Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СТЕЦЕНКО Кирило Григорович

Український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, священик

Народився 24 травня 1882 р. в с. Квітки на Черкащині в родині маляра-самоука. З дитинства співав у сільському церковному хорі, де навчався музичної грамоти у дяка П. Старшевського. У 1892 р. вступив до київської Софійської духовної школи, а в 1895 р. був призначений диригентом учнівського хору. Освіту продовжив у Київській духовній семінарії (1897—1903). Музичну освіту здобув у Києві в музичній школі Російського музичного товариства та Музично-драматичній школі М. Лисенка (1904—1907). Брав уроки композиції у Г. Любомирського, був помічником регента І. Аполлонова у хорі Михайлівського Золотоверхого монастиря, виховувався на творах М. Березовського, Д. Бортнянського, А. Веделя, І. Лаврівського, М. Львова, С. Давидова, П. Чайковського та ін.

З 1902 р. керував семінарським хором. По закінченні семінарії працював учителем у Київській церковно-вчительській школі. В 1907 р. за революційну діяльність висланий з Києва. 1907— 1911 рр. викладав спів у школах в Александрівсько-Грушевському (нині м. Шахти Ростовської області), у Білій Церкві.

Писав хорові твори, деякі з них виконувались 1908 р. студентським хором Київського університету. З 1910 р. викладав церковний спів у Тиврівському духовному училищі.

У 1912 р. прийняв сан священика і оселився в с. Голово-Русаві Ямпільського повіту (нині с. Олександрівка Томашпільського району Вінницької області), У цей час відбувалися творчі зустрічі з М. Леонтовичем. 1907 р. — працював у Вінниці, а потім у Києві вчителем семінарії. В наступні роки виступав у концертах української хорової музики в Києві, Харкові, Лубнах, Кам’янці-Подільському та інших містах.

Брав активну участь в організації музичного життя і музичної освіти в Києві, організував кобзарську школу. Працював у музичному відділі Міністерства освіти, з 1919 р. керував музично-хоровою секцією музичного відділу »Дніпросоюз» (Київ). Був ініціатором та організатором мандрівних хорових капел, з однією з них концертував на Поділлі. Дбав про покращення справ з фотодруку та бібліотечної справи.

Вчителював у Музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка, був одним з організаторів Всеукраїнського музичного товариства ім. М. Леонтовича. З грудня 1920 р. проживав у с. Веприк.

Для його творчості характерні багатство української народної пісенності, ліризм, яскрава емоційність.

Твори: опери »Кармалюк» (не завершена), »Іфігенія в Тавриді» (1922), дитячі опери »Лисичка, Котик і Півник» (1910), »Івасик-Телесик» (1911); музика до вистав »Сватання на Гончарівці» (1909), »Про що тирса шелестіла» (1916), »Гайдамаки» (1919— 1921); хори — »Бурлака», »Рано-вранці новобранці» (1904), »Прометей», »Сон», »Хмари», »Знов весна», »Свобода, рівність і любов», »Над нами ніч», »То була тихая ніч», »Усе життя»; кантати »Шевченкові», »Єднаймося», »У неділеньку святую», сатирична пісня-сцена »Цар Горох», понад 50 акапельних обробок колядок і щедрівок (1907—1910); солоспіви, церковні твори: три літургії, »Панахида», »Всеношная»; аранжування старовинних розспівів; музикознавчі статі та рецензії.

К. Стеценко — організатор і учасник багатьох шевченківських концертів.

Помер 29 квітня 1922 р. у с. Веприк Київської області.

СУДКОВСЬКИЙ Руфін Гаврилович
ТАРАНОВ Гліб Павлович
ТАРАНУШЕНКО Стефан Андрійович
ТОЛСТОЙ Микола Якович
ТРУШ Іван Іванович
ТУРЧАК Стефан Васильович
ТУРЧАНІНОВ Петро Іванович
ТУТКОВСЬКИЙ Микола Аполлонович
УЖВІЙ Наталія Михайлівна
ФІЛІПЕНКО Аркадій Дмитрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru