Охорона праці - Москальова В.М - 3.1.1. Захист працюючих від дії небезпечних виробничих чинників

Що таке засоби захисту на виробництві?

Це такі засоби захисту, застосування яких виключає або знижує дію небезпечних чи шкідливих виробничих чинників на одного або кількох працюючих.

Засоби захисту поділяються на дві групи: колективні та індивідуальні.

Засоби колективного захисту призначені для одночасного захисту двох і більше працівників. Засоби індивідуального захисту призначені для захисту окремо одного працівника.

Захистом від небезпечних виробничих чинників є безпечна відстань. Це найменша допустима відстань між працівником і джерелом небезпеки, необхідна для того, щоб забезпечувати безпеку працюючого.

Що таке безпека технологічного обладнання?

У технічних завданнях на розробку нового технологічного обладнання мають передбачатися вимоги щодо запобігання або зменшення на робочих місцях шуму, вібрації, пилу, тепловиділень та інших шкідливих впливів до рівня, допустимого нормативними актами.

На етапі конструювання, дуже важливим є своєчасне виявлення можливих потенційних небезпек і розробка заходів їх запобігання.

Методи створення безпеки технологічного обладнання поділяються на загальні та часткові.

До загальних належать: механізація і автоматизація виробничих процесів; дистанційне управління і спостереження; блокування і сигналізація; надійність і міцність.

До часткових методів безпеки належить захист технологічного обладнання від будь-якої певної небезпеки. Сюди належить герметизація, екранування, теплоізоляція, звукоізоляція, амортизація, огородження, заземлення та ін.

Безпека технологічного обладнання має передбачати правильний вибір принципів дії конструктивних систем, матеріалів, робочих параметрів, а також:

використання у конструкціях технологічного обладнання спеціальних захисних засобів;

дотримання ергономічних вимог;

включення вимог безпеки в технічну документацію з монтажу і демонтажу, ремонтних і експлуатаційних робіт.

Матеріали, що використовуються у конструктивних елементах технологічного обладнання, мають бути безпечними і нешкідливими, не мати гострих країв, кутів, нерівних, гарячих або переохолоджених поверхонь, не забруднювати навколишнє середовище і не являти собою небезпеку з точки зору вибухової та пожежної безпеки.

Що таке огородження і які бувають їх конструкції?

Огородження - це засіб захисту, який запобігає проникненню людини або частини її тіла в небезпечну зону.

Огородженню підлягають рухомі частини технологічного обладнання - маховики, шестерні, кінці валів, пасові та ланцюгові передачі, що являють собою небезпеку при виконанні відповідних видів робіт. Огородженню підлягають також струмоведучі частини електрообладнання, зони високих температур і шкідливих випромінювань, робочі місця, що розташовані на висоті.

Залежно від виду технологічного обладнання і специфіки небезпечних і шкідливих виробничих чинників огородження має мати різноманітне конструктивне виконання.

Огородження виготовляють з суцільного металу, з металевої решітки і кутників з пластмаси, а для захисту від іонізуючих випромінювань із спеціальних матеріалів, які повинні мати надійну міцність, розраховану на випадок аварійної ситуації.

Огороджуючі пристрої бувають стаціонарні, рухомі і переносні. Переносні захищають від дотику до струмоведучих частин, ними огороджують ями, траншеї, котловани і т. ін.

Огородження мають легко відкриватися, надійно закриватися і міцно кріпитися до основного обладнання.

Огороджувальні пристрої (решітки) розміщують не ближче 50 мм від рухомих деталей. Вони не повинні впливати на продуктивність праці, якість роботи, не погіршувати спостереження за роботою технологічного обладнання, машин та механізмів, максимально захищати від проникнення у небезпечну зону від дії небезпечних та шкідливих виробничих чинників, а також знижувати шум, вібрацію і т. ін. Мають бути: простими у виготовленні і експлуатації, компактними, без гострих виступаючих кутів, не утруднювати технічне обслуговування машин, роботу вентиляційних систем і т. ін.

Розрізняють власне огородження, перила, кожухи, екрани, щити та ширми.

Огородження мають бути з гладкою поверхнею, пофарбованими в один колір з технологічним обладнанням, відповідати вимогам технічної естетики.

Поверхня огородження і нанесення на нього знаків безпеки має виконуватися відповідно до вимог стандартів.

Що таке засоби захисту на виробництві?
Що таке безпека технологічного обладнання?
Що таке огородження і які бувають їх конструкції?
Що таке небезпечна зона?
Що таке небезпечна зона на будівельному майданчику і як її визначають?
Які запобіжні заходи застосовують для захисту працюючих?
У яких випадках застосовують дистанційне спостереження і керування?
Яким вимогам має відповідати дистанцій не спостереження і управління?
У яких випадках застосовують контрольно-вимірювальні засоби?
Де застосовують блокувальні пристрої?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru