Історія держави і права України - Терлюк І.Я. - Сімейно-шлюбне право

Урегульовувало питання порядку укладення шлюбу та умови його дійсності, правові відносини подружжя, батьків і дітей, опікунів і підопічних, усиновителів і усиновлених.

У Гетьманщині шлюб розумівся у двох значеннях: визначеного в законі й заснованого на добровільній згоді договору між чоловіком і жінкою з метою створення сім'ї та продовження людського роду, і подружнього співжиття. (У тодішній Україні переважала звичаєва форма укладення шлюбу - весілля). Укладенню формального шлюбу передували переговори й угоди між батьками майбутнього подружжя. Угода між батьками ставала дійсною шлюбною угодою тільки після взаємної згоди майбутнього подружжя. Взаємна згода дітей на шлюб вимагала дозволу батьків, а після їх смерті - старших родичів чи опікунів. (Іноді дозвіл на шлюб давала місцева адміністрація). Порушення цієї норми зумовлювало матеріальні санкції, передусім для жінки. її батьки могли позбавити посагу і права спадкування батьківських маєтків. Шлюбний вік у Гетьманщині встановлювався для хлопців 18 років, для дівчат - 13 років.

Відносини між подружжям мали особистий і майновий характер. Особисті відносини між чоловіком і дружиною основувалися на тому, що з укладенням шлюбу дружина підпадала під владу чоловіка як зверхника сім'ї. Вона запозичувала його прізвище і користувалася пошаною, яка належала його чоловікові з огляду на його соціальне становище, службу або заняття за його життя чи після його смерті. Майно подружжя ґрунтувалося на правах роздільної власності (майна жінки - посагу й майна чоловіка - віна). Проте, чоловік уважався законним опікуном своєї дружини, відав її посагом та особистим майном, представляв її у суді. За борги, що виникли під час спільного подружжя, однаково відповідали обоє спільним майном. Якщо чоловік не призначав заповітом окремого опікуни, то вдова по його смерті ставала опікункою малолітніх дітей і одержувала право розпоряджатись як своїм майном (посагом), так і чоловіковим (віном), і дитячим майном аж до своєї смерті або до виходу вдруге заміж.

Особисті й майнові відносини між батьками й дітьми регулювалися на основі принципу окремішності. Діти перебували під батьківською владою та на утриманні й вихованні батьків, поки не досягали повноліття й не були батьками виокремлені (сини) чи одружені (дочки). Інститут виділу батьками синів на свій хліб полягав у тому, що батьки, виокремлюючи синів, надавали їм за свого життя частину майна, аби вони створили власну сім'ю, самі себе утримували і жодних претензій на спадщину після їх смерті не мали навіть тоді, коли б одержали меншу частку, ніж ту, що після смерті батьків дістали невиокремлені сини. Виділ дітей проводили у присутності свідків і записували його до урядових книг разом із письмовим зобов'язанням дітей не вимагати після смерті батьків більше, ніж одержали за життя.

Батьки щодо своїх дітей мали широкі права. (Усиновитель мав таку ж владу над усиновленим, як і рідний батько). Зокрема, невиокремлених синів і дочок батьки в разі необхідної потреби (втрата сімейного майна під час голоду чи іншого лиха) мали право дати у найми або в заставу на службу; батьки не несли відповідальності перед судом за скаргами чи позовами своїх дітей; майно, набуте дітьми під час спільного життя з батьками, залишалося під владою батьків; діти мали право виступати в суді тільки у справах, доручених батьками; спадщина, яку одержували діти, а також майно, яке вони самостійно набували законним способом, у випадку їх смерті переходило до батьків.

Права дітей (спадщині) в сім'ї залежали значно від легальності народження. Діти, народжені в законному шлюбі, мали всю повноту прав, установлених законом для законно-народжених дітей, інші діти були позбавлені таких прав. З нешлюбних дітей розрізняли дітей, що народились від чоловіка і жінки, які не були пов'язані між собою шлюбом ("бенкарти"), та дітей, народжених від неодружених чоловіка й жінки, проте які згодом укладали шлюб і, крім дітей, прижитих до одруження, народили шлюбних дітей.

Припинявся шлюб зі смертю одного з подружжя чи з розлученням. Вирішення справ законності шлюбів і офіційних розлучень, а також питання віри й моралі належали до компетенції церковних судів. Однак питання про майнові спори розлучених вирішували місцеві судові установи.

Опіка
Спадкове право
Основні риси кримінального права
Покарання
Види злочинів
Основні риси процесуального права
Розділ IV. Державно-правовий устрій на етнічних українських землях в імперську добу
Державно-правовий устрій на українських землях у складі Російської імперії
Етнічні українські землі у складі Імперської Росії
Суспільний лад
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru