Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 15.3. Робоче місце

За радянських часів популярністю в ідеологів тодішнього ладу користувалася абревіатура "НОП". Розшифрувалося вона як "наукова організація праці". Скептики, які, зрозуміло, не були дисидентами, жартівливо розшифровували абвіатуру як "нормальна організація праці". Справді, правильно влаштовано робоче місце, забезпечує успіх у справах, створює додатковий комфорт у житті. Почнемо з прикрашання робочого місця.

Простір навколо працівника можна прикрашати як велить фантазія. Головне - не занадто захоплюватися, пам'ятаючи, що на роботі головне - це саме робота. Опікуючись влаштуванням довкілля, слід залишити достатньо простору для себе, комп'ютера та паперів чи інших професійних предметів.

Найпоширенішою прикрасою в офісах вважається календарі. Вони всім й завжди потрібні. Календарі мають найрізноманітнішу тематику і зовнішній вигляд. Щодо календарів спрацьовує правило: "Комусь подобається піп, комусь - попадя, а ще іншому - попова дочка" Кожний оточує себе календарем, який йому найбільше подобається. Керівникам подобається коли працівники прикрашають свої робочі місця символікою фірми. Зрозуміло, що думка працівників може не співпадати з точкою зору шефа. Недарма ж коли на плацу генерал запитав у жінки-військовички: "Почему у Вас юбка на 10 см. выше колен?" то вона відповіла: "А Вы как думаете, товарищ генерал, почему?".

Робочі місця можуть прикрашатися цяцьками. Їх розмір може бути різноманітним - від великих до крихітних. Цяцьки можуть бути виготовленими з різноманітного матеріалу. Кількість і маса цяцьок має бути співрозмірною зі службовим столом.

На робочому місці ніщо не повинно відволікати від роботи, тому наявність зайвих предметів не є бажаною. Не варто перетворювати робоче приміщення на зразок дитячого садика, бо у бізнес-партнерів може склатися невірне враження.

Добре було б, коли чашка відповідала офісному стилю. Наприклад, була б виготовлена з матового скла та містила офісну символику. Вона має стояти на спеціальній підставці.

Психологи зазначають, що начальнику не слід втручатися в те як працівник прикрашає своє довкілля, хоч би з огляду на те, що гарний настрій сприяє підвищенню продуктивності праці.

Якщо ж начальник виступає категорично проти цяцьок, календарів і квітів на робочому столі, то слід вибирати канцелярські приналежності з максимально різноманітною кольоровою гамою.

Долі розмову поведемо про те, як боротися з шумом в офісі.

Зі своїх відвідин США та Великої Британії, автор привіз невеликі відкриття, які його, як професора, дуже зацікавили. Там студенти під час лекцій не розмовляють. Розмова під час лекцій вважається ознакою безкультур'я. Мати репутацію дебіла ніхто не хоче. А от в офісах розмовляють і американці.

Окрім розмов працівників між собою, в офісах відбуваються зустрічі і переговори. Приймаються і надсилаються факси тощо. Вважається, що якщо у офісі настала мертва тиша, то це ознака того, що справи фірми - кепські. Шум можна розглядати як певний показник успіху. Немає шуму - немає і успіху. Отже, фірмової діяльності не буває безшумної так як не буває безшумних битв військ.

Для зменшення шуму слід в офісі зробити певну перестановку. Варіантів перестановки може бути безліч. Невеликі перегородки допомагають ізолювати звуки. Офісну техніку можна переставити у ту частину кімнати, звідки її шум не так чути.

Плакати із зображенням гірських, лісових чи річкових пейзажів вважаються доречними у шумному офісі. Вони позитивно впливають на людську психіку. Записи дзюрчання води, водоспаду, співу птахів сприяють подоланню шуму у приміщенні.

Поглинають шум і рослини. Кактус повинен бути не лише біля комп'ютера, але і на підвіконні.

Багато людей любить працювати, слухаючи музику. Їх у такому випадку шум менше подразнює. Якщо у компанії дозволено слухати музику, то доречно принести на роботу диски із записами виступів улюблених виконавців.

Автор цих рядків негативно ставиться до мелодійного звукового фону. Такий фон відволікає увагу і не дає можливості зосереджуватися.

Психологи рекомендують мати у офісі кімнату відпочинку. Її можна використовувати час від часу для проведення переговорів та для відпочинку від шуму. Рекомендують під час обідньої перерви знаходити тихе місце, де можна було б відпочити від шуму.

Британська юридична компанія "Peninsula" якось провела дослідження ставлення керівництва компанії до прикрашання офісів з нагоди Різдва. Виявилося, що половина опитаних несхвально ставилася до цього. Вони вважали, що таке прикрашання надає офісам непрофесійного вигляду. Думка керівництва має право на життя, особливо, коли прикрашання зроблено неспеціалістами цієї справи.

Прикрашання офісу настінними або настільними композиціями може виявитися більш доречним. Такими прикрасами можуть бути гілочки сосни, що прикрашені бантами або зимовий букет з гілок з кулями. Святкову атмосферу можна підкреслити низкою штрихів. На кожному моніторі можна прикріпити новорічну мі-ні-композицію. Фахівці радять офіси компанії, пов'язаних з ІТ - технологіями, оформити гірляндами зі старих компакт-дисків. Офіс можна прикрасити в корпоративних кольорах. У цьому разі ялинка, цяцьки на ній, гірлянди тощо витримуються у фірмових кольорах і стилі.

Оскільки порятунок тонучих - це справа рук, насамперед, тих, хто тоне, то й створення затишку на робочому місці багато в чому залежить від працівника, що займає це робоче місце.

Згідно з вченням фен-шуй, успіхи у кар'єрі значною мірою залежать від правильного розміщення робочого столу. Важливе значення має та обставина, щоб стіл став "спиною" до стіни. Це означає, що у такому разі стіл забезпечує надійні тили працівнику.

Стіл має бути добре помітним від вхідних дверей, але не стояти поряд з ними. Місце біля дверей вважається як одне з найменш сприятливих. Робоче місце біля дверей створює передумови для звільнення працівника з роботи.

Якщо ж стіл стоїть "обличчям" до стіни і інакше стіл поставити не можна, то перед собою на стіні слід повісити картину чи календар з мальовничим пейзажем. Також не рекомендують ховатися за високими шафами і стелажами. Відстань від працівника до них має бути, щонайменше, 2 метри.

Небезпечним є не лише "Дамоклів меч", а й будь - яка конструкція, що надвисає над головою працівника. Вона може породжувати невдачі. Також рекомендують сховати за панелі і стойки всі телефонні проводи і комп'ютерні кабелі. Інакше вони будуть відштовхувати від вас гроші. Таке, очевидно, не відповідає вашим інтересам.

Розфарбування приміщення не повинно обмежуватись одним кольором. Наприклад, стіни бузкового кольору спричиняють не лише дискомфорт, а й породжують страх. Пастельні ж кольори схиляють до сну.

Кольорову гаму інтер'єра можна розрядити. Наприклад, передбачити кілька яскравих розфарбувань - колон, частин стіни тощо.

Велику роль у створенні комфорту відіграє освітлення. Якщо загальних джерел світла недостатньо, то слід встановити настільну лампу. Вона має знаходитися збоку від неробочої руки. Ті хто довго працює з комп'ютером, мають потурбуватися, що світло падало на клавіатуру.

Монітор комп'ютера має знаходитися на відстані 50-60 см. від очей і на такій висоті, коли немає потреби нахиляти голову чи сповзати зі стільця.

Згідно з фен-шуй, робочий стіл має облаштовуватися наступним чином:

- центр столу: вважається зоною кар'єри; має бути вільним; символізує необмежені можливості; там або неподалік може бути монітор і клавіатура; праворуч від центру: це - зона творчості; там накопичується опрацьовані матеріали;

- ліворуч від центру: там - зона здоров'я, це - місце для паперів, які ще потрібно опрацювати; ця ліва купка паперів має перевищувати згадану раніше праву;

- правий ближній кут столу: вважається зоною допомоги і покровительства; там має знаходитися телефон;

- правий дальній кут столу: це - зона відносин; то - місце для сімейної фотографії;

- лівий ближній кут столу: вважається зоною знань; це - місце для довідників;

- лівий дальній кут столу: це - зона багатства; її можна прикрасити копилкою чи грошовим деревом.

15.4. Офісні рослини
15.5. Переїзд до нового офісу
Розділ 16. Корпоративні свята
16.1.Сніданки та обіди
16.1.1. Чай - кава в Україні та Британії
16.1.2. Заклади Києва що годують вночі та раннім ранком
16.1.3. Палички для їжі
16.1.4. Обідня перерва
16.2. Вечірки та пікніки (кейтеринг)
16.2.1. Десять "золотих правил" корпоративу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru