Основи економічної теорії - Козак Ю.Г. - Тема 2. ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ ЯК НАУКИ

Ключові поняття

Три основних проблеми економічної теорії як науки: що, як і для кого виробляти; проблема раціонального розподілу ресурсів: ринковий, адміністративно-командний та змішаний розподіл; концепція альтернативних витрат; крива виробничих можливостей суспільства; закон зростаючих альтернативних витрат.

2.1 Обмежені ресурси та безмежні потреби

Економічна теорія зайнята вирішенням проблеми: як розв'язати протиріччя між обмеженими ресурсами і безмежними потребами. Споконвіку існуюча кількісна нерівність поміж першим та другим змушує економістів постійно займатися проблемою: як використовувати обмежені ресурси; який варіант їхнього застосування буде найліпший? Оскільки кількість наявних ресурсів завжди обмежена, економісти повинні зробити вибір, яку продукцію слід виробити насамперед (ЩО?), як це зробити (ЯК?) і ДЛЯ КОГО? Економічна теорія не має можливості виробляти таку кількість товарів та послуг, щоб без обмежень задовольнити потреби всіх і кожного.

Безмежні потреби

Завданням економічної теорії завжди було й буде розумне використанням обмежених ресурсів у різних варіантах (альтернативах). Народне господарство завжди повинно зробити вибір: яку продукцію виробляти, як це зробити і для кого.

Потреби - це набір товарів та послуг, які люди бажали б придбати за умови цін на них, які дорівнюють нулю. Якщо нам усім треба було б скласти список особистих потреб, а потім подати їх усі разом, то результат вразив би уявлення. "Список потреб" однієї людини (не забувайте, що ми припускаємо доступність цих товарів та послуг за нульовою ціною) міг би включати в себе два чи три розкішних авто (Мерседес, Ягуар та Роллс-Ройс), особняк з двадцятьма спальнями в найкращому районі міста, будинок для катання на лижах де-небудь у Швейцарії, 25 чоловік прислуги, каблучку з діамантом у 20 карат на кожен день та яхту для прогулянок по Середземному морю. Єдиним обмеженням у потребах може стати уява. Якщо ми складемо усі ці "списки" разом, то одержимо суму потреб суспільства в кожному товарі чи послузі. Тільки в України вони дорівнювали б 50 мільйонам "Мерседесів", ста мільйонам пентхаузів з видом на Хрещатик. Так можна продовжувати нескінченно, але основна думка зрозуміла: потреби людей практично в усьому безмежні.

З точки зору здатності суспільства задовольнити всі ці потреби, то у тій самій Україні недостатньо ні земельних, ні трудових, ні капітальних ресурсів для надання всім бажаючим необхідних їм товарів та послуг. Недостатньо землі на Хрещатику для розміщення 100 мільйонів будинків, недостатньо кваліфікованих інженерів і майстрів для складання 100 мільйонів авто марки "Мерседес".

Три основні проблеми економічної теорії як науки

Закон обмеженості товарів та послуг говорить, що потреби завжди перевищуватимуть можливості суспільства задовольнити їх. Повного достатку ресурсів не буде ніколи. Таким чином, завжди необхідно робити вибір.

Першим рішенням, яке доводиться приймати, є відповідь на запитання "ЩО?" Які саме товари та послуги повинно виробляти суспільство за умови обмеженості ресурсів? Чи повинно воно виробляти вантажівки або автобуси; кукурудзу або пшеницю; гармати або олію і т.д.? Повинна держава виробити більше зброї чи розвивати систему автомагістралей? Повинні міста витрачати більше коштів на шкільну освіту чи утримувати більше міліціонерів? Вирішуючи, що виробляти, суспільство усвідомлює, які саме потреби будуть задоволені насамперед. Таким чином, "ЩО?" означає: які товари та послуги треба виробляти.

Коли суспільство приймає рішення, що саме воно збирається виробляти, то насамперед необхідно знати, ЯК це зробити. Яка комбінація земельних, трудових і капітальних ресурсів буде використана для виготовлення автомобілів, вантажівок, кукурудзи, пшениці, комп'ютерів, яких потребують люди? Товари та послуги не виробляються за якимись встановленими рецептами. Складальна лінія може використовувати більше промислових роботів і менше людей; фермери можуть використовувати більше комбайнів і наймати менше робітників для збирання врожаю; будівельники можуть використовувати для облаштування будинків дерево, червону або білу цеглу чи пластик. Уряд може забезпечувати безпеку держави за допомогою міжконтинентальних ракет земного базування або встановлених на підводному човні, протиракетної зброї в космосі або звичайної зброї. Суспільство не повинно бути байдужим до вирішення проблеми ЯК виробляти. Мабуть, суспільство побажає використовувати свої ресурси якомога ефективніше, щоб одержати найбільшу віддачу від них. Таким чином, відповідь на питання "ЯК?" указує на засіб комбінування ресурсів для виробництва продукції.

Як продукція, вироблена в народному господарстві, розподілятиметься між членами суспільства? Це є одним із найгостріших соціальних питань. Чи одержить кожен рівнозначну частку? Чи невелика кількість людей одержить більшу частину виробленої продукції, залишивши всім іншим крихти? Чи значна різниця між заможними та незаможними? Чи буде підсилюватися й передаватися від покоління до покоління майнова нерівність між людьми? Чи нове покоління повинно починати з однакового рівня добробуту для кожного із членів суспільства? Закон обмеженості дає тяжкий урок: усі потреби не можуть бути задоволені. Отже, повинні бути переможці та переможені в боротьбі за володіння матеріальними та духовними благами. Таким чином, питання "ДЛЯ КОГО?" вказує на те, як вироблена продукція розподіляється поміж людьми.

2.1 Обмежені ресурси та безмежні потреби
2.2 Розподіл ресурсів та економічна система суспільства
2.3 Виробничі можливості суспільства
Розділ 2. МІКРОЕКОНОМІКА
Тема 3. ФІРМА ЯК ГОЛОВНИЙ СУБ'ЄКТ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ
3.1 Економічна природа фірми
3.2 Правові форми організації фірм
Тема 4. ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКОВОГО ГОСПОДАРСТВА. СИСТЕМА ЦІН
4.1 Кругообіг економічної активності
4.2 Система цін
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru