8.1. Фізіолого-гігієнічне значення мінеральних речовин
В організмі людини за допомогою сучасних аналітичних методів дослідження виявлено близько 70 хімічних елементів. Ці елементи залежно від їхнього біологічного значення умовно поділені на три групи:
а) незамінні елементи, що входять до складу ферментів, гормонів, вітамінів - О, К, Н, Са, Р, С, S, СІ, Nа, МG Zn, Fе, Сu, I, Мn, V, Мо, Со, Sе;
б) постійно присутні в організмах елементи, значення яких вивчено ще недостатньо - Sr, Сd, F, Вr, В, Sі, Сr, Ве, Lі, Ni, Сs, Cn, Аl, Ва, Rb, Ті, Аg, Gа, Gе, Аs, Нg, Рb, Ті, Ві, Sb, U, Тh, Rа;
в) елементи, дані про кількісний вміст у тканинах, органах та фізіологічній ролі, яких відсутні - Тl, Nb, Lа, Рr, Sm, Тb, W, Rе, Аu.
Мінеральні речовини (рис. 8.1) залежно від вмісту в організмі і харчових продуктах поділяються на:
^ макроелементи (містяться у тваринних і рослинних тканинах від цілих відсотків до їх сотих часток (0,01);
^ біомікроелементи (містяться у тваринних і рослинних тканинах менше тисячних часток відсотка (<0,001).
Рис. 8.1. Гігієнічно значуща класифікація мінеральних речовин
Примітка. Незамінні мінеральні речовини.
Мікроелементи є екзогенними хімічними факторами, що відіграють значну роль у таких життєво важливих процесах, як ріст, розмноження, кровотворення, клітинне дихання, обмін речовин та інших (рис. 8.2). Мікроелементи утворюють з білками організму специфічні металоорганічні комплекси, що є регуляторами біохімічних реакцій.
Примітка. Незамінні мінеральні речовини.
Рис. 8.2. Фізіолого-гігієнічна роль мінеральних речовин
При порушенні співвідношення мікроелементів в організмі людини блокуються відповідні процеси обміну і можуть розвитися клінічні симптоми, головним чином пов'язані з порушенням функцій ферментів, до складу яких вони входять, або їх активують.
На сучасному етапі актуальність проблеми мікроелементів зросла у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища такими хімічними елементами, як свинець, фтор, миш'як, кадмій, ртуть, марганець, молібден, цинк та ін. Токсичні речовини у процесі технологічної переробки з газоподібними, рідкими і твердими промисловими відходами потрапляють в атмосферне повітря, воду і грунт, що сприяє формуванню в містах і промислових комплексах штучних біогеохімічних провінцій. У зв'язку з цим зростає вміст багатьох хімічних елементів у повітрі, грунті, природних водах, організмі тварин і рослин, які використовуються населенням як продукти харчування.
8.2. Участь мінеральних речовин у фізіологічних функціях
Фізіологічна роль макроелементів
КАЛЬЦІЙ (Са)
♦ Пластичний матеріал для кісток (~ 99 % Са міститься у кістках, 1 % - у крові і тканинах);
♦ фактор зсідання крові;
♦ підтримує збудливість нервової тканини та скорочення м'язів;
♦ нормалізує діяльність серця і м'язів;
♦ входить до складу ядра і мембран клітин, клітинних і тканинних рідин;
♦ підтримує функції клітинних мембран;
♦ активізує низку ферментів і гормонів;
♦ зменшує процеси гниття і бродіння у шлунково-кишковому тракті;
♦ підвищує опірність організму до негативного впливу.
Надлишок кальцію призводить до:
♦ кальцинозу судин і тканин;
♦ утворення каміння у нирках;
♦ передчасного зрощення джерельця у немовлят.
МАГНІЙ (Mg) - антиспастик, судинорозширювач
♦ Учасник усіх ферментативних процесів;
♦ забезпечує передачу нервових імпульсів;
♦ знижує збудливість нервової і м'язової систем;
♦ розширює судини і знижує артеріальний тиск;
♦ стимулює моторику кишечнику і жовчовиділення:
♦ учасник білкового, вуглеводного і фосфорного обмінів;
♦ знижує кількість холестерину у крові.
Дефіцит магнію призводить до:
♦ підвищення серцево-судинної захворюваності (при постійному використанні м'якої води);
♦ хронічної ниркової недостатності;
♦ квашіоркору у немовлят;
♦ хронічного алкоголізму.
ФОСФОР (Р)
♦ Учасник усіх процесів життєдіяльності організму;
♦ особливо важлива роль у діяльності головного мозку, скелетних і серцевих м'язів, потових залоз;
♦ забезпечує генетичну функцію (РНК, ДНК);
♦ бере участь в обміні білків і жирів;
♦ має антихолестеринну дію;
♦ утворює кістковий скелет у сполуках з Са і Мg.
СІРКА (S)
♦ Складова
- амінокислот (метіоніну, цистину)
- вітамінів (В1, Н )
- гормонів (інсулін)
- жовчі
- нервової тканини, шкіри, кісток, волосся;
♦ має антитоксичну дію.
ХЛОР (Сl)
♦ Утворює НСІ у шлунку;
♦ нормалізує водний обмін в організмі;
♦ підтримує осмотичний тиск у клітинах і тканинах;
♦ активує пепсиноген і сприяє перетравленню білків і всмоктуванню Fе;
♦ знижує потовиділення;
♦ забезпечує солоний смак їжі.
Надлишок кухонної солі
♦ підвищує артеріальний тиск (збільшується кількість тканинної рідини і плазми крові)
♦ підвищується осмотичний тиск, збільшується кількість вологи у тканинах;
♦ уражаються нирки, серце і судини;
♦ порушується баланс між № і К у бік першого.
8.3. Особливості засвоєння мінеральних речовин, основні джерела та фізіологічні норми їх споживання
8.4. Демінералізуючі чинники
ЧАСТИНА ІІI. ФІЗІОЛОГО-ГІГІЄНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЇХНІХ КОМПОНЕНТІВ
РОЗДІЛ 9. Фізіолого-гігієнічна характеристика основних харчових продуктів та їхніх компонентів
9.1. Захисні властивості харчових продуктів і фактори їхнього забезпечення
9.2. Негативний вплив надмірного споживання деяких харчових речовин
9.3. Фізіологічне значення та гігієнічна оцінка продуктів тваринного походження
9.4. Фізіологічне значення та гігієнічна оцінка продуктів рослинного походження
ЧАСТИНА ІV. ФІЗІОЛОГО-ГІГІЄНІЧНІ ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ РІЗНИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ