Основи економічної теорії - Козак Ю.Г. - 8.2 Реальні та умовні витрати

Реальні витрати

Як правило, якщо фірма споживає ресурси, вона сплачує їхню реальну вартість у грошовій формі. Так, кваліфікований механік повинен одержати свій місячний заробіток готівкою або на кредитну картку, так само мають бути оплачені рахунки за різні послуги, комунальні платежі та ін.

Реальні (фактичні) витрати, які також називаються бухгалтерськими, - це такі витрати, коли споживач ресурсів оплачує їхню вартість власникові. Оскільки це оплата ресурсів, які надходять для фірми ззовні, то витрати ще називають зовнішніми. Прикладами реальних витрат є витрати на придбання сировини та матеріалів для виробництва, устаткування, найм працівників.

Умовні витрати

Крім реальних, фірми несуть ще й умовні витрати - вартість використовуваних ресурсів, які є власністю фірми. Фірма може мати власне приміщення, але плата за оренду аналогічного приміщення належить до умовних витрат. Сюди також включаються оплата праці підприємця - власника фірми, а також його капітал, який він вклав у фірму. Але не має ніякого значення, чи виписує фірма чек своєму власнику як оплату за управлінську діяльність; цю суму все одно включать до умовних витрат. Якщо фірма є власником земельної ділянки, яка використана для будівництва складу, то до умовних витрат належить і рента, яка виплачується за оренду такої самої за розміром земельної ділянки.

Наприклад, Іванов Сидір Петрович є дипломованим бухгалтером, який відкрив невеличку бухгалтерську фірму. Витрати фірми вказані у табл. 8.1. У Іванова є секретар, якому він платить 1000 грн на місяць, оплата приміщення під офіс становить 500 грн на місяць, інші поточні витрати (оплата комунальних послуг та ін.) - 300 грн на місяць. Купуючи рік тому устаткування для фірми, він витратив 24 000 грн. Яка величина витрат Іванова С.П. у розрахунку на кожен місяць? Його реальні витрати становлять 1800 грн - це зарплата секретаря, оплата оренди приміщення і поточні витрати. їх доповнюють і умовні витрати: його заробіток, який він одержав би, працюючи в якійсь великій фірмі, а також сума грошей, яка відсотком від того капіталу, який він витратив на купівлі устаткування.

Таблиця 8.1

РЕАЛЬНІ ТА УМОВНІ ВИТРАТИ: БУХГАЛТЕРСЬКА ФІРМА ІВАНОВА С.П.

Найменування витрат

Величина витрат (грн)

Реальні витрати (за місяць), у т.ч.

зарплата секретаря

1000

оренда приміщення офісу

500

поточні витрати

300

Загальні реальні витрати

1800

Умовні витрати (за місяць), у т.ч.

зарплата Іванова С.П. у випадку кращого використанні його здібностей як найближчої альтернативи

5000

сума імовірного отримання відсотків на поміщенний капітал у банк

200

Загальні умовні витрати

5200

Загальні витрати альтернативних можливостей (сума реальних та умовних витрат)

7000

Виторг від діяльності фірми

3000

Бухгалтерський прибуток (різниця між виторгом та реальними витратами)

1200

Економічний прибуток (різниця між виторгом та загальними витратами альтернативних можливостей)

-4000

Отже, кваліфікація Іванова С.П. як бухгалтера і його підприємницький хист могли б принести йому 5000 грн. у місяць, якщо б він став менеджером великої бухгалтерської фірми. Крім того, якщо б він свій капітал не витратив на придбання устаткування, а вклав у банк з відсотковою ставкою в 10% річних, то він отримав би ще 200 грн на місяць. Таким чином, загальні витрати альтернативних можливостей фірми Іванова С.П. становили 7000 гривень = 1800 + 5000 + 200 = 7000 грн (сума реальних та умовних витрат). Бухгалтерський прибуток, який враховує тільки реальні витрати, відбиває картину економічної ситуації фірми - вона говорить про її благополучний стан. Однак економічний прибуток дає детальнішу картину господарчого "здоров'я" фірми: фірма в нашому прикладі зазнає збитків (-4000).

8.3 Бухгалтерський та економічний прибуток
8.4 Короткостроковий та довгостроковий періоди в господарській діяльності
Тема 9. ТИПИ РИНКОВИХ СТРУКТУР: КОНКУРЕНТНІ РИНКИ
9.1 Досконала конкуренція
9.2 Монополістична конкуренція
Тема 10. ТИПИ РИНКОВИХ СТРУКТУР: МОНОПОЛІЯ ТА ОЛІГОПОЛІЯ
10.1 Чиста монополія
10.2 Олігополія
Тема 11.АНТИМОНОПОЛЬНЕ РЕГУЛЮВАННЯ
11.1 Регулювання монополій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru