Міжнародне публічне право - Репецький В. М. - 18.4. Міжнародний організаційно-правовий механізм боротьби зі злочинністю

Загальновизнаним центром з координації та розвитку міжнародних зв'язків є ООН. У рамках цієї Організації здійснюється і співробітництво з боротьби зі злочинністю (передусім під час Конгресів ООН з відвернення злочинності та поводження з правопорушниками, у роботі Комісії з запобігання злочинності та кримінального правосуддя, Управління ООН з боротьби з наркотиками і злочинністю, Міжрегіонального науково-дослідного інституту ООН з питань злочинності та правосуддя).

Конгреси ООН з відвернення злочинності та поводження з правопорушниками є спеціалізованими конференціями ООН, які скликаються раз на п'ять років. їх метою є обмін практичними настановами, вдосконалення нормативної діяльності, національної політики та правозастосовної практики у боротьбі зі злочинністю. Правову основу діяльності такого конгресу становлять резолюції Генеральної Асамблеї та ЕКОСОР ООН. Відповідно до Правил процедури конгресу у його роботі беруть участь: делегати, які офіційно призначені урядом своєї країни; представники організацій, які мають постійне запрошення брати участь як спостерігачі на сесіях і в роботі всіх міжнародних конференцій, які скликаються під егідою Генеральної Асамблеї; представники, призначені органами ООН і пов'язаними з нею установами; спостерігачі, які призначені неурядовими організаціями, запрошеними на конгрес; окремі експерти, які запрошені на конгрес в їх особистій якості; експерти-консультанти, запрошені Генеральним секретарем. Останній Конгрес з відвернення злочинності відбувся у Бангкоку в квітні 2005 р., темою його була "Взаємодія і відповідні заходи; стратегічні союзи в галузі запобігання злочинності і кримінального правосуддя".

Комісія з запобігання злочинності та кримінального правосуддя в складі 40 держав-членів є функціональним органом ЕКОСОР. Вона розробляє міжнародну політику та координує дії з відвернення злочинності та кримінального правосуддя. Зокрема, на Комісію покладені такі функції: розробка керівних принципів для ООН у сфері відвернення злочинності й кримінального правосуддя; розробка, контроль і огляд ходу здійснення програми ООН у сфері запобігання злочинності та кримінального правосуддя на основі системи середньострокового планування; сприяння і допомога в координації заходів інститутів ООН з відвернення злочинів і поводження з правопорушниками; мобілізація підтримки програми з боку держав-членів; підготовка до конгресів ООН з відвернення злочинності та поводження з правопорушниками і розгляд наданих конгресами пропозицій щодо можливих тем програми роботи.

Управління ООН з боротьби з наркотиками і злочинністю (ЮНОДК) є органом ООН, відповідальним за відвернення злочинності, кримінальне правосуддя і реформу кримінального законодавства. Управління приділяє особливу увагу боротьбі з транснаціональною злочинністю, корупцією, тероризмом і торгівлею людьми.

Міжрегіональний науково-дослідний інститут ООН з питань злочинності та правосуддя діє як міжрегіональний підрозділ програми ЮНОДК з боротьби зі злочинністю. Він проводить і організовує конкретні дослідження, спрямовані на відвернення злочинності й питання поводження з правопорушниками. Розповсюджуючи свої дослідження і дані, він сприяє виробленню більш досконалої політики з відвернення і контролю злочинності.

Важливе місце в організаційно-правовому механізмі боротьби зі злочинністю належить Міжнародній організації кримінальної поліції (далі - Інтерпол).

Уперше ідея створення МО, метою якої було б переслідування злочинців у межах Європи, була запропонована у 1893 р. французьким кримінологом Францом фон Лістом. Свою пропозицію він мотивував тим, що поліція у більшості випадків безсила боротися зі злочинцями, які після вчинення злочину залишають територію держави, на якій вчинявся злочин, і таким чином перебувають поза національною юрисдикцією і недосяжні для правосуддя власної держави. У1923 р. на другому міжнародному конгресі кримінальної поліції створюється Міжнародна комісія кримінальної поліції, а у 1956 р. вона перейменовується в Міжнародну організацію кримінальної поліції Інтерпол.

Метою Інтерполу, відповідно до ст. 2 її Статуту, є: забезпечення широкої взаємодії всіх органів (установ) кримінальної поліції в рамках відповідного законодавства країни в дусі Загальної декларації з прав людини та створення і розвиток установ, які можуть успішно сприяти відверненню міжнародної злочинності та боротьбі з нею.

Інтерпол включає в себе: Генеральну Асамблею, Виконавчий комітет, Генеральний секретаріат, Національні центральні бюро, радників.

Генеральна Асамблея є вищим органом Інтерполу. Вона складається з делегатів, які призначаються членами Організації. Кожен член Інтерполу може бути представлений одним чи декількома делегатами; однак делегація кожної країни має тільки одного керівника, який призначається компетентним урядовим органом конкретної країни. З огляду на специфічний характер діяльності цієї Організації, її члени здебільшого включають до складу своїх делегацій вищих посадових осіб поліцейських відомств; посадових осіб, функціональні обов'язки яких пов'язані з діяльністю Інтерполу, та спеціалістів з питань, які включені до порядку денного засідань цієї Організації. До функцій Генеральної Асамблеї належать: виконання зобов'язань, які передбачені Статутом Інтерполу; визначення принципів діяльності та розробка загальних заходів, які повинні сприяти виконанню завдань цієї Організації; розгляд і затвердження загального плану роботи, який пропонується Генеральним секретарем на наступний рік; встановлення інших необхідних правил; обрання посадових осіб для виконання вказаних у Статуті функцій; прийняття рішень і надання рекомендацій членам Організації з питань, які входять до її компетенції; визначення фінансової політики Організації; розгляд і винесення рішень щодо співробітництва з іншими організаціями.

Виконавчий комітет - виконавчий орган Інтерполу, до компетенції якого входить контроль за виконанням рішень Генеральної Асамблеї і за діяльністю Генерального секретаря. До його складу входять президент Інтерполу, три віце-президента та дев'ять делегатів. Склад Інтерполу формується з урахуванням принципу справедливого географічного представництва. Засідання цього органу проводиться щонайменше один раз на рік.

Генеральний секретаріат - це постійно діючий робочий орган Організації, який складається з Генерального секретаря, технічного й адміністративного персоналу, який виконує функції із забезпечення діяльності Інтерполу.

Для виконання поставленої мети діяльності Інтерпол опирається на постійне й активне співробітництво своїх членів, які в межах законодавства своїх країн повинні зробити все можливе для добросовісної участі в його діяльності. Для цього кожна країна визначає орган, який буде виступати як Національне центральне бюро, головною функцією якого є залучення поліцейських сил країни до міжнародної боротьби зі злочинністю, налагодження і підтримання контактів з Національними центральними бюро різних країн та іншими органами Інтерполу через швидке та якісне виконання запиту, який надійшов.

З наукових питань Інтерпол може звертатися до радників, котрі виконують винятково консультативні функції. їх обирають серед осіб, які мають світовий авторитет у будь-якій з галузей, яка зацікавила Інтерпол.

18.5. Екстрадиція у міжнародному кримінальному праві
Розділ 19. ПРАВО МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ
19.1. Поняття права міжнародної безпеки
19.2. Поняття та ознаки системи колективної безпеки і системи колективної самооборони
19.3. Універсальна система колективної безпеки в рамках ООН
19.4. Регіональні системи колективної безпеки
19.5. Правове регулювання індивідуального застосування сили
19.6. Правове регулювання роззброєння та обмеження озброєнь
Розділ 20. МІЖНАРОДНЕ ГУМАНІТАРНЕ ПРАВО
20.1. Поняття міжнародного гуманітарного права, його принципи та джерела
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru