Науково-практичний коментар Господарського процесуального кодексу України - Мельник М.П. - Стаття 58. Об'єднання позовних вимог

В одній позовній заяві може бути об'єднано кілька вимог, зв'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.

Суддя має право об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, у яких беруть участь ті ж самі сторони, в одну справу, про що зазначається в ухвалі про порушення справи або в рішенні.

Не допускається об'єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно із законами України від 13.05.97 р. N 251/97-ВР, від 17.11.2009 р. N 1720-УІ)

КОМЕНТАР:

1.2. Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами (зокрема, про стягнення неповернутого кредиту, відсотків за користування кредитом і неустойки; про визнання недійсним акта і про відшкодування заподіяної у зв'язку з його виданням шкоди; про стягнення вартості недостачі товару, одержаного за кількома транспортними документами і оформленої одним актом приймання або коли такий товар сплачено за одним розрахунковим документом; про спонукання до виконання зобов'язань за господарським договором і про застосування заходів майнової відповідальності за його невиконання тощо). Право об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, у яких беруть участь ті ж самі сторони, надане також судді. При цьому останній вправі вирішувати питання про об'єднання лише тих заяв (справ), які перебувають в його провадженні.

Однорідними можуть вважатися позовні заяви, які, пов'язані з однорідними позовними вимогами і водночас подані одним і тим же позивачем до одного й того самого відповідача (чи відповідачів) або хоча й різними позивачами, але до одного й того ж відповідача. Однорідними ж позовними вимогами є такі, що виникають з одних і тих самих або з аналогічних підстав і водночас пов'язані між собою одним і тим самим способом захисту прав і законних інтересів.

Якщо позивач порушив правила об'єднання вимог або об'єднання цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору, суддя має право повернути позовну заяву (стаття 58 та пункт 5 частини першої статті 63 ГПК). Наприклад, господарський суд повинен повернути позовну заяву без розгляду, якщо: позов поданий одночасно до залізниці та вантажовідправника (вантажоодержувача), і в цій позовній заяві об'єднані вимоги, що ґрунтуються на комерційному акті, з вимогами, які обґрунтовані іншими документами; об'єднано вимоги про стягнення сум боргу, який виник з різних договорів або інших правочинів, і т. п. (Постанова, Пленум Вищого господарського суду України, від 26.12.2011, № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції")

Результатом об'єднання позовів є винесення вмотивованої ухвали, в якій суд повинен чітко визначити провадження, які об'єднуються та визначити єдине провадження, в якому будуть розглядатися вимоги.

3. Якщо в одній позовній заяві поєднано вимоги, які мають розглядатися в порядку різного судочинства, - суд не в праві їх розглядати разом і частину вимог, і в частині вимог, яка не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства відмовляє в розгляді.

Стаття 59. Відзив на позовну заяву

Відповідач мас право після одержання ухвали про порушення справи надіслати:

1) господарському суду - відзив на позовну заяву і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу, іншим відповідачам, а також прокурору, який бере участь в судовому процесі, - копію відзиву.

Відзив підписується повноважною особою відповідача або його представником.

Відзив повинен містити: найменування позивача і номер справи; мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посипанням на законодавство, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовної вимоги; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву (утому числі про надіслання копій відзиву і доданих до нього документів позивачеві, іншим відповідачам, прокурору).

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно із Законом України від 21.06.2001 р. N 2539-ІІІ)

КОМЕНТАР:

1. Коментована частина передбачає право Відповідача у разі з незгодою з позовом, виразити свою незгоду у процесуальному документі - Відзив. Відзив на позов разом з документами до нього надсилається до суду, позивачу та іншим відповідачам надсилається лише копія відзиву. Таким чином, норма не зобов'язує сторону, яка подає відзив надсилати всі додатки до нього іншим сторонам.

2. Відзив, підписується повноважною особою або його представником. У відзиві повинен містити документ, який підтверджує право представника на діяти від імені повноважної особи.

До документів, які можуть підтверджувати такі повноваження можна віднести:

Довіреність фізичної особи, на надання повноважень, яка підлягає нотаріальному посвідченню;

Довіреність юридичної особи, або документи, які підтверджують повноваження керівника. В даному випадку, для запобігання настання негативних наслідків, при подачі довіреності необхідно надати статутні документи та докази, які підтверджують право керівника на видачу довіреності;

Ордер на вчинення певної дії та договір про надання адвокатських послуг, укладений з заявником;

Крім того, у разі підпису посадовою особою необхідно вказати її посаду та долучити документ, який надає їй право на звернення до суду (Статут, Протокол, Довіреність тощо).

2. Частина 2 коментованої статті передбачає вимоги до оформлення відзиву на позовну заяву.

Так, у відзиві сторона, яка його надсилає, повинно чітко зазначити дані, за якими суд може визначити по якій справі надсилається відзив. До таких даних відноситься назва суду, суддя, який розглядає справу та номер справи. Крім того, сам відзив повинен чітко містити позицію сторони щодо поданого позову, зазначивши в якій частині не визнає позов з зазначенням доказів та норм чинного законодавства на підтвердження своєї позиції.

Як і інший процесуальний документ, відзив у разі додання до нього документів, повинен містити чіткий їх перелік з повною назвою документа.

Крім того, законодавець зобов'язав сторону додавати докази направлення відзиву сторонам по справі. Доказом такого направлення є квитанція з поштового відділення з описом вкладеного, або інші документи (з кур'єрської доставки) про направлення та вручення.

Стаття 59. Відзив на позовну заяву
Стаття 60. Подання зустрічного позову
Розділ Х. ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ТА ПІДГОТОВКА МАТЕРІАЛІВ ДО РОЗГЛЯДУ У ПЕРШІЙ ІНСТАНЦІЇ
Стаття 61. Прийняття позовної заяви
Стаття 62. Відмова у прийнятті позовної заяви
Стаття 63. Повернення позовної заяви
Стаття 64. Порушення провадження у справі
Стаття 65. Дії судді по підготовці справи до розгляду
Розділ XІ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ
Стаття 66. Підстави забезпечення позову
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru