Курс адміністративного права України - Коваленко В.В. - Засвідчення офіційних документів у порядку консульської легалізації

Департамент консульської служби МЗС України відповідно до положення Віденської конвенції про консульські зносини 1963 р., Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України № 127/94, Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні та за кордоном, затвердженої Наказом МЗС України № 113 від 4 червня 2002 р. здійснює легалізацію документів, виданих офіційними установами України і призначених для використання за кордоном.

Департамент консульської служби легалізує такі документи:

1) оригінали офіційних документів нового українського зразка, видані органами реєстрації актів громадянського стану, посвідчені обласним управлінням юстиції тієї області, де вони видані, управлінням юстиції АР Крим, міським управлінням юстиції міст Києва та Севастополя, Центральним та Лівобережним РАЦС м. Києва;

2) оригінали документів про освіту міжнародного зразка легалізуються у супроводі листа-звернення вищого навчального закладу, що видав документи, засвідченого у міністерстві, яке курує відповідний навчальний заклад;

3) документи, посвідчені або видані нотаріусами, після їх оформлення в Міністерстві юстиції України.

Після легалізації в Департаменті консульської служби офіційні документи повинні бути посвідчені в дипломатичному представництві тієї країни, де вони будуть використовуватись.

Департамент консульської служби не легалізує документи, складені на території іноземних держав. Такі документи повинні бути легалізовані в консульській установі України в державі походження документів. У разі відсутності в країні походження документів консульської установи України, іноземні документи можуть бути легалізовані Департаментом консульської служби МЗС України, за умови їх посвідчення в МЗС країни походження документів та в консульській установі цієї країни, що представляє її інтереси в Україні.

При поданні офіційних документів на консульську легалізацію:

- фізичні особи подають паспорт та заповнюють заяву на вчинення консульської легалізації. В разі необхідності подати на легалізацію документи, що належать або виписані на ім'я іншої особи, заявник повинен надати посвідчену нотаріусом довіреність від власника документів;

- юридичні особи подають лист-звернення (бланк установи повинен містити реквізити та печатку), в якому зазначаються: перелік документів, що подаються на легалізацію, мета, з якою вони легалізуються, відомості про особу, яка уповноважена представляти інтереси з питань засвідчення документів.

За легалізацію документів справляється консульський збір, який сплачується після здачі документів на легалізацію безпосередньо у філії Ощадного банку в будинку МЗС України: документи фізичних осіб -51 гривня; документи юридичних осіб та організацій - 170 гривень.

За оформлення документів у терміновому порядку стягується подвійний тариф консульського збору.

Тарифи консульського збору встановлені відповідно до Положення про консульський збір України, затвердженого наказом Міністерства закордонних справ України від 5 січня 2011 р. № 3, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 січня 2011 р. за № 131/18869.

Оформлення іноземцям та особам без громадянства віз для в'їзду до України

Процедура оформлення іноземцям та особам без громадянства віз для в'їзду до України і транзитного проїзду через її територію, зберігання та надсилання бланків візових етикеток до уповноважених органів, знищення бланків візових етикеток, а також оформлення документа, що дає право на перетинання державного кордону в межах місцевого прикордонного руху регулюється правилами оформлення віз для в'їзду до України і транзитного проїзду через її територію, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 567.

Відповідно до зазначених правил уповноваженими органами, що мають право оформляти, видавати, продовжувати строк дії візи або скасовувати її, є:

- дипломатичне представництво або консульська установа України;

- департамент консульської служби МЗС;

- представництво МЗС на території України.

Для оформлення візи іноземці та особи без громадянства особисто або через уповноважену особу подають звернення про оформлення візи та необхідні документи до дипломатичного представництва або консульської установи України.

Департамент консульської служби МЗС або представництво МЗС на території України оформляє візи в пункті пропуску через державний кордон Іноземцям та особам без громадянства, що не змогли завчасно оформити візи в дипломатичному представництві або консульській установі України та мають поважну причину невідкладно в'їхати до України, зокрема:

1) з дипломатичною або службовою метою за клопотанням органів державної влади України;

2) з метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Україні за клопотанням МИС;

3) з метою невідкладного медичного лікування або участі в похованні близького родича, що підтверджено відповідними документами;

4) у разі необхідності транзитного проїзду через територію України членів екіпажів іноземних суден, що перебувають в українських портах, за наявності виписки із суднової ролі;

5) з метою активізації взаємодії у галузі культури та спорту, а також забезпечення інтересів у сфері зовнішньої політики або інших сферах, які є життєво важливими для суспільства, або з гуманітарних питань. Порядок в'їзду іноземців та осіб без громадянства до України із зазначеною метою встановлюється МЗС.

У разі подання іноземцем та особою без громадянства особисто або через уповноважену особу звернення про оформлення візи уповноважений орган:

- приймає візову анкету та інші документи, реєструє І розглядає звернення про оформлення візи;

- приймає рішення щодо оформлення візи;

- забезпечує заповнення бланка візової етикетки та вклеювання її до паспортного документа;

- видає іноземцеві та особі без громадянства або уповноваженій особі паспортний документ з вклеєною візовою етикеткою.

У разі відмови в оформленні візи візова анкета та подані документи не повертаються, крім паспортного документа. При цьому в паспортному документі ставиться відмітка про подання звернення про оформлення візи, дата і підпис посадової особи, що скріплюється печаткою.

За оформлення віз дипломатичним представництвом або консульською установою України справляється консульський збір за такими тарифними ставками, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України:

1) разова віза - 85 дол. США;

2) дворазова віза - 130 дол. США;

3) багаторазова віза - 200 дол. США.

За термінове оформлення віз чи оформлення їх у позаробочий час консульський збір справляється у подвійному розмірі. Термінове оформлення віз здійснюється за бажанням іноземців та осіб без громадянства у разі наявності можливості.

У разі коли іноземна держава справляє за оформлення віз для громадян України консульський збір, що перевищує зазначені у цьому пункті тарифні ставки, дипломатичним представництвом або консульською установою України за оформлення громадянам такої держави віз справляється консульський збір з урахуванням принципу взаємності в порядку, встановленому МЗС.

За оформлення віз у пунктах пропуску через державний кордон у випадках, передбачених п. 6 цих Правил, департаментом консульської служби МЗС або представництвом МЗС на території України справляється консульський збір у розмірі 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

За оформлення громадянам Антигуа і Барбуда, Барбадосу, Республіки Маврикій, Республіки Ель-Сальвадор, Республіки Сейшельські Острови та Турецької Республіки віз для в'їзду до України з туристичною метою у пунктах пропуску через державний кордон департаментом консульської служби МЗС або представництвом МЗС на території України справляється консульський збір у розмірі 14 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

За оформлення віз у випадках, передбачених п. 8 цих Правил, департаментом консульської служби МЗС справляється консульський збір у розмірі 13 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Оформлення віз здійснюється за нульовою тарифною ставкою консульського збору:

1) дітям до шести років;

2) закордонним українцям за умови пред'явлення посвідчення закордонного українця;

3) особам, що в'їжджають до України в службових справах та користуються дипломатичним або службовим паспортом;

4) співробітникам іноземних дипломатичних представництв і консульських установ в Україні та членам їх сімей;

5) співробітникам міжнародних організацій та їх представництв в Україні, а також членам їх сімей;

6) співробітникам представництв держав при міжнародних організаціях, які мають штаб-квартиру в Україні і відповідно до статутних документів таких організацій чи відповідних міжнародних угод користуються дипломатичними привілеями та імунітетом, а також членам їх сімей;

7) главам та членам офіційних делегацій іноземних держав та особам, що їх супроводжують, за зверненням Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та МЗС;

8) особам, що виконують функції почесних консулів України;

9) особам, що в'їжджають до України з метою надання гуманітарної допомоги або провадження благодійної діяльності у разі відповідного підтвердження Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України;

10) особам, що в'їжджають до України для участі у реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку, на запрошення державної установи, підприємства або організації, що є реципієнтом такого проекту;

11) працівникам рятувальних служб, що в'їжджають до України з метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на звернення МНС;

12) членам сімей осіб, яким надано статус біженця в Україні;

13) представникам військових формувань та установ, що в'їжджають до України у службових справах на запрошення відповідного міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади;

14) особам, що планують в'їхати на територію України на строк до двох років перед початком проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу або до одного року після його завершення з метою виконання функцій з організації та проведення фінальної частини чемпіонату на підставі виданого органом управління організацією та проведенням фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу в Україні документа, що підтверджує мету поїздки;

15) іншим особам, що в'їжджають з метою забезпечення інтересів у сфері зовнішньої політики або гуманітарних питань, на підставі обгрунтованого подання керівника уповноваженого органу відповідно до Положення про консульський збір України та за погодженням з Мінфіном. У разі відмови в оформленні візи консульський збір не повертається.

Питання адміністративної відповідальності за правопорушення в сфері зовнішніх відносин у даній темі не розглядаються у зв'язку з тим, що Кодексом України про адміністративні правопорушення таку відповідальність не передбачено.

Оформлення іноземцям та особам без громадянства віз для в'їзду до України
Тема 24. Публічне адміністрування у сфері юстиції
1. Загальна характеристика сфери юстиції
2. Організація публічного адміністрування у сфері юстиції
Державна реєстраційна служба України
3. Адміністративні послуги, що надаються у сфері юстиції
4. Відповідальність за порушення у сфері юстиції
Тема 25. Публічне адміністрування в сфері внутрішніх справ
1. Загальна характеристика публічного адміністрування в сфері внутрішніх справ
2. Суб'єкти публічного адміністрування в сфері внутрішніх справ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru