8.1. Фізіолого-гігієнічне значення мінеральних речовин
В організмі людини за допомогою сучасних аналітичних методів дослідження виявлено близько 70 хімічних елементів. Ці елементи залежно від їхнього біологічного значення умовно поділені на три групи:
а) незамінні елементи, що входять до складу ферментів, гормонів, вітамінів - О, К, Н, Са, Р, С, S, СІ, Nа, МG Zn, Fе, Сu, I, Мn, V, Мо, Со, Sе;
б) постійно присутні в організмах елементи, значення яких вивчено ще недостатньо - Sr, Сd, F, Вr, В, Sі, Сr, Ве, Lі, Ni, Сs, Cn, Аl, Ва, Rb, Ті, Аg, Gа, Gе, Аs, Нg, Рb, Ті, Ві, Sb, U, Тh, Rа;
в) елементи, дані про кількісний вміст у тканинах, органах та фізіологічній ролі, яких відсутні - Тl, Nb, Lа, Рr, Sm, Тb, W, Rе, Аu.
Мінеральні речовини (рис. 8.1) залежно від вмісту в організмі і харчових продуктах поділяються на:
^ макроелементи (містяться у тваринних і рослинних тканинах від цілих відсотків до їх сотих часток (0,01);
^ біомікроелементи (містяться у тваринних і рослинних тканинах менше тисячних часток відсотка (<0,001).
Рис. 8.1. Гігієнічно значуща класифікація мінеральних речовин
Примітка. Незамінні мінеральні речовини.
Мікроелементи є екзогенними хімічними факторами, що відіграють значну роль у таких життєво важливих процесах, як ріст, розмноження, кровотворення, клітинне дихання, обмін речовин та інших (рис. 8.2). Мікроелементи утворюють з білками організму специфічні металоорганічні комплекси, що є регуляторами біохімічних реакцій.
Примітка. Незамінні мінеральні речовини.
Рис. 8.2. Фізіолого-гігієнічна роль мінеральних речовин
При порушенні співвідношення мікроелементів в організмі людини блокуються відповідні процеси обміну і можуть розвитися клінічні симптоми, головним чином пов'язані з порушенням функцій ферментів, до складу яких вони входять, або їх активують.
На сучасному етапі актуальність проблеми мікроелементів зросла у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища такими хімічними елементами, як свинець, фтор, миш'як, кадмій, ртуть, марганець, молібден, цинк та ін. Токсичні речовини у процесі технологічної переробки з газоподібними, рідкими і твердими промисловими відходами потрапляють в атмосферне повітря, воду і грунт, що сприяє формуванню в містах і промислових комплексах штучних біогеохімічних провінцій. У зв'язку з цим зростає вміст багатьох хімічних елементів у повітрі, грунті, природних водах, організмі тварин і рослин, які використовуються населенням як продукти харчування.
8.2. Участь мінеральних речовин у фізіологічних функціях
Фізіологічна роль макроелементів
КАЛЬЦІЙ (Са)
♦ Пластичний матеріал для кісток (~ 99 % Са міститься у кістках, 1 % - у крові і тканинах);
♦ фактор зсідання крові;
♦ підтримує збудливість нервової тканини та скорочення м'язів;
♦ нормалізує діяльність серця і м'язів;
♦ входить до складу ядра і мембран клітин, клітинних і тканинних рідин;
♦ підтримує функції клітинних мембран;
♦ активізує низку ферментів і гормонів;
♦ зменшує процеси гниття і бродіння у шлунково-кишковому тракті;
♦ підвищує опірність організму до негативного впливу.
Надлишок кальцію призводить до:
♦ кальцинозу судин і тканин;
♦ утворення каміння у нирках;
♦ передчасного зрощення джерельця у немовлят.
МАГНІЙ (Mg) - антиспастик, судинорозширювач
♦ Учасник усіх ферментативних процесів;
♦ забезпечує передачу нервових імпульсів;
♦ знижує збудливість нервової і м'язової систем;
♦ розширює судини і знижує артеріальний тиск;
♦ стимулює моторику кишечнику і жовчовиділення:
♦ учасник білкового, вуглеводного і фосфорного обмінів;
♦ знижує кількість холестерину у крові.
Дефіцит магнію призводить до:
♦ підвищення серцево-судинної захворюваності (при постійному використанні м'якої води);
♦ хронічної ниркової недостатності;
♦ квашіоркору у немовлят;
♦ хронічного алкоголізму.
ФОСФОР (Р)
♦ Учасник усіх процесів життєдіяльності організму;
♦ особливо важлива роль у діяльності головного мозку, скелетних і серцевих м'язів, потових залоз;
♦ забезпечує генетичну функцію (РНК, ДНК);
♦ бере участь в обміні білків і жирів;
♦ має антихолестеринну дію;
♦ утворює кістковий скелет у сполуках з Са і Мg.
СІРКА (S)
♦ Складова
- амінокислот (метіоніну, цистину)
- вітамінів (В1, Н )
- гормонів (інсулін)
- жовчі
- нервової тканини, шкіри, кісток, волосся;
♦ має антитоксичну дію.
ХЛОР (Сl)
♦ Утворює НСІ у шлунку;
♦ нормалізує водний обмін в організмі;
♦ підтримує осмотичний тиск у клітинах і тканинах;
♦ активує пепсиноген і сприяє перетравленню білків і всмоктуванню Fе;
♦ знижує потовиділення;
♦ забезпечує солоний смак їжі.
Надлишок кухонної солі
♦ підвищує артеріальний тиск (збільшується кількість тканинної рідини і плазми крові)
♦ підвищується осмотичний тиск, збільшується кількість вологи у тканинах;
♦ уражаються нирки, серце і судини;
♦ порушується баланс між № і К у бік першого.
Фізіологічне значення біомікроелементів
8.3. Особливості засвоєння мінеральних речовин, основні джерела та фізіологічні норми їх споживання
8.4. Демінералізуючі чинники
ЧАСТИНА ІІI. ФІЗІОЛОГО-ГІГІЄНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЇХНІХ КОМПОНЕНТІВ
РОЗДІЛ 9. Фізіолого-гігієнічна характеристика основних харчових продуктів та їхніх компонентів
9.1. Захисні властивості харчових продуктів і фактори їхнього забезпечення
9.2. Негативний вплив надмірного споживання деяких харчових речовин
9.3. Фізіологічне значення та гігієнічна оцінка продуктів тваринного походження
9.4. Фізіологічне значення та гігієнічна оцінка продуктів рослинного походження