помер 1 грудня 1978 р. у Києві.

ПАЧОВСЬКИЙ Василь Миколайович
ПИЛИПЕНКО Сергій Володимирович (псевдоніми: Сергій Сліпий, Плугатар та ін.)
ПЛЮЩ Олексій Львович
ПОГОРЄЛЬСЬКИЙ Антоній (справжнє прізвище — Петровський Олексій Олексійович)
ПОЛІЩУК Валер’ян Львович (літературні псевдоніми: Микита Волокита, Сонцвіт Василь та ін.)
ПОЛТОРАЦЬКИЙ Олексій Іванович
ПЧІЛКА Олена (справжнє прізвище — Косач Ольга Петрівна)
РИБАК Натан Самійлович
РИЛЬСЬКИЙ Максим Тадейович
РУДАНСЬКИЙ Степан Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru