Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОНДРАТЮК Юрій Васильович

Український винахідник, один із творців ракетної техніки і теорії космічних польотів

Народився 21 червня 1897 р. у Полтаві. 1916 р. закінчив Полтавську гімназію, певний час навчався у Петербурзькому політехнічному інституті. Був мобілізований у російську армію. У 1918—1930 рр. працював механіком, інженером-будівельником, проектував елеваторну техніку в Полтаві, Києві, Малій Висці (нині Кіровоградська область), на Північному

Кавказі і в Новосибірську. В липні 1930 р. був заарештований за звинуваченням у шкідництві групи проектувальників і будівельників зерносховищ у Західному Сибіру. Після звільнення в 1932 р. переїхав до Києва, де очолив групу, що займалася проектуванням по вітросилових установок.

У 1919 р. Ю. Кондратюк написав роботу »Тим, хто буде читати, щоб будувати» (згодом доопрацьована і видана в січні 1929 р. під назвою »Завоювання міжпланетних просторів»), в якій розробив головні проблеми космонавтики, космічних польотів і конструювання кораблів для міжпланетних подорожей. У своїй праці вивів рівняння руху ракети, виклав схему і дав опис багатоступінчастої ракети, запропонував принципово нові рішення проблем створення та експлуатації космічних кораблів, які значно випередили тогочасну ракетобудівну думку. Досліджував методи теплового захисту космічного корабля під час його руху в атмосфері. Ця праця була перекладена англійською мовою. Ідеї та розрахунки Ю. Кондратюка використовувались американськими вченими для підготовки польоту космічного корабля »Apollo» на Місяць. На космодромі мису Канаверал американці спорудили пам’ятник Ю. Кондратюкові; на Місяці його іменем названо один із кратерів.

Влітку 1941 р. був мобілізований у діючу армію. Загинув за нез’ясованих обставин.

КОНОНОВИЧ - ГОРБАЦЬКИЙ Йосиф
КОПЕРЖИНСЬКИЙ Костянтин Олександрович
КОПНІН Павло Васильович
КОРДУБА Мирон Михайлович
КОРЕЦЬКИЙ Володимир Михайлович
КОРОЛЬОВ Сергій Павлович
КОСИНСЬКИЙ Володимир Андрійович
КОСТОМАРОВ Микола Іванович
КОСТЮК Григорій Силич
КРАВЧЕНКО Василь Григорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru