Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЖДАХА Амвросій Андрійович

Класик української дореволюційної графіки

Народився 20 грудня 1855 р. в Очакові. У двадцятирічному віці переїхав до Одеси, де й мешкав до кінця своїх днів. В Одесі вступив до малювальної школи. В 1881 р. він залишив навчання і влаштувався на роботу до Земського банку, в якому служив упродовж 32 років, проте увесь вільний час присвятив вдосконаленню майстерності художника. Він багато працював, відвідував музеї, займався самоосвітою.

У період з 1893 по 1914 р. А. Ждаха створив три серії графічних композицій на теми українських народних пісень. Перша серія листівок з цими композиціями вийшла 1911 р. у київському видавництві »Час». Гонорар за неї художник перерахував до фонду спорудження пам’ятника Т. Шевченку в Києві. Друга серія вийшла майже водночас із першою, а третю, підготовлену перед початком першої світової війни (1914), було видано за кордоном. Війна завадила випустити й »Альбом малюнків до українських народних пісень А. Ждахи», в якому планувалося опублікувати не тільки твори художника, а й тексти пісень і нот до них.

Було підготовлено до друку і четверту серію листівок, до якої входили ілюстрації до жартівливих українських народних пісень, проте вона так і залишилася в архіві художника.

З 1896 по 1901 р. А. Ждаха створює серію з 39 ілюстрацій до »Кобзаря» Т. Шевченка. З цією метою у вересні 1894 р. він вирушає на батьківщину поета, де пише серію акварелей поблизу с. Кирилівка. За планом видавництва художник мав виконати 75 ілюстрацій, але роботу не було завершено. Замість неї видавництво »Час» у 1914 р. масовим тиражем видало ювілейну серію брошур з окремими творами поета. Обкладинку цього видання виконав А. Ждаха. Пізніше, вже після жовтневого перевороту 1917 р., він повернувся до ілюстрування »Кобзаря». На виставці, що відбулася в березні 1921 р. у Державній бібліотеці ім. Т. Шевченка в Одесі, присвяченій пам’яті поета, експонувалися роботи художника на шевченківські теми.

А. Ждаха — автор оформлення книжок П. Куліша »Чорна рада», Є. Гребінки »Чайковський».

Художник колекціонував козацьку зброю, цікавився питаннями етнографії України, виконав два альбоми малюнків жіночого та чоловічого одягу, альбом акварелей писанок. Зібрав і записав два томи творів української усної народної творчості. Помер у 1927 р. в Одесі.

ЖОЛТОВСЬКИЙ Павло Миколайович
ЗАНЬКОВЕЦЬКА Марія Костянтинівна (справжнє прізвище — Адасовська)
ЗЕМКА Тарасій Левкович
ІВАСЮК Володимир Михайлович
ЇЖАКЕВИЧ Іван Сидорович
КАВАЛЕРІДЗЕ Іван Петрович
КАЛЬЧЕНКО Галина Никифорівна
КАРАБУЛЬКА Йосип Йосипович
КАСІЯН Василь Ілліч
КВІТКА Климент Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru