Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - Державна політика в галузі інфраструктури інформатизації охорони здоров'я

Державна політика інформатизації охорони здоров'я є складовою частиною державної політики інформатизації в Україні, яка спрямована на ефективний розвиток системи охорони здоров'я населення. Змістом державної політики інформатизації охорони здоров'я України є впровадження необхідних заходів, спрямованих на ліквідацію відставання охорони здоров'я в галузі інформатизації від передових світових держав і прискорення входження в інформаційний простір міжнародного співтовариства.

Завдання державної політики в галузі інформатизації охорони здоров'я:

o розвиток галузевого інформаційного середовища;

o створення умов економічно виправданого використання сучасних інформаційних технологій.

Для реалізації державної політики інформатизації охорони здоров'я Міністерством охорони здоров'я України та Академією Медичних наук України розроблено програмний документ "Концепція державної політики інформатизації охорони здоров'я України". Цей документ було створено відповідно з указом Президента України від 31.05.93 р., № 18693 "Про державну політику інформатизації України" та постанова Кабінету Міністрів України від 31.08.94 р. за № 605 "Питання інформатизації" та Концепції Державної політики інформатизації України, яка затверджена на державному рівні. Концепція державної політики інформатизації охорони здоров'я передбачає забезпечення всебічної демократизації процесів створення та споживання інформації, загальнодоступність інформаційних ресурсів та послуг, захист прав особистості від інформаційного вторгнення тощо. В оцінці ефективності інформатизації охорони здоров'я використовується комплексний підхід, який ґрунтується не тільки на врахуванні ресурсних показників, а й на впливі даних процесів у цілому на всі сторони життєдіяльності суспільства.

Концепція державної політики в галузі охорони здоров'я передбачає розвиток взаємопов'язаних та взаємообумовлених напрямів:

o розвиток інфраструктури інформатизації охорони здоров'я;

o формування загальної науково-технічної політики інформатизації охорони здоров'я;

o формування правової політики інформатизації в галузі;

o формування політики міжнародного співробітництва в галузі інформатизації охорони здоров'я;

o формування фінансово-економічної політики інформатизації галузі;

o підготовка суспільства до інформатизації охорони здоров'я.

Структура та підрозділи "Концепції державної політики інформатизації охорони здоров'я України" відповідають структурі та розділам загальної "Концепції державної політики інформатизації України", що сприяє взаємозв'язку та взаємодії усіх галузей народного господарства.

Державна політика в галузі інфраструктури інформатизації охорони здоров'я

Метою державної політики щодо створення і розвитку інфраструктури інформатизації охорони здоров'я є досягнення світового рівня складових частин національної інформаційної інфраструктури. В галузі індустрії програмних засобів державна політика спрямована на:

o підтримку створення конкурентоспроможних програмних систем;

o додержання національних та міжнародних стандартів;

o створення високоінтелектуальних інформаційних технологій та стимулювання їх поставки на міжнародний ринок;

o українізації програмних засобів широкого призначення;

o створення державної системи реєстрації, сертифікації та ліцензування програмних засобів.

Стратегія організації баз даних на основі національних і міжнародних стандартів, орієнтована на поетапне об'єднання локальних та відомчих баз в Національну систему баз даних і баз знань відкритого типу з виходом у міжнародні мережі. Концепція державної політики інформатизації охорони здоров'я передбачає створення баз даних загальнодержавного призначення щодо:

o населення;

o стану навколишнього середовища;

o надзвичайних ситуацій;

o обліку та розподілу лікарських препаратів, медичних матеріалів та обладнання;

o обліку та розподілу трансплантатів;

o тощо.

Бази даних мають бути поділені на категорії: відомчі, галузеві, персональні, довідкові, бібліотечні, та інші з доступом до міжнародних баз даних.

Основою розвиненої інфраструктури інформатизації охорони здоров'я є створення Національної медичної комп'ютерної мережі прямого доступу "УкрМед-Нет". Мета цієї мережі - створення системи обміну медичної та екологічної інформації в Україні та за її межами на основі використання телекомунікаційних технологій та прискорення інтеграції республіки в світовий інформаційний простір. На сьогодні пройдено перший етап створення національної медичної мережі - створена і діє національна комп'ютерна мережа першої генерації - НеагсМЧет, яка складається з двох мереж:

-перша мережа - Національний реєстр осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - реєстр проводить моніторинг здоров'я близько 600 000 осіб. Комп'ютерна мережа має пункти в 25 регіонах та містах Києві та Севастополі;

- друга мережа - мережа санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я України. Комп'ютерна мережа має 70 центрів в обласних та міських управліннях охорони здоров'я, які передають оперативну інформацію про поточний стан санітарної, епідеміологічної та екологічної ситуації в різних регіонах України в МОЗ України.

Наступні етапи створення Національної медичної комп'ютерної мережі передбачають:

o інтеграцію існуючих окремих медичних мереж медичних університетів та інститутів, медико-біологічні науково-дослідних інститутів в "УкрМедНет";

o створення Госпітальних інформаційних систем різних рівнів: обласних, міських, районних, спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах, клініках;

o створення Державної інформаційної системи органів, тканин та клітин України, з'єднаної з європейською системою "Євротрансплантант" на базі інформаційно-координаційного ядра системи "УкрТрансплантант";

o створення спільного інформаційного простору;

o інтеграцію в Національної медичної комп'ютерної мережі в Європейський інформаційний простір.

Загальна науково-технічна політика інформатизації охорони здоров'я України
Правова політика інформатизації в галузі охорони здоров'я
Політика міжнародного співробітництва в галузі інформатизації охорони здоров'я
Фінансово-економічна політика
Підготовка суспільства до інформатизації охорони здоров'я
10.3. Інформаційні системи, пов'язані з використанням глобальної інформаційної мережі Інтернет (на прикладі веб-сайту Міністерства охорони здоров'я України)
10.4. Телемедичні технології
10.5. Інформаційне забезпечення діяльності лікувально-профілактичного закладу
10.6. Медико-статистична інформація
10.7. Інформаційно-документаційне забезпечення діяльності в галузі охорони здоров'я
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru