Менеджмент персоналу - Мурашко M.I. - Види забезпечення та соціальні послуги

Законодавство про страхування на випадок безробіття складається з Основ законодавства України про загально­обов'язкове державне соціальне страхування, законів Украї­ни "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхуван­ня на випадок безробіття", "Про зайнятість населення" та ін­ших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері страхування на випадок безробіття, а також міжнарод­них договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), вклю­чаючи тих, що проходять альтернативну (невійськову) служ­бу, а також тих, які працюють неповний робочий день або не­повний робочий тиждень, та на інших підставах, передбаче­них законодавством про працю.

Особа набуває статусу застрахованої особи з дня укладання трудового договору, з якого починається сплата страхових внесків. Сплата страхових внесків припиняється з дня розі­рвання трудового договору.

Роботодавець набуває статусу платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з дня реєстрації.

Страхуванню на випадок безробіття не підлягають:

— працюючі пенсіонери та особи, які відповідно до законо­давства України мають право на пенсію;

— іноземці та особи без громадянства, які тимчасово пра­цюють за наймом в Україні, якщо інше не передбачено між­народними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття (далі — забезпечення) та соціальні послуги мають застрахо­вані особи, а також незастраховані особи — військовослуж­бовці Збройних Сил України, Державної прикордонної служ­би України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, ін­ших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки України, органів внутрішніх справ України, звільнені з військової служби у зв'язку зі скорочен­ням чисельності або штату без права на пенсію (далі — війсь­ковослужбовці), та особи, які вперше шукають роботу, інші незастраховані особи у разі їх реєстрації в установленому по­рядку як безробітних.

Громадяни України, які працюють за межами України та не застраховані в системі соціального страхування на випа­док безробіття країни, в якій вони перебувають, мають право на забезпечення за умови сплати страховику страхових вне­сків, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяль­ності, особи, що виконують роботи (послуги) згідно з цивіль­но-правовими угодами, мають право на забезпечення за Зако­ном України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" за умови сплати страхо­вику страхових внесків.

Види забезпечення та соціальні послуги

Видами забезпечення є:

— допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її ви­плата для організації безробітним підприємницької діяль­ності;

— допомога по частковому безробіттю;

— матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного;

— допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні.

Види соціальних послуг такі:

— професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації;

— профорієнтація;

— пошук підходящої роботи та сприяння у працевлашту­ванні, у тому числі шляхом надання роботодавцю дотації для працевлаштування безробітних, у тому числі молоді на перше робоче місце, та фінансування оплачуваних громадських робіт для безробітних у порядку (розмірах), встановленому спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики;

— інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням.

У разі необхідності для проходження професійної підго­товки, перепідготовки та підвищення кваліфікації особа:

— направляється до закладів охорони здоров'я для про­ходження попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до чинного законодавства;

— забезпечується місцем проживання на період прохо­дження професійної підготовки, перепідготовки та підвищен­ня кваліфікації; також їй компенсуються витрати на проїзд до місця проходження навчання та у зворотному напрямку.

Розмір та порядок сплати страхових внесків
Порядок обчислення розміру страхових внесків
Розмір допомоги по безробіттю
Допомога по частковому безробіттю
5.3. Загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності
Страхові виплати
Визначення ступеня втрати працездатності потерпілим
Страхові виплати потерпілому під час його професійної реабілітації
Право на страхові виплати у разі смерті потерпілого
Щомісячні страхові виплати та інші витрати на відшкодування шкоди
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru