Ділова кар'єра - Дахно І.І. - Тип 1. Перфекціоніст

Перфекціоніст - від англійського слова perfect, що означає довершений, досконалий. Перфекціоніст любить, щоб все було ідеальним. Як кажуть, - "за вищим розрядом". Настрій у перфекціоніста негайно псується, якщо справи йдуть не так, як потрібно. Стандарти у такого типу начальників - завжди завищені. Він і у відмінно виконаній роботі зуміє знайти недоліки. Похвалу від нього дочекатися неможливо. Такий начальник може привселюдно критикувати працівника і примушувати іншого співробітника переробити виконану роботу. Перфекціоніст завжди керується правилом: "Могло б бути і краще".

Порада. Критику такого начальника не слід брати близько до серця. Він висловлює свою власну неадекватність. Те, що йому щось не подобається, - то його проблеми. Перфекціонізм часто викликається невпевненістю начальника у своєму становищі.

Якщо працівник намагається у відповідь на критику начальника стати найкращим працівником і не вчиняти жодних помилок, то це може призвести до протилежного результату. Якщо працівник боїться помилитися і не йде на розумний ризик, то це означає, що він не вдосконалить свої професійні навички. Не слід боятися братися за нові завдання і ставити запитання. Якщо ж необхідно, то можна звертатися за допомогою до самого начальника. Не завадить завчасно скласти план дій щодо конкретного завдання і одержати на нього схвалення начальника. Це означатиме, що працівнику вдалося перекласти на начальника частину відповідальності.

Тип 2. Ретроград

Це - консервативний тип характеру. Основне правило ретрограда - "Хай все буде, так як було досі". Будь-які зміни у робочій обстановці або у колі обов'язків підлеглих такий начальник рішуче відкидає . Навіть якщо зміни незначні. Ретрограда влаштовує чинний стан справ. Ретроград - ворог змін. Ворожнеча до змін не завжди може бути відвертою. Ретрогради свою опозицію до змін можуть реалізовувати і прихованими та хитрими способами.

Порада. Найкращим підходом вважається пряме залучення начальника до процесу змін. Якщо він стане частиною цього процесу, то він менш зневажливо ставитиметься до нього. Ретрогради сприймають зміни краще, якщо вони здійснюються поступово і непомітно. За таких обставин ретрогради встигають звикнути до них.

Тип 3. Локомотив

Цей тип начальника має звички виплескувати свої негативні емоції на людей, що його оточують. Викидання негативних емоцій - це своєрідний випуск пару.

До підлеглих "локомотив" ставиться вороже. Підлеглих він вважає нікчемами. За першої ж можливості всі невдачі звалюються на підлеглих.

Подібно справжньому локомотиву, такий начальник тягне на собі роботу всього офісу. Він діє диктаторськими і тиранічними методами. Дії локомотиву вписуються у правила: "Є дві точки зору з цього питання - моя та неправильна" і "Буде або так як я сказав, або ніяк".

Порада. Таким начальникам не слід піддаватися. З ними слід боротися, використовуючи ж їхню зброю. Начальник має чітко зрозуміти, що таке ставлення вас абсолютно не влаштовує. Якщо допече, то не завадить поскаржитися начальству начальника, вказавши що поведінка боса гальмує діяльність всього офісу. У боротьбі проти "локомотива" бажано об'єднатися з іншими співробітниками.

Тип 4. Пофігіст

Поняття походить від слова "фіга". Кажуть, що у далекі радянські часи президент Академії наук УРСР Б. Є. Патон якось сказав: "У нас в Академії - суцільна електрифікація. Всім все - до лампочки". Пофігіст роботу не сприймає серйозно, хоча є начальником. У підлеглих формується враження, що пофігіст знає про роботу менше, ніж вони. Лозунгами пофігіста є: "Робота може почекати", "Робота - не вовк, у ліс не втече".

Порада. Маючи такого начальника, працівникам доведеться продумати для себе завдання та встановлювати обов'язки. Спочатку це подобається підлеглим. Згодом така невизначеність розпочинає дратувати.

Доречною тактикою у такому разі є показ себе як незамінного працівника і взяття на себе частини обов'язків начальника. Психологи радять працівнику стати найкращим помічником начальника, супроводжувати його як тінь на всі наради і важливі зустрічі. Не виключено, що згодом ваші ділові хисти будуть помічені начальством вашого начальника і, можливо, вам дістанеться начальницьке крісло.

Тип 2. Ретроград
Тип 3. Локомотив
Тип 4. Пофігіст
Тип 5. Трудоголік
6.3.2. Ставлення підлеглих до начальника
6.3.3. Тест "Діагностика професійної компетентності керівників різного рівня"
Розділ 7. Кар'єра
7.1. Стратегія і тактика кар'єри
7.1.1. Планування кар'єри
7.1.2. Кар'єротворчі прийоми
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru