Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КАПУСТЯНСЬКИЙ Іван Назарович (псевдоніми — Іван К-й, Ів. К, Ж. Шунський, Янек)

Український літературознавець, критик, бібліограф і педагог

Народився 1894 р. в с. Рокити (нині с. Жовтневе Семенівського району Полтавської області). Закінчив Ніжинський історико-філологічний інститут у 1916 р. У 1919 р. в м. Прилуки за його участю вийшли два номери журналу »Гасло». Один з них було присвячено 150-річчю від дня народження І. Котляревського, в другому — опубліковано нариси, етюди, оповідання та рецензії. Протягом 1921—1925 рр. — доцент Полтавського інституту народної освіти, пізніше — співробітник Інституту літератури ім. Т. Шевченка. Викладав українську мову.

У 20-х роках організував у Полтаві філію Спілки селянських письменників »Плуг». Автор праць »Нова українська революційна проза», »Соціальна пісня на українському ґрунті» (обидві 1924), »Учительство в українській літературі», »Валеріан Поліщук» (обидві 1925), »Плужанська творчість» (1926), »Лекції з історії української літератури» (1929). В журналах »Червоний шлях», »Плужанин», »Красное слово», »Шлях освіти», »Шквал», газеті »Вісті» публікував статті, присвячені життю і творчості Г. Сковороди, Л. Глібова, І. Франка, П. Тичини, П. Панча, І. Сенченка та інших письменників. І. Капустянський — упорядник і редактор повної збірки творів Л. Глібова (т. 1—2, 1927). В 1934 р. був репресований.

І. Капустянський — один із перших теоретиків української радянської літератури. В своїх творах намагався осмислити значення класичної української літератури в контексті нових соціально-політичних і культурних реалій. У 30-х роках його було репресовано.

Розстріляний у 1939 р. Реабілітований посмертно.

КАРАЗІН Василь Назарович
КАЧАНОВСЬКИЙ Володимир Васильович
КИБАЛЬЧИЧ Микола Іванович
КИРИЛЮК Євген Прохорович
КИР’ЯКОВ Михайло Михайлович
КІСТЯКІВСЬКИЙ Богдан (Федір) Олександрович
КЛЕПАТСЬКИЙ (Клепацький) Павло Григорович
КОЗЕЛЬСЬКИЙ Яків Павлович
КОМАРОВ Михайло Федорович (псевдоніми: М. Уманець, М. Комар)
КОНДРАТЮК Юрій Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru