Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - НУДЬГА Григорій Антонович

Український літературознавець і критик

Народився 21 січня 1913 р. в с. Артюхівка на Сумщині в родині селянина. Навчався у Гадяцькому педагогічному технікумі. У 1938 р. закінчив Київський університет. Пройшов фронтовими дорогами Великої Вітчизняної війни. Після війни продовжував педагогічну і науково-пошукову роботу.

Перша його праця »Українська пісня серед народів світу» (1960) розкриває досі незвідані аспекти вивчення національної культури. Автор знаходить перегуки з піснею »їхав козак за Дунай» не тільки у фольклорі країн Подунав’я, а й у французькій та німецькій народній творчості. Г. Нудьга — автор таких книжок, як »Листування запорожців з турецьким султаном» (1963), »Українська балада» (1970), »Український поетичний епос. Думи» (1971), »Слово і пісня. Дослідження» (1985).

Г. Нудьга досліджує долю юнаків з України, які навчалися, здобували вчені звання, працювали професорами, ректорами в західноукраїнських університетах і робили вагомий внесок у розвиток світової науки.

Учений допоміг повернути в історію української літератури латино мовну поезію XV—XVI ст., яка принесла в Україну ідеї Ренесансу і сприяла розвитку поезії українською мовою.

Помер 1994 р. у Львові.

ОВСЯНИКО - КУЛИКОВСЬКИЙ Дмитро Миколайович
ОГЛОБЛИН Олександр Петрович
ОГОНОВСЬКИЙ Омелян Михайлович
ОКІНШЕВИЧ Лев Олександрович
ОРЖЕНЦЬКИЙ Роман Михайлович
ОХІРОВСЬКИЙ Станіслав
ОСАДЧИЙ Тихон Іванович
ПАЛЛАДІН Олександр Володимирович
ПАТОН Євген Оскарович
ПЕРЕТЦ Володимир Миколайович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru