Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 17.3.5. Фріланс

У перекладі з англійської це поняття означає "вільний пові-док". Робота на себе належить до гатунку найпривабливіших ідей. Можна працювати де захочеться і коли захочеться. Можна робити лише те, що цікаве.

Досягти успіхів у фрілансі - не так вже і просто. Тут одночасно слід бути і начальником, і маркетологом, і продавцем. Не можна бути лінивим, бо лінивий фрілансер - це голодний фрілансер.

Часто фрілансери є талановитими і нестандартними людьми. Семе тому їм не просто влитися у колектив. У колективі неминуче існують жорсткі норми взаємодії. Фрілансерам буває важко підпорядкуватися стилю та темпу роботи, що нав'язані колективу зовні. Фрілансери за своїм характером є людьми, яких не відлякує нестабільність. Не всі можуть бути фрілансерами. Для багатьох працівників робота на себе є неприйнятною оскільки вона не передбачає гарантій. Фріланс слід розглядати як намір повністю реалізувати свої можливості, а не як втечу від тиску середовища.

Спеціалісти радять тим, хто хотів би перейти на "на вільний по-відок", скористатися старомодним і провіреним способом. А саме - взяти аркуш чистого паперу і сформулювати на ньому своє бачення подальшого життя, скласти план та підготувати робоче місце. Відкладати на пізніше не варто.

Слід бути готовим до того, що на початку кар'єри фрілансера, навіть, високий професіоналізм не може гарантувати достатньої кількості замовлень. Перший потік замовлень, як правило, забезпечують родичі, друзі та колишні колеги. Поступово коло замовників буде розширюватися.

Не завадить також скласти базу даних потенційних клієнтів та заявити їм про своє існування.

При наданні своїх послуг фрілансери можуть продешевити, якщо вони ретельно не вивчають ринок і не знають скільки грошей клієнти ладні сплатити за надані їм послуги. Слід знати, які гроші за такі ж послуги беруть конкуренти. Торгуватися завжди складно, але необхідно.

У роботі будь-якого фрілансера можуть бути певні перерви: сезонні падіння попиту, хвороба, відпустка, якісь непередбачені обставини тощо. У кращі з матеріальної точки зору часи слід потурбуватися про пісніші періоди. Це означає, що слід думати не лише про накопичення, а й про додаткові джерела прибутків.

17.3.6. Левередж

Розумно взятий борг може приносити прибуток. Левередж є мистецтвом одержання доходу на вкладені позичкові кошти. Левередж - запозичення з метою отримання прибутку. Досягається це за допомогою інвестування запозичених коштів. Кажучи загалом - це використання невеликих першопочаткових інвестицій, кредиту або позичкового капіталу для одержання дуже великих прибутків, порівнюючи з інвестиціями.

Найбільш поширеною формою левереджу є придбання квартири. Покупець купує житло, яке стає його власністю, виплачує кредит (а не орендну плату), протягом кількох років мешкає у житлі, а потім - продає. Оскільки ціни на нерухомість тривалий час невпинно зростали, то були серйозні шанси на те, що продавши житло, можна отримати прибуток понад суму, яка бралася для придбання житла. Виходить, що впродовж певного періоду мешканець житла користувався ним безплатно. За цієї форми левереджу є і певний ризик, оскільки ціни на житло можуть впасти.

Кредит на відкриття власного бізнесу вважається вигідною позикою. Розпочавши функціонути, бізнес буде приносити прибуток, а той, хто позичив, буде сплачувати відсотки за кредитом.

Якщо бізнес виявиться успішним, то можна буде сформувати базу клієнтів, забезпечити собі добру репутацію та вигідно продовжувати бізнес. Ризик полягає у тому, що бізнес може виявитися і неуспішним. Бізнесова діяльність завжди була, є і буде ризикованою.

Інвестиції є формою левереджу. Заробляти на інвестуванні можна за тієї умови, що відсоток за кредитом є невисоким. Націлюючись на кінцеву вигоду, в інвестуванні коштів є резон.

Прибутки у сфері інвестування можуть бути значними. Значними, а то й 100-відсотковими можуть виявитися збитки. Інвестиції - справа вигідна у довготривалій перспективі. Досвід свідчить, що для реалізації інвестиційних проектів потрібно 8-10 років.

Інвестування у нерухомість передбачає комбінування придбання будинку зі створенням власного бізнесу. Кредит береться для того, щоб одержувати дохід від здачі в оренду нерухомості.

Можуть виникнути проблеми з пошуком квартиронаймачів. Зниження цін на нерухомість може спричинити втрату певної суми грошей у випадку продажу цього житла.

Тим, хто хотів би зайнятися левереджем, необхідно мати певний запас коштів для сплачування відсотків за позикою, якщо інвестиції, з огляду на певні причини, не будуть забезпечувати дохід.

Краще, якщо інвестиція буде довгостроковою. У такому разі справа може вистояти під час ринкових коливань і почати згодом працювати з повною віддачею.

Варто проконсультуватися з фахівцем з фінансової сфери або з тими, хто вже має досвід роботи у сфері левереджу. Ці консультації допоможуть вам збагнути багато нюансів левереджу та усвідомити перспективи і небезпеки.

Якщо не впевнені в успіху левереджу, або просто за своїм характером є досить недовірливою людиною і переживаєте з будь-якого приводу, - то краще за левередж не братися. Окрім нього є й інші види бізнесової діяльності, де можна спробувати свої сили.

Тим, хто мріє про власний бізнес і вірить у те, що інвестування коштів може виявитися прибутковим, варто пам'ятати, що ризик справді є благородною справою, але лише для впевнених в собі людей, які мають міцні нерви.

Це як в анекдоті - алкоголь вбиває мозкові клітини, але не всі, а лише ті, які не хочуть пити.

Кажуть, що краще потрапляти у гарні борги, які здатні приносити прибутки, ніж у ті, про які доведеться жалкувати, але не зможете з них довго виплутатися, придбавши не дуже потрібні, але дуже дорогі речі.

На закінчення розділу - анекдот.

Відомого психолога запитали про те, як занадто улеслевий підлеглий може погубити свого шефа. Психолог відповів, що таких способів існує чимало. Найпростіший - це той, коли підлеглий від надлишку улесливості кидає босу обидва кінці рятувального каната.

17.3.6. Левередж
Розділ 18.Всячина
18.1. Відрядження
18.2. Подорож літаком
18.2.1. Харчування
18.2.2. Пошук загубленого багажу
18.2.3. Одежа для польоту
18.3. Розрахунки під час зарубіжних мандрівок
18.4. Чайові
18.5. Зберігання цінностей у банку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru