Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СВЕНЦІЦЬКИЙ Іларіон Семенович

Український філолог і мистецтвознавець

Народився 7 квітня 1876 р. в м. Буськ Львівської області. 1899 р., закінчивши Львівський університет, навчався у Петербурзькому та Віденському університетах. У 1905 р. за дорученням митрополита А. Шептицького організував Національний музей у Львові (з 1939 р. — Львівський музей українського мистецтва). До 1952 р. був його директором.

З 1939 р. і до кінця життя — професор, завідувач кафедри слов’янської філології Львівського університету. У 1945 р. очолив відділ мовознавства Інституту суспільних наук АН України.

Одна з найбільших заслуг І. Свєнціцького — активні розшуки витворів українського мистецтва. З цією метою він об’їздив усю Галичину. Твори, зібрані дослідником, склали основу колекції музею у Львові. Встановив творчі зв’язки з музеями Східної України, Росії, Білорусії.

Першою науковою розвідкою була »Спроба порівняльного словника руських говорів...» (1889). І. Свєнціцькому належать такі праці з мовознавства: »Бучацьке євангеліє ХНІ ст.» (1911), »Лавришевське євангеліє XIV ст.» (1913), »Основи науки про мову українську» (1917), »Нариси про мову пам’яток староруського письменства XI в.» (1948), »Мова Галицько-Волинського літопису» (1949) та ін.

Талант дослідника-мистецтвознавця розкрився в розвідках: »Опис музею Ставропігійського інституту у Львові» (1908), »Галицько-руське церковне малярство» (1914), »Іконопис Галицької України XV—XVI ст.» (1928), »Розвиток українського мистецтва в Західній Україні» (1944) та ін.

У коло наукових інтересів І. Свєнціцького входили фольклор та етнографія. Він — автор праць: »Каталог книг церков нослов’янської печаті» (1908), »Похоронні голосіння» (1912), »Перший друкар України — Іван Федоров, Москвитин» (1924). Написав і опублікував велику кількість наукових та науково-популярних статей, які є актуальними й нині, зокрема »Про музеї і книгозбірні України початку XX ст.», »Початки книгопечатания на землях України».

У 1952 р. І. Свєнціцького було усунуто з поста директора музею у зв’язку з тим, що він протидіяв спробам ліквідації творів мистецтва, що вважалися »ідеологічно небезпечними». До кінця життя дослідник працював в установах АН УРСР.

Наукові заслуги І. Свєнціцького як мистецтвознавця полягають у тому, що він зробив один з перших фундаментальних мистецтвознавчих аналізів галицького іконопису в його історичному розвитку. Своїми працями він увів у науковий обіг десятки творів українських іконописців та художників, фактично був фундатором і упорядником колекцій та експозицій Національного музею, розробив оригінальні методики музейної справи та вимоги до музейних працівників.

Помер 18 вересня 1956 р. Похований на Личаківському кладовищі у Львові.

СЕМЕНТОВСЬКИЙ Костянтин Максимович (літературний псевдонім — К. Калайденський)
СЕМЕНТОВСЬКИЙ Микола Максимович
СИРОТЮК Микола Йосипович
СІКОРСЬКИЙ Ігор Іванович
СІРОПОЛКО Степан
СІЧИНСЬКИЙ (Сіцінський) Юхим (Евтим) Йосипович
СКОВОРОДА Григорій Савович
СЛАБЧЕНКО Михайло Єлисейович
СЛАВІН Лазар Мойсейович
СОКОЛЯНСЬКИЙ Іван Опанасович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru