Історія економіки та економічної думки - Козюк В.В - Місце А. Маршалла в історії економічної думки

А. Маршалл - засновник кембриджської школи політичної економії, творець нового напряму в економічній теорії, який увійшов у науку як неокласичний і відомий під назвою "маршаллівська революція". Головними теоретичними і методологічними здобутками А. Маршалла е:

o створення економічної теорії, де органічно поєднуються досягнення класичної економічної науки і маржиналізму;

o обґрунтування доцільності введення у науковий обіг терміна "економікс" замість "політична економія". Вчений вважав, що "економікс" більше відповідає змісту і методології створеної ним неокласичної економічної теорії. Політична економія остерігається торкатися багатьох політичних питань, які практик не може ігнорувати, тому вона є наукою - чистою і прикладною, а не одночасно і наукою, і мистецтвом. Ось чому її краще позначити широким терміном "економічна наука" (економікс), ніж більш вузьким терміном "політична економія". За ініціативи вченого назва "політична економія" в 1902 р. у Великій Британії була замінена на "економікс". Незабаром це було зроблено також у США;

o власне тлумачення предмета політичної економії, або економіксу. З одного боку, А. Маршалл трактував політичну економію як науку про багатство, але з іншого - як науку про людину, яка відчуває на собі вплив різних факторів. Економіка ж цікавиться переважно тими мотивами, які впливають на поведінку людей. На думку вченого, ця наука досліджує людство в його повсякденному житті, вивчає сферу індивідуальних і суспільних дій, найбільш тісно пов'язана зі створенням матеріальних основ добробуту. "Політична економія, або економікс, - писав А. Маршалл, - займається вивченням того, як люди існують, розвиваються і про що вони думають у своєму повсякденному житті". Вчений вважав, що предметом дослідження політичної економії є "головним чином, ті спонукальні мотиви, які найсильніше та найстійкіше впливають на поведінку людини в господарській сфері її життя";

o розробка власної класифікації економічних благ. Згідно з нею економічні блага поділяються на матеріальні й нематеріальні. В останніх А. Маршалл виокремив зовнішні (репутація, ділові зв'язки) та внутрішні (особисті якості людини, ділові здібності, професійна майстерність тощо). На відміну від А. Сміта, вчений вважав, що багатство створюється не лише у сфері виробництва, але й у сфері послуг.

У 1908 р. кембриджську економічну школу очолив Артур Сесія Пігу (1877-1959), який у праці "Багатство і добробут" почав досліджувати проблеми добробуту, шляхи досягнення його максимуму та роль держави в його зростанні. Остаточно теорія добробуту була сформована у монографії "Економічна теорія добробуту" (1912), що неодноразово перевидавалася в 1920-1980-х роках.

Ральф Хоутрі розробляв монетарну теорію економічного циклу. У працях "Добра і погана торгівля" (1913), "Капітал і зайнятість" (1937) доводив, що причиною економічних циклів є коливання грошового попиту та зміни у наданні кредитів. Як наслідок, пом'якшення циклічних коливань можливе у разі розумної грошово-кредитної політики.

Традиції математичної школи розвивав Френсіс Ісидро Еджуорт (1845-1926). У статтях і праці "Математична психологія" (1881) досліджував питання обмеження конкуренції та цінової дискримінації, запропонував теорію обміну, в якій аналізував бартерний обмін з погляду кількісного виміру корисності не одного, а декількох (мінімум двох) благ.

Учений доводить, що ринкова рівновага є зіставленням корисностей і тягарів (відчуттів, протилежних корисностям). Покупці будуть оцінювати придбані блага з погляду їх корисності, а оцінки продавців будуть визначатися відчуттями тягаря витрат на їх виробництво. Зробив висновок ("теорема Еджуорта"), що ціна встановлюється в інтервалі між оцінками граничних учасників обміну: чим більше учасників обміну, тим вужчі межі ціни, за якою може відбутися обмін. Ф. Еджуорт запропонував функцію корисності (U = U (x,y)) та її графічне зображення - криву байдужості1 - відображення ситуації, за якої споживач здійснює вибір між двома товарами, які приносять йому однакову корисність.

9.4. Перетворення США на провідну індустріальну державу світу. Американська школа неокласики
Темпи розвитку і структура економіки
Зміни у формах власності та організації виробництва
Розвиток аграрної економіки
9.5. Індустріальний розвиток Німеччини. Розвиток історичної школи. Соціальний напрям політичної економії як передумова появи інституціоналізму
Розвиток сільського господарства
Економічна політика держави
Капіталізм як економічна система
Капіталізм як форма цивілізації
9.6. Економічний розвиток Франції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru