Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

Огляд місця події

Підчас розслідування злочинів проти безпеки виробництва огляд місця події має певні особливості проведення, передусім пов'язані з характером події та виробничою обстановкою. До того ж, умови роботи підприємства вимагають невідкладного відновлення виробничого процесу й усунення наслідків події. Тому обов'язковими тактичними правилами огляду місця події на виробництві, а надто у випадках, коли наявні людські жертви, є невідкладність, організованість і всебічність.

Підготовка до огляду місця нещасного випадку на виробництві спрямована на уточнення таких обставин: що, де і коли відбулося, якими є причини і наслідки події. Якщо повідомлення надійшло одразу після події, необхідно зв'язатися з адміністрацією підприємства, отримати пояснення відносно вказаних питань, з'ясувати, чи прибули представники територіального органу Держнаглядохоронпраці, дати вказівки про допомогу потерпілим, збереження обстановки і слідів на місці події. Членів слідчо-оперативної групи інструктують щодо організації охорони і вжиття невідкладних заходів, зумовлених обстановкою. В тих випадках, коли повідомлення про подію надійшло через деякий час, слід: а) уточнити незрозумілі моменти, навести довідки про місце перебування потерпілого і його стан, про обстановку на місці події й розпорядитися про її збереження; б) визначити учасників огляду; в) необхідні науково-технічні засоби.

Питання щодо визначення складу слідчо-оперативної групи на етапі підготовки до огляду заслуговує на окрему увагу. До огляду, окрім обов'язкових понятих, представників органу Держнаглядохоронпраці, працедавця, особи, відповідальної за дотримання техніки безпеки, в необхідних випадках залучають спеціалістів: інженера-механіка або технолога, хіміка, інженера з техніки безпеки та інших. Важливо, щоб за службою вони не були пов'язані з підприємством, на якому стався нещасний випадок. У разі групових, важких і смертельних нещасних випадків у огляді обов'язковою є участь судово-медичного експерта. Понятими можуть бути інженерно-технічні та інші працівники цього підприємства, не пов'язані з організацією і виконанням робіт на ділянці, де стався нещасний випадок. Бажано добирати їх із числа осіб, обізнаних у особливостях виробничої обстановки і видах робіт на піддослідній ділянці, котрі мають навички експлуатації верстатів, агрегатів, механізмів, інструментів, при використанні яких стався нещасний випадок. Представники працедавця й адміністрації (головний інженер, механік), а також працівник, відповідальний за техніку безпеки на ділянці або керівник механізму, що виявився джерелом травми, повинні бути присутніми для забезпечення повноти і об'єктивності огляду.

Прибувши на місце події, особливо важливо встановити, хто перебував поблизу витоку травми, що робив, чи був живий потерпілий, чи не переносили його у інше місце. Опитуваним можуть бути задані питання, що стосуються: а) особи потерпілого (чи давно працює, кваліфікація, ставлення до обов'язків, поведінка на робочому місці, чи не мав неприязних стосунків з ким-небудь тощо); б) обставин нещасного випадку і його причин (хто останнім бачив потерпілого, як стався нещасний випадок, хто був поруч, дії потерпілого та інших осіб до і в момент події, а також одразу після неї тощо); в) дій відповідальної за дотримання правил техніки безпеки особи в момент виконання роботи, пов'язаної з нещасним випадком (де знаходився до і в момент події, які розпорядження надавав потерпілому тощо). Необхідно також ужити заходів щодо охорони місця події, якщо цього не було зроблено раніше.

В початковій стадії огляду визначають межі огляду, основні його вузли і об'єкти, якими можуть бути: а) територія місця події; б) агрегати, механізми, верстати, машини, інше устаткування, в момент користування яким відбувся нещасний випадок; в) контрольні й вимірювальні прилади, трубопроводи, інші системи, пов'язані з джерелом травми; г) інструменти, засоби індивідуального захисту, огорожі, матеріали, якими користувався потерпілий, а також готові вироби з метою з'ясування їх особливостей, відповідності вимогам правил техніки безпеки тощо; д) сліди події; е) труп і його речі.

Під час огляду приміщення необхідно звертати увагу на розміщення обладнання, плакатів із техніки безпеки, проходів та їх стану, написів профілактичного характеру, запорошеність й загазованість приміщення, справність вентиляції тощо.

Оглядаючи верстати, механізми та інше устаткування, важливо встановити їх справність, наявність огорож валів і трансмісій, що обертаються, положення важелів управління, наявність на них слідів, технічний стан, показники приладів та ін.; ознайомитися з функціонуванням інших таких самих верстатів або механізмів у процесі роботи, а іноді вивчити й агрегати, установки, що становлять єдину технологічну лінію, дослідити підведені кабелі, трубопроводи, інше спорядження.

У процесі огляду робочого місця потерпілого важливо з'ясувати, які інструменти й засоби захисту було застосовано при операціях, пов'язаних із настанням нещасного випадку, їх справність, відповідність вимогам техніки безпеки.

Огляд трупа здійснюється на місці події з дотриманням загальної тактики огляду такого об'єкта, однак додатково в протоколі огляду необхідно фіксувати положення трупа щодо джерела травми та інших об'єктів, детально стан одягу і взуття на трупі, наявність на них пошкодження чи якихось інших слідів. За дорученням слідчого фахівець заміряє вогкість, температуру повітря, виробничі шуми, випробовує в дії окремі вузли і механізми, розбирає їх, відбирає проби, зразки речовин, газів тощо.

Для залучення до справи як речові докази вилучають пошкоджені деталі верстатів і агрегатів, несправні контрольно-вимірювальні прилади, інструменти й засоби індивідуального захисту, якщо на них виявлені які-небудь сліди, пов'язані з подією. Опис результатів огляду вузлів і механізмів, приладів і устаткування робочих місць у протоколі часто містить спеціальні технічні терміни (шнек, битер, черевик, хрестовина, консоль, клапан-турбіна, паровий і електричний марміт тощо), тому бажано в дужках надавати їх роз'яснення. Слід також застосовувати додаткові засоби фіксації: судово-оперативну фотографію, кінозйомку або відеозапис, а також масштабні плани і схеми місця події.

Навіть якщо повідомлення про подію надійшло через деякий час, а його обстановка змінилася або взагалі не збереглася, огляд усе ж необхідний. Адже саме огляд такої ділянки або робочого місця дозволить слідчому отримати додаткові відомості про виробничу обстановку, особливості технологічного процесу, травмуючий об'єкт та інші обставини, що стосуються механізму події та його причин.

Огляд місця події
Допит свідків, потерпілих, підозрюваних (обвинувачених)
Виїмка і огляд документів
Призначення експертиз
Глава 24. Методика розслідування злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
1. Криміналістична характеристика злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
Сліди злочинів
Особа злочинця
2. Особливості порушення кримінальної справи і початкового етапу розслідування
3. Особливості наступного етапу розслідування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru