Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - БОЙЧУК Тимофій Львович

Український живописець

Народився 27 вересня 1896 р. в с. Романівка на Тернопільщині в селянській родині. Брат М. Бойчука. Спеціальної художньої освіти не здобув, однак творчу обдарованість виявив дуже рано. Велику роль у формуванні його як митця відіграли народне мистецтво та іконопис Галичини. Т. Бойчук проявив себе як оригінальний майстер з наївним і водночас мудрим сприйняттям світу. Його називали »українським Піросмані».

Зазнав великого впливу з боку брата М. Бойчука, проте не втратив власної художньої індивідуальності. Про це свідчить одна з ранніх його робіт, що збереглася, — »Дві жінки з насінням» (1916).

Напередодні першої світової війни разом з М. Бойчуком вирушив у подорож до Чернігівщини. У 1917 р. повернувся до Києва. У цей період було створено картину »Коні на пасовищі». Разом з братом Т. Бойчук брав участь у розписі Луцьких казарм у Києві (1919). Свідченням творчої зрілості художника став »Автопортрет» (1920) та картина »Біля яблуні» (1919— 1920). Відомі також графічні роботи майстра — ілюстрації до дитячого журналу »Барвінок» та плакати.

Передчасна смерть не дала повністю розкритися таланту і творчому потенціалу художника, та попри свій короткий вік, він зміг залишити в українському мистецтві неповторний слід.

Помер 1922 р. в Києві.

БОРТНЯНСЬКИЙ Дмитро Степанович
БУЧМА Амвросій Максиміліанович
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ Сергій Іванович
ВАХНЯНИН Анатоль (Наталь) Климентович
ВЕДЕЛЬ Артемій Лук’янович
ВЕРБИЦЬКИЙ Михайло Михайлович
ВЕРЕСАЙ Остап Микитович
ВЕРИКІВСЬКИЙ Михайло Іванович
ВЕРЬОВКА Григорій Гурійович
ВОРОБКЕВИЧ Ісидор Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru