Ділова кар'єра - Дахно І.І. - Тип 5. Трудоголік

Трудоголік прибуває на роботу спозаранку, а йде з неї пізно ввечері. Особистого життя він не має. Весь його час це - робота, робота, робота. Такого ж ставлення до роботи він вимагає і від своїх підлеглих. Найкращим працівником, на думку трудоголіка, є не хто інший як він. Вважає, що його жертовність належним чином не оцінена. Трудоголік є кривавою раною всього колективу.

Порада. Помічено, що такі начальники люблять грубе підлабузництво. Слід постійно підкреслювати внесок трудоголіка у роботу компанії. З таким начальником доречно радитися навіть тоді, коли у цьому немає потреби. Варто підкреслювати його цінний життєвий досвід. Начальник вважатиме вас гарним працівником, навіть, якщо ви відмовлятиметеся працювати у позаурочний час.

Існує й інша класифікація начальників, беручи до уваги їх особисті якості. До таких начальників потрібно теж застосовувати особливі підходи. Про те, чи влаштовує вас ваш начальник, часто можна зрозуміти під час першої співбесіди.

Владний. Такий начальник - прямолінійний. Його мислення - категоричне. Він запитує і говорить, як кажуть, без вступу. Коливання йому не властиве. Своєю поведінкою у цілому і мовою зокрема начальник демонструє, що саме він є головною особою. Такий начальник встановлює тотальний контроль над всім і всіма. Поразки існують не для нього. Він виграє для того, щоб програли інші. За такого начальника працівникам не залишається нічого іншого як бути солдатами і виконувати накази свого командира. Працівники хіба що для самовтіхи можуть згадати такий анекдот.

Спрашивают еврея:

- Абрам, Вам нравится Ваша Сарра? Тот отвечает:

- А что мне остается делать?

Порада. Не варто показувати владному шефу свою незалежність. Недоцільно говорити йому, що він - неправ. Такому начальнику доцільно піддакувати. Зокрема, спочатку не викладати правильне вирішення того чи іншого питання, а запропонувати кілька варіантів, поміж яких є і найкращий. Начальник "клюне" на таку приманку, зупиниться на найкращому варіанті і буде впевнений, що це саме він розв'язав ту чи іншу проблему.

Амбіційний. Дії начальника цього типу спрямовані на виконання завдань та досягнення певних цілей. Він вважає за неодмінне вчасно і у повному обсязі довести все до конкретного завершення. Часто такого начальника мало що цікавить інше окрім результату. Під час співбесіди про прийом на роботу цей начальник може цікавиться вашими успіхами на попередній роботі.

Союзник. Для такого начальника вирішальне значення мають взаємовідносини з підлеглими та психологічна обстановка у колективі. Він ставиться до цього як до найважливішої складової робочого процесу. Начальник є ввічливим. Його цікавлять турботи і проблеми підлеглих. Його енергія спрямована на співробітництво. Від підлеглих він очікує справжньої зацікавленості у роботі. Він не пригнічує емоції і думки працівників. У команді встановлюється мир і взаєморозуміння. Щоправда бракує чіткості в управлінні. У документації - безладдя. Начальник не любить конфліктних ситуацій. Ухвалення рішень часто перекладає на інших.

Під час співбесіди про прийом на роботу такий начальник переважно цікавиться питаннями особистого характеру. Може, зрозуміло, цікавиться і інформацією з резюме.

Недовірливий. Йому притаманна підозрілість. На співбесіді у зв'язку з прийомом на роботу начальник цього типу ставить небагато запитань Про кандидата на посаду він дізнається опосередкованими способами. Під час співбесіди він любить слухати, а не говорити. Керівники цього типу дуже замкнуті. Вони вважають, що всі довкола них - вороги. Начальник нікому не довіряє. Він боїться, що його можуть обманути чи скомпроментувати.

Порада. Працюючи з таким начальником, слід, де тільки можливо, демонструвати безмежну відданість. Не завадить натякнути на ваші зв'язки з впливовими людьми та володіння вами важливою конфіденційною інформацією. Цей керівник дуже зацікавлений у тому, щоб у нього був хтось такий, що виконуватиме роль ширми.

6.3.2. Ставлення підлеглих до начальника
6.3.3. Тест "Діагностика професійної компетентності керівників різного рівня"
Розділ 7. Кар'єра
7.1. Стратегія і тактика кар'єри
7.1.1. Планування кар'єри
7.1.2. Кар'єротворчі прийоми
7.1.3. Тест "Як планувати ділову кар'єру"
7.1.4. Коучинг, менторинг, секондмент
7.2. План кар'єри
7.2.1. Поради новачку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru