Організація бізнесу - Скібіцький О.М. - 14. Сприяння в захисті інтересів МП, безпеці та соціальному захисті підприємців

З метою залучення зовнішніх інвестицій в мале підприємництво регіону, для реалізації економічного потенціалу регіону із врахуванням специфіки малого підприємництва передбачити наступні заходи;

o Організація консультаційної та інформаційної підтримки міжрегіональної та зовнішньоекономічної діяльності.

o Організація в рамках виробничих зон експортного виробництва МП.

o Створення банку даних зарубіжних та міжрегіональних партнерів, інвесторів, потенційних замовників для участі у сфері МП регіону.

o Організація сфери зовнішньоекономічної діяльності режимом найбільшого сприяння.

o Надання гарантій іноземним інвесторам та інвесторам інших регіонів.

o Надання допомоги підприємствам в процесі підготовки підприємницьких проектів для подання їм на конкурсний розгляд в міжнародних фінансових організаціях.

o Розробка механізму сприяння МП перевірці надійності іноземних партнерів, постачальників та замовників.

o Організація систем міжрегіональних ділових зв'язків та виробничої кооперації суб'єктів МП регіону та інших суб'єктів МИ.

o Організація виїзних виставок та ярмарків, "торгових місій"у Інших регіонах.

o Участь у розробці та реалізації міжрегіональних програм підтримки МП.

o Залучення у регіони міжнародних донорських програм підтримки МП.

Необхідно проводити цілеспрямовану діяльність (в т.ч. за рахунок коштів Програм підтримки МП) з підвищення іміджу регіонів та регіональної системи підтримки МП в міжрегіональних економічних асоціаціях, федеральному окрузі, федеральних урядах та інших органах, в міжнародних (в т.ч. донорських) організаціях і програмах.

13. Сприяння розвитку недержавної інфраструктури підтримки МП

Інфраструктура підтримки малого підприємництва забезпечує матеріально-технічну, інформаційну, технологічну, консультаційну, маркетингову, кадрову, освітню, фінансову підтримку. Інститути інфраструктури, які реалізують ці функції, як правило, спеціалізуються на одному виді підтримки, але є і багатопрофільні.

До заходів із розвитку інфраструктури підтримки МП можна віднести діяльність із створення, підтримки та розвитку територіальних відділень фондів підтримки, гарантійних фондів, чекових та інвестиційних фондів, спеціалізованих кредитно-фінансових і страхових установ, лізингових компаній, технопарків, бізнес-інкубаторів, консультаційних структур, центрів інформаційних послуг, спеціалізованих фондів нежитлових приміщень, інформаційно-аналітичних центрів МП, учбових закладів, орієнтованих на вивчення основ підприємництва, економіки, менеджменту.

Сприяння розвитку недержавної інфраструктури підтримки МП передбачає:

o Формування системи "державного сервісу" (з мінімальними стандартами), що надається на території Регіону суб'єктам малого підприємництва. Акредитувати в системі державного сервісу спеціалізовані організації підтримки МП, комерційні і некомерційні організації, здатні надавати такі послуги. Впроваджувати різноманітні форми забезпечення розвитку системи послуг для малого бізнесу.

o Визначення центрів шанованих збитків: робота з підприємцями-початківцями, інноваційними підприємствами, інкубування бізнесу надання послуг підприємцям в пріоритетних галузях тощо. Що стосується даного типу послуг, здійснювати системи грантової підтримки таких проектів також фінансування діяльності базових організацій, які займаються методичним та інформаційним забезпеченням даної діяльності.

o Фінансування окремих проектів і робіт компенсацією витрат ї виконавцям

o Впровадження систему ваучерів на послуги, при котрій суб'єкти малого підприємництва, які відбираються на конкурсній основі, змогли отримати будь-які необхідні послуги в будь-яких обраних ними організаціях, оплачуючи ці послуг повністю чи частково ваучерами, які надалі погашалися б за кошти Програми підтримки МП.

o Перехід до системи формування комплексних центрів підтримки підприємництва типу "єдиного вікна". Крім того, виходячи з принципів розподілу повноважень в системі розвитку підприємництва, необхідно розвивати спеціалізацію регіональних організацій інфраструктури підтримки МП в якості методичних та інформаційних ресурсних центрів з перенесенням щоденної роботи з підприємцями безпосередньо в муніципалітети та територіальні утворення.

14. Сприяння в захисті інтересів МП, безпеці та соціальному захисті підприємців

До складових цього напряму належать:

o Організація третейського суду для надання допомоги підприємцям у їх діяльності та у вирішенні економічних спорів.

o Створення механізму додаткового соціального страхування працівників, зайнятих у сфері МП, і залучення вже діючих страхових компаній.

o Створення недержавного Фонду соціального страхування підприємців (наприклад, індивідуальних підприємців без утворення юридичної особи).

o Організація виставок (салонів) засобів індивідуального захисту, охорони приміщень та майна, спецпристроїв захисти комерційної інформації, перевірки цінних паперів.

o Підготовка рекомендацій для суб'єктів МП у сфері безпеки людини і власності

o Надання пільг при охороні вантажів підприємств МП на території ринків.

15. Сприяння формуванню сприятливого соціально-психологічного середовища для МП

До складових цього напряму належать:

o Організація вивчення і моніторингу соціально-економічних процесів і соціально-психологічного клімату МП;

o Підтримка засобів масової інформації, що спеціалізуються на проблемах малого бізнесу;

o Організація цільових теле- раді програм про МП;

o Організація рекламно-виставкової діяльності, підготовка і проведення семінарів, ярмарок та інших, культурних та творчих заходів;

o Пропаганда ідей підприємництв і громадських об'єднань МП;

o Заснування щорічної премії Голови облдержадміністрації за розвиток малого підприємництва кращим підприємцям та особам, які розвивають систему підтримки МСП;

o Сприяння у формуванні та розвитку професійних гільдій підприємців;

o Організація захисту прав споживчі в МП;

o Організація ділового туризму та екскурсій на малі підприємства.

Головною метою даного комплексу заходів є створення та впровадження механізму багатостороннього партнерства органів влади, місцевого самоврядування і підприємницького співтовариства в регіоні.

Щодо підприємницьких об'єднань, то політика регіону будується таким чином:

1. Методичне та адміністративне сприяння будь-якій самоорганізації підприємств і створені(ю нових об'єднань.

2. Співробітництво з об'єднаннями підприємців, які зарекомендували себе в якості відповідальних партнерів в організації діалогу "бізнес -влада".

3. Передання частини функцій аналізу законодавчих актів позиції інтересів підприємців і проведенню моніторингів систем підтримки підприємництв, включення якості спостерігачів і членів координаційних та експертних рад, Правлінь Фондів підтримок тощо.

Спільна діяльність підприємницьких об'єднань та органів влади можлива тільки за умови добровільної акредитації таких об'єднань системою державної (муніципальної) підтримки підприємництва (тобто за умови підтвердження ними достатньої кількості членів, а також підтверджуючих висловлення думки своїх членів з питань та компетенції і. що розглядаються). У випадку відмови від акредитації, співробітництво з об'єднаннями будуватиметься за загальними правилами.

15. Сприяння формуванню сприятливого соціально-психологічного середовища для МП
4.5. Орієнтири вибору політичного курс щодо малого та середнього бізнесу
4.6. Регулювання господарської діяльності малих підприємств
4.7. Розвиток малого підприємництва в галузях
4.7.1. Розвиток малих підприємств в ході реструктуризації галузей промисловості і реформуванні підприємств
4.7.2. Участь малих підприємств у створенні гнучких організаційних структур підприємств
4.7.3. Створення і розвиток нових дрібних підприємств
4.7.4. Розвиток суб'єктів малого підприємництва у сфері агропромислового комплексу
4.7.5. Стратегічна орієнтація на залучення інноваційного потенціалу малого підприємництва та розвиток підприємництв у сфері НДДКР
4.7.6. Розвиток ремісництв і послуг для населення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru