Курс адміністративного права України - Коваленко В.В. - 3. Понятійний апарат адміністративного права. Джерела та принципи адміністративного права

Як і в будь-якій галузі права, в адміністративному праві використовується система понять, чи понятійний апарат. Кожне з понять позначається відповідним терміном. Найбільш загальним є термін "адміністративне право". Адміністративне право може розумітися як: а) галузь права; б) галузь законодавства; в) галузь юридичної науки; г) навчальна дисципліна.

Як галузь права адміністративне право - це система юридичних засобів (норми, відносини, законодавство, методи, форми, компетенція суб'єктів, способи реалізації норм), якими формуються сфера публічних інтересів суб'єктів суспільства, організується і забезпечується виконавчо-розпорядча діяльність публічної адміністрації відповідно до цих інтересів.

Як галузь законодавства адміністративне право найчастіше розглядається як сукупність нормативно-правових актів, у яких знаходять зовнішнє вираження адміністративно-правові норми.

Як галузь юридичної науки адміністративне право являє собою систему теоретичних положень, обґрунтувань і тлумачень, що отримані в результаті дослідження сутності і змісту (генетичних основ, соціального призначення, предмета, методу, функцій, норм, відносин, компетенції суб'єктів тощо) адміністративно-правових категорій, шляхом застосування наукових методів пізнання (порівняльно-правового, історико-правового, формально-логічного, соціологічного, статистичного, системно-функціонального, логіко-семантичного тощо).

Предметом науки адміністративного права є закономірності, особливості, колізії і проблеми в сфері публічних інтересів суб'єктів суспільства і діяльності публічної адміністрації.

Як навчальна дисципліна адміністративне право - це система знань про адміністративно-правову галузь, науку і законодавство, що викладені в навчальних програмах, методичних матеріалах і навчальній літературі.

Основний понятійний апарат адміністративного права складається з науково-правових понять двох видів. По-перше, з понять, запозичених з інших правових сфер. По-друге, власних понять.

Запозичені поняття підрозділяються на 3 види:

а) запозичені з теорії права і держави (право, джерела права, правовідносини, суб'єкти права, правопорушення, держава, державна влада, поділ влади та ін.);

б) запозичені з конституційного права як базової галузі права (конституція, закон, статус громадянина, законодавча влада, місцеве самоврядування та ін.);

в) запозичені з інших правових галузей, хоча таких і небагато (наприклад, делікт, склад, профілактика).

Власні поняття створюються і використовуються всередині самого адміністративного права. Це, наприклад, такі поняття, як адміністративно-правові норми, адміністративно-правові правовідносини, адміністративно-деліктні відносини, адміністративний штраф, адміністративний арешт, громадське місце, адміністративне затримання, адміністративна юрисдикція, адміністративно-правовий режим, акт управління, адміністративно-деліктне право та ін.

Джерела адміністративного права

Під джерелом адміністративного права розуміють зовнішню форму вираження його норм.

З огляду на зазначене, джерелами адміністративного права є:

1) Конституція України (Основний Закон);

2) Законодавчі акти України:

а) закони України;

б) кодифіковані акти (кодекси, положення, статути);

3) постанови Верховної Ради України, що містять адміністративно-правові норми;

4) укази і розпорядження Президента України;

5) нормативні акти, що приймаються в органах виконавчої влади:

а) нормативні постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України;

6) положення, статути, правила, інструкції, інші акти, затверджені Кабінетом Міністрів України;

в) нормативні накази, інструкції керівників центральних органів виконавчої влади;

б) нормативні накази керівників державних підприємств, об'єднань, установ і організацій;

7) розпорядження місцевих державних адміністрацій (їхніх голів);

8) нормативні акти місцевих рад, їхніх виконавчих органів (наприклад: рішення, що передбачають у випадку їхнього порушення адміністративну відповідальність);

9) міжурядові угоди України з іншими державами і міжнародно-правові акти, ратифіковані і визнані нашою державою;

10) акти судових органів.

Сукупність джерел адміністративного права є специфічною системою, компоненти якої зв'язані один з одним. Ознаки системи джерел адміністративного права наступні:

а) усі вони засновані на нормах Конституції і законів, що мають юридичну чинність;

б) нормативні акти вищих органів слугують юридичною базою для нормативних актів органів нижчого підпорядкування, що також є джерелами адміністративного права;

в) нормативні акти вищих органів, як джерела адміністративного права, мають більшу юридичну силу порівняно з актами, що приймаються суб'єктами нижчого підпорядкування.

Принципи адміністративного права

Принципи адміністративного права - це керівні засади, які визначають зміст і спрямованість адміністративно-правового регулювання суспільних відносин.

Серед принципів адміністративного права можна виділити загальні і спеціальні. Загальні принципи мають фундаментальне значення для всієї галузі. Ними є:

- науковість (об'єктивність) адміністративного права;

- верховенство конституційних положень щодо норм адміністративного права;

- верховенство норм законів щодо адміністративно-правових норм, які містяться у інших нормативних актах;

- пріоритетність прав та свобод людини і громадянина;

- узгодженість адміністративного законодавства з природним правом;

- відповідність адміністративного законодавства міжнародним договорам;

- повнота регулювання статусів суб'єктів адміністративного права;

- забезпечення юридичної відповідальності за порушення адміністративно-правових норм;

- мінімізація втручання публічної адміністрації в особисте життя людини.

Спеціальні принципи характеризують закономірності функціонування адміністративно-правових інститутів. Це принципи державної служби, адміністративного процесу, адміністративної відповідальності, адміністративного судочинства, місцевого самоврядування тощо. Ці принципи можуть знайти нормативне закріплення у відповідних законодавчих актах (наприклад, принципи державної служби закріплені у ст. З Закону "Про державну службу" 1993 р., місцевого самоврядування - у ст. 4 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" 1997 р., адміністративного судочинства - у ст. 7 Кодексу адміністративного судочинства України 2005 р.).

Джерела адміністративного права
Принципи адміністративного права
4. Взаємодія адміністративного права з іншими галузями права
5. Дефініція адміністративного права
Тема 2. Адміністративно-правові норми та відносини
1. Поняття механізму адміністративно-правового регулювання та його складові частини (елементи)
2. Поняття, структура та види адміністративно-правових норм
3. Способи реалізації адміністративно-правових норм
4. Адміністративно-правові відносини, їх особливості то структура
Тема 3. Суб'єкти адміністративного права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru