Аудит: організація і методика - Огійчук М.Ф. - 5.14. Перевірка плану-графіка внутрішнього аудиту

Планування внутрішнього контролю на підприємствах організовується, як правило, адміністрацією підприємства. Робота щодо здійснення контролю на місцях проводиться всіма структурними підрозділами об'єкта: керівниками структурних підрозділів, відділом економіки і менеджменту, відділом внутрішнього аудиту, громадськими організаціями, постійно діючими інвентаризаційними комісіями, юридичними службами. Перед настанням звітного періоду групи внутрішнього аудиту (ревізійні комісії) складають плани проведення ревізій і перевірок. Зазвичай плановою документацією з контролю передбачено складання плану, а також для більш детального розподілу робіт рекомендовано складати програму, де чітко вказано роботу, яку належить виконати, методи перевірки.

У наш час дуже часто для детального викладення обсягу робіт складають плани-графіки, що об'єднують план і програму (табл. 5.14.1). У них включають питання для перевірки, що мають економічне значення: виконання виробничої програми, завдання щодо реалізації та ін. Важлива роль у плані відводиться обстеженню збереження грошових коштів і матеріальних цінностей, а також поточним перевіркам за окремо виконаними роботами.

З метою більш детальної розробки питань комплексного планування ревізійні комісії (групи внутрішнього аудиту) складають план-графік проведення ревізій (перевірок) з детальним описом майбутніх робіт і вказують точний час їх виконання. Крім того, у плані-графіку вказуються виконавці планових робіт і визначається час проведення перевірок.

При обранні ревізійних комісій на підприємствах встановлюється і враховується кількісний і якісний їх склад, приблизний розподіл обов'язків, складається план-щоденник організаційно-методичної роботи.

Для обліку поточної інформації із звітності та іншої документації складають Журнал обліку ревізій і перевірок та прийнятих за їх результатами заходів, Журнал реєстрації вхідної та вихідної кореспонденції і обліку відвідувачів ревізійної комісії.

Як звітність наприкінці року за результатами роботи ревізійної комісії складають "Інформацію про роботу ревізійної комісії" і "Інформацію про кількісний і якісний склад, умови роботи та оплату праці ревізійної комісії".

У плані-графіку обсяг ревізійних робіт указується з розбивкою за кварталами і охоплює всі процеси кругообігу господарських засобів. Крім планових робіт, можуть бути повторні чи позапланові перевірки. У цих випадках для систематизації порядку проведення перевірок складають програму, яка повинна містити детальний перелік майбутніх робіт.

План-графік зазвичай передбачає повне проведення перевірок, а також комплексний перелік виконавців. Однак у ряді випадків при проведенні дослідження можуть здійснюватися тематичні перевірки використання грошових коштів на окремі цілі або окремі види товарно-матеріальних цінностей.

Частота перевірок одного об'єкта, як правило, планується з урахуванням сезонності виробництва в сільському господарстві. Тому для перевірки одного об'єкта може бути поставлено ряд завдань. Наприклад, щоб перевірити порядок виробництва озимої пшениці потрібно запланувати перевірку підготовки ґрунту (квітень-серпень), порядок посіву зернових (серпень-вересень), підкормки озимих (січень-лютий наступного року), виявлення можливості втрат під час збирання (липень-серпень наступного року) і т. д.

Уся робота щодо проведення планування і складання плану-графіка проводиться в підготовчий етап. Підготовчий етап визначається виходячи з періоду найменшої завантаженості ревізійних комісій. Таким періодом є перша половина грудня. Відповідно до заявок усіх виконавців формується загальний план-графік контрольно-ревізійної роботи з розрахунку на календарний рік. У виконанні плану беруть участь усі учасники ревізійної (аудиторської) групи. Жорстке закріплення виконавців дозволяє провести повний обсяг усіх об'єктів перевірок виробничої і фінансово-господарської діяльності.

Ураховуючи те, що перевірки будуть здійснюватися в декілька етапів, крім підготовчого етапу, виділяють також організаційний, дослідницький, прийняття рішень, виконання дій за матеріалами підсумків перевірки, перевірка виконання рішень.

Таблиця 5.14.1. Табличний план-графік проведення ревізій і перевірок

Табличний план-графік проведення ревізій і перевірок

5.15. Внутрішній контроль збереження грошових коштів, матеріальних ресурсів та виробничої діяльності підприємства
5.15.1. Контроль за збереженням грошових коштів
5.15.2. Контроль за збереженням матеріальних ресурсів
5.15.3. Контроль за збереженням основних засобів
5.15.4. Контроль за збереженням виробничих запасів
І. Визначення гранично допустимих втрат при зберіганні нафтопродуктів
II. Визначення гранично допустимих втрат при зберіганні зерна, продукції його переробки, насіння соняшнику і трав
ІІІ. Визначення гранично допустимих втрат при зберіганні кормів (сіна, силосу, сінажу, кормових коренеплодів, кормів трав'яних штучно висушених)
IV. Визначення гранично допустимих втрат під час зберігання картоплі, моркви, капусти та інших овочевих культур
V. Визначення гранично допустимих втрат при зберіганні м'яса
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru