Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 11. Які джерела виникнення земельної ренти виділяв М. Туган-Барановський?

Туган-Барановський зробив величезний внесок у дослідження історії, теорії і практики кооперативного руху. Він став одним з основоположників кооперативної теорії. Серед багатьох праць із цієї тематики варто виділити головне його дослідження - "Соціальні основи кооперації" (1919 р.), в якому український вчений здійснив глибокі теоретичні узагальнення цієї проблеми, поєднав світовий і вітчизняний досвід. Наукові ідеї і практичні рекомендації названої праці набули визнання в усьому світі, справили істотний вплив на подальшу еволюцію кооперативної теорії.

На думку Тугана-Барановського, кооперовані підприємства - єдина форма господарської організації, що виникла в результаті свідомої діяльності певних соціальних груп населення з метою вдосконалення наявної системи господарювання. Якщо розвиток підприємницької, тобто капіталістичної, форми господарювання є процесом природним, об'єктивним, то розвиток кооперації, як вважав дослідник, започатковується внаслідок впливу на ринкове суспільство соціалістичного ідеалу, сутність якого полягає в прагненні до економічної рівності всіх членів суспільства і соціальної справедливості на основі заперечення приватної власності,

З цього приводу вчений зазначав, що кооперація за внутрішньою економічною природою має багато спільного з капіталістичним підприємництвом, однак вона є підприємництвом некапіталістичного типу. Капіталістичне підприємництво здійснюється заради прибутку, а кооперативне, за його переконанням, ніколи не має на меті тільки наживу. В боротьбі з капіталістичними принципами підприємництва Туган-Барановський вбачав сутність кооперативного руху. Кооперація служить не підприємцям, а тим, хто страждає від їх експлуатації. Кооперація, на думку українського економіста, стає формою захисту трудящих від натиску капіталу. З капіталістичним підприємництвом як типом господарської організації суспільства може боротись тільки кооперативне. Кооперація економіки - це боротьба за новий соціальний устрій мирними засобами, без насильства.

11. Які джерела виникнення земельної ренти виділяв М. Туган-Барановський?

У розумінні ренти Туган-Барановський, як і переважна більшість учених-економістів тієї доби в Росії та Україні, залишився на позиціях теорії диференціальної ренти Д. Рікардо.

Вчений розглядав ренту як результат природних стійких відмінностей у продуктивності праці у різних пунктах виробництва і визначав ЇЇ як "нетрудовий дохід, що випливає з користування стійкими корисними властивостями землі". Він розрізняв три джерела виникнення земельної ренти:

1) відмінність земельних ділянок за місцем їх розташування;

2) дія закону спадної продуктивності землеробської праці, або спадної продуктивності подальших витрат у землеробстві (як відомо, марксизм відкидав такий закон, а неокласики, поширивши його на всі сфери і види виробництва як об'єктивну необхідність урахування обмеженості ресурсів у розпорядженні суспільства для ефективного їх використання, здійснили революцію у політичній економії, створили нову класичну ситуацію в ній);

3) відмінність земельних ділянок за родючістю. Розмір ренти, як вважав вчений, визначається різницею у продуктивності праці у певному пункті виробництва та граничному пункті виробництва, де останнє не дає ніякого надлишкового доходу і тільки відновлює зі звичайним прибутком витрачений капітал. Виходячи з такого розуміння ренти, Туган-Барановський розглядав її зростання як ознаку прогресу землеробства, переходу його до більш інтенсивного та продуктивного господарювання.

Лише в інтенсифікації сільськогосподарського виробництва у різних формах (і великих, і дрібних), у їх раціональному поєднанні в умовах співіснування різних форм земельної власності, проведення відповідних реформ, які б сприяли розвиткові кредиту, кооперації, ліквідації середньовічних пережитків у сільському господарстві тощо, Туган-Барановський вбачав шлях його подальшого розвитку.

12. Чим визначається зміст соціалістичних поглядів М. Тугана-Барановського?
13. В економічній думці України в період соціального перелому початку XX ст. виявилися три основні напрями. Розкрийте їх зміст
14. У чому відмінності понять корисності В. Парето і Є. Слуцького?
15. У чому полягає сутність теорії бюджету споживача Є. Слуцького?
16. Які ідеї Є. Слуцького набули відображення у працях зарубіжних економістів?
17. Які вам відомі сучасні теоретичні концепції перехідної економіки?
18. Як співвідносяться економічні теорії й економічна політика?



© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru