Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - БРАНДТ Роман Федорович

Учений-славіст, літературознавець, письменник

Народився 16 грудня 1853 р. в Петербурзі в родині відомого вченого-зоолога, доктора медицини, академіка Ф. Ф. Брандта. 1870 р. закінчив Петербурзьку гімназію.

Р. Брандт мріяв присвятити себе латинській філології і в 1870 р. вступив до Петербурзького історико-філологічного інституту, проте згодом перейшов до університету і захопився слов’янською філологією. Його студентська робота »Разбор поэмы Ивана Гундулича »Осман» була удостоєна золотої медалі. Після закінчення в 1875 р. Петербурзького університету Р. Брандт продовжив там свою наукову роботу під керівництвом академіка І. Срезневського та професора В. Ламанського.

З 1877 р. працював у Ніжинському історико-філологічному інституті, де разом з іншими вченими утверджував традиції наукової славістичної школи. З 1882 р. — ординарний професор цього навчального закладу. Неодноразово їздив за кордон, де збирав матеріали для магістерської дисертації на тему »Начертание славянской акцентологии» (1880), яку захистив у 1881 р. Це було перше дослідження зі слов’янської акцентології. Значну цінність мали його »Таблиці наголосів», складені на основі граматик, словників і наукових праць.

У1881—1886 pp. опублікував у журналі »Русский филологический вестник» серію статей під загальною назвою »Грамматические заметки» (окремі видання, Варшава, 1883, 1886).

У 1883—1887 pp. P. Брандт редагував перекладену російською мовою працю Франца Міклошича »Сравнительная морфология славянских языков».

Публікація в »Известиях Историко-филологического института кн. Безбородко в Нежине» перекладу цієї праці з примітками P. Брандта була важливою подією в науці.

Значний науковий інтерес становить його дослідження »Несколько замечаний об употреблении иностранных слов» (1882).

У 1886 р. переїхав до Москви, де працював до 1920 р. на кафедрі слов’янської філології університету. Захистив докторську дисертацію »Об этимологическом словаре Миклошича» (1887).

Внесок ученого у мовознавство, зокрема в славістику, величезний. Р. Брандт володів 20 мовами, опублікував кілька підручників і текстів лекцій з історичної граматики російської мови (1892), фонетики й морфології польської (1894), сербської (1895), чеської (1900, 1901), болгарської (1901) мов, історії російської мови (1913), вступу до слов’янської філології (1915).

Р. Брандт брав участь у створенні й виданні »Словаря русского языка», підготовленого відділом російської мови і словесності Петербурзької Академії наук. Багато уваги приділяв вивченню і пропаганді міжнародної мови — есперанто (»О международных языках вообще и в частности эсперанто», 1909; »Доктор Заменгоф», 1915), редагував журнал »Волна эсперанто».

Знання мов дало можливість ученому здійснювати дослідження в галузі порівняльного мовознавства та літературознавства. Про це свідчать праці »Об »Ивиковых журавлях» в переводе В. Жуковского» (1905), »Воскресающий Наполеон у Лєрмонтова и в его немецком образце» (1917), »Обзор славянских литератур: История литературы болгарской, сербской и чешской» (1912) та ін.

Він автор досліджень про хорватську, сербську, польську, болгарську літератури. З 1902 р. — академік Петербурзької Академії наук.

Деякі праці вченого і нині зберігають наукову цінність. Р. Брандт відомий і як письменник. Він опублікував кілька збірок віршів, байок під псевдонімом Орест Головній: »Басни переводные, подражательные и оригинальные» (1899), »Басни (свои перепевы и переводы)» (1910) та ін. У книжці »Переложения Ореста Головнина» (1886) були надруковані переклади творів Анакреонта, Дж. Байрона, Р. Бернса. Брандт відомий і як перекладач поеми Т. Тассо »Визволений Єрусалим» (пісні І— XX), сонетів У. Шекспіра, поеми Л. Камоенса »Лузіада», творів Петка Славейкова, 1. Вазова, Кирила Христова, Найдена Гетова.

Помер 2 березня 1920 р. в Москві.

БУДИЛОВИЧ Антон Семенович
БУЛАХОВСЬКИЙ Леонід Арсенійович
ВАСИЛЕНКО Григорій Кирилович
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ Григорій Петрович
ІВАЩЕНКО Григорій Григорович
ВЕРЗИЛОВ Аркадій Васильович
ВЕРНАДСЬКИЙ Володимир Іванович
ВОВК (Волков) Федір Кіндратович
ВОЗНЯК Михайло Степанович
ВОЛИНСЬКИЙ Петро Костьович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru