Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 12. У чому полягає принцип економічної рівноваги, обґрунтований А. Маршаллом?

Альфреда Маршалла вважають засновником кембриджської школи економічної науки. Маршалл - систематик; він синтезував і використовував теоретичні розробки своїх попередників, у тому числі теорію факторів виробництва, теорію граничної корисності. Теорію вартості він переробив і трансформував у теорію ціни.

Економічну теорію Маршалла можна подати у вигляді схеми, показаної на рис. 8.3.

Схема (у трохи спрощеному вигляді) ілюструє хід міркувань Маршалла. Визначальну роль у його концепції відіграє ціна, що формується на основі взаємодії попиту та пропозиції. Кожна з двох складових становить окремий, специфіч

Логічна схема концепції

Рис. 8.3. Логічна схема концепції "економіксу"

ний розділ. Розглядаються фактори, під впливом яких формуються ці параметри. Ринкову рівновагу Маршалл розглядає як рівність цін пропозиції та попиту.

Теорія ціни і принцип рівноваги покладеш в основу подальшого аналізу: виявлення сутності окремих категорій, визначення функціональних взаємозв'язків, обґрунтування тенденцій розвитку і висновків.

Господарська діяльність та відповідні взаємозв'язки аналізуються, головним чином, щодо умов конкурентного ринку з використанням кривих попиту та пропозиції.

Маршалл розширив категорійний апарат, запропонував низку нових підходів, збагатив методологію. Один із прийомів аналізу полягає в тому, що всі елементи, крім одного, приймаються як постійні, потім ретельно вивчаються наслідки змін, що відбуваються. Основний принцип - облік взаємодії попиту та пропозиції як найважливіших доданків, що визначають ринкові процеси і явища.

Попит і пропозиція формуються на основі взаємодії багатьох факторів у сферах виробництва і споживання, таких як суспільний устрій, умови життя, здібності, нахили, смаки, працьовитість, мода тощо.

Маршалл обґрунтував поняття еластичності попиту (відношення динаміки попиту до динаміки цін). Запропонував розглядати взаємодію попиту та пропозиції з урахуванням фактора часу. У короткостроковому періоді вирішальна роль належить корисності та попиту. У довгостроковому періоді пріоритетне значення набувають витрати. Він ввів поняття "представницька фірма", витрати якої визначають ціну в тривалому періоді часу. Фактор часу Маршалл називав джерелом найбільших ускладнень в економічній теорії.

Важливу роль Маршалл відводив поняттям внутрішньої і зовнішньої економії. Власне кажучи, у цих поняттях набуло відображення розходження між індивідуальними і суспільними витратами у виробництві товарів.

За Маршаллом, розподіл є одним із аспектів теорії вартості. З сутності цієї теорії випливає висновок про те, що є реальним джерелом доходів у суспільстві. Створення вартості є результатом функціонування усіх факторів, включаючи фактор організації, введений Маршаллом як самостійний.

Концептуальний підхід і теоретичні розробки Маршалла слугують і нині загальною основою західної економічної науки, насамперед її мікроекономічного розділу. Позитивна економічна наука тісно пов'язана з нормативною, покликаною виробляти практичні поради і рекомендації.

12. У чому полягає принцип економічної рівноваги, обґрунтований А. Маршаллом?

Принцип економічної рівноваги є одним із визначальних положень неокласичної школи. Рівновага в економіці - це відповідність між попитом та пропозицією, між ресурсами і потребами. Через ціновий механізм рівновага встановлюється шляхом або обмеження споживчого попиту, або збільшення обсягу виробництва (і пропозиції).

Обґрунтовуючи принцип рівноваги, Маршалл ввів в економічну науку категорію "рівноважна ціна", яка є точкою перетинання кривої попиту (граничної корисності) і кривої пропозиції (граничних витрат). Обидва ці фактори - складові ціни; корисність і витрати - однаково значущі.

У підході Маршалла враховуються як об'єктивна (витрати виробництва), так і суб'єктивна (корисність благ) сторони.

У короткостроковому періоді рівноважна ціна утвориться у точці перетину кривої пропозиції і кривої попиту (рис. 8.4). За словами Маршалла, "принцип витрат виробництва і принцип "кінцевої корисності", без сумніву, є складовою одного загального закону попиту та пропозиції; кожний з них можна порівняти з одним із лез ножиць".

Рівноважна ціна

Рис. 8.4. Рівноважна ціна

Маршалл також пише: "Ми могли б на однакових підставах сперечатися про те, чи регулюється вартість корисністю або витратами виробництва, як і про те, чи розрізає шматок папера верхнє чи нижнє лезо ножиців".

"Коли попит та пропозиція перебувають у рівновазі, кількість товару, виробленого за одиницю часу, можна назвати рівноважною кількістю, а ціну, за якою він продасться, рівноважною ціною. Така рівновага є стійкою, тобто ціна за деякого відхилення від неї прагнутиме до повернення в колишнє становище подібно тому, як маятник коливається в той чи інший бік від своєї нижньої точки".

Рівноважна ціна не є раз і назавжди даною і незмінною. Вона змінюється, оскільки змінюються її складові: попит - під впливом такої, що спадає і зростає, граничної корисності товару; пропозиція - у результаті зростання або спадання граничних витрат. Зміни відбуваються під впливом багатьох факторів: доходів, часу, змін в економічній ситуації.

Рівновага, за Маршаллом, - це рівновага тільки ринку товарів. Вона досягається за наявності певних умов, насамперед вільної конкуренції.

13. Обґрунтуйте концепцію еластичного попиту А. Маршалла
14. Розкрийте зміст теорії доходів А. Маршалла
15. Проблема національного дивіденду в економічній теорії добробуту А. Пігу
16. Методологія досліджень Дж. Б. Кларка
17. Що розумів під "статикою" і "динамікою" Дж. Б. Кларк?
18. Обґрунтуйте закон граничної продуктивності Дж. Б. Кларка
19. Як відповідно до концепції Дж. Б. Кларка
20. У чому полягає сутність теорії рівноваги економічної системи Дж. Б. Кларка?
21. Поясніть сутність моделі загальної економічної рівноваги Л. Вальраса
22. Які висновки можна зробити, виходячи з моделей загальної економічної рівноваги Л. Вальраса?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru