Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - Стаття 13. Стажист нотаріуса

Стажистом нотаріуса може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, володіє державною мовою. Керівником стажування може бути нотаріус, який має стаж нотаріальної діяльності не менше 10років. Умови роботи визначаються трудовим контрактом між стажистом та приватним нотаріусом чи державною нотаріальною конторою з додержанням законодавства про працю.

Кількість посад стажистів нотаріусів щороку визначається Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі за погодженням з Міністерством юстиції України.

Не може бути стажистом нотаріуса особа, яка має судимість, а також особа, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Стажист нотаріуса не може займатися підприємницькою або адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній службі або на службі в органах місцевого самоврядування, перебувати у штаті інших юридичних осіб, входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів господарських організацій, кредитно-фінансових установ, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої, у вільний від роботи час.

Стажист нотаріуса має право:

1) ознайомитися із змістом нотаріальних документів, поданих нотаріусу для вчинення нотаріальних дій;

2) бути присутнім на прийомі фізичних осіб та представників юридичних осіб;

3) складати проекти правочинів, заповітів, свідоцтв та інших документів, що стосуються вчинення нотаріальних дій;

4) вносити записи до реєстрів для реєстрації нотаріальних дій;

5) виконувати інші завдання, передбачені трудовим контрактом між стажистом та приватним нотаріусом і планом стажування.

Стажист нотаріуса не має права підписувати за нотаріуса нотаріальні документи та використовувати печатку нотаріуса.

Трудова книжка стажиста державного нотаріуса заповнюється і зберігається у Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управліннях юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Трудова книжка стажиста приватного нотаріуса заповнюється та зберігається приватним нотаріусом - керівником стажування.

Умови та порядок проходження стажування встановлюються Міністерством юстиції України.

До стажування прирівнюється робота строком не менше семи років у Міністерстві юстиції України, Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управліннях юстиції в областях, містах Києві та Севастополі на посадах з безпосереднім здійсненням контролю за організацією нотаріату, перевірки організації нотаріальної діяльності нотаріусів та виконання ними правил нотаріального діловодства.

Особа, яка проходила стажування в державній нотаріальній конторі і отримала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, повинна не менше одного року після отримання такого свідоцтва працювати на посаді державного нотаріуса.

У статті встановлюються вимоги до особи, яка проходила стажування у державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса (стажист нотаріуса). Стажування - це спеціальний підготовчий етап, спрямований на одержання стажистом всіх достатніх і необхідних знань та практичних навичок для майбутнього здійснення ним нотаріальної діяльності. Тобто стажування має на меті підготовку особи до зайняття нотаріальною діяльністю. Саме тому законом регламентовано особливі вимоги до особи стажиста, а саме:

- вища юридична освіта;

- стаж роботи у сфері права не менше трьох років;

- володіння державною мовою (див. коментар до ст. З Закону України "Про нотаріат").

Говорячи про стаж державних службовців, З. М. Бурик зазначає, що метою стажування є набуття практичного досвіду, перевірка професійного рівня й ділових якостей особи, яка претендує на посаду у державній службі. Основними завданнями стажування державних службовців є: підготовка державного службовця до заміщення якоїсь посади; здобуття та накопичення досвіду управлінської діяльності та відповідних нововведень; випробовування державного службовця на доцільність просування по службі; вироблення стратегічних планів та дій. Усі види стажування мають індивідуальний характер. Формами оволодіння сучасними методами управління при стажуванні є виконання посадових обов'язків на посаді (функції, повноваження відповідальність службовця); набуття спеціальних теоретичних і практичних навичок, вмінь, знань в організаціях; формування і розвиток професійних вмінь та ділових якостей при виконанні посадових обов'язків у підрозділах вищих за організаційно-правовим статусом органах державної влади; участь у заходах моніторингового та експертного характеру (опитування, перевірки, контроль); вивчення закордонного досвіду певних проблем. Процес стажування має бути зосереджений навколо індивідуума (стажиста-службовця), а не організації чи установи, де воно проводиться. Важливі безпосередні контакти стажистів з людьми, аби вони могли запозичати від них найкраще, на що вони здатні у професійному плані. У цьому сенсі найважливішим завданням стажування стає навчання конкретної особи новим методам вирішення проблем. Важливим у стажуванні є добір керівника. Це має бути особа високого посадового рівня, здатна оперативно вирішувати організаційні проблеми, що відчуває особисту відповідальність за стажиста. Керівник має спрямувати стажиста теоретично і практично у вирішенні конкретних завдань, порадити відповідні методи підготовки та варіанти дій у певній ситуації. Тривалість строку стажування має бути такою, щоб стажисти набули достатнього професійного досвіду1. Слід звернути увагу на те, що вказане можна застосовувати і для розуміння стажиста у сфері нотаріальної діяльності. Так, завдання стажування - отримання стажистом практичних навичок і знань, перевірка його здібностей тощо.

Згідно з ч. 2 п. 2 Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності не може бути стажистом особа, яка має судимість, а також особа, обмежена в дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду. Це ж положення закріплено і в ч. З ст. 13 Закону України "Про нотаріат". Процес проходження стажування врегульовано Порядком проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 27.06.2008 року № 1094/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.06.2008 року за № 572/15263.

Керівником стажування може бути нотаріус, який має стаж нотаріальної діяльності не менше 10 років. Ця вимога стосується як приватних, так і державних нотаріусів і пов'язується з тим, що належне навчання стажиста як молодого спеціаліста може здійснюватися тільки тим нотаріусом, який має значний досвід у сфері здійснення нотаріальної діяльності і високий професійний рівень. Відповідно до п. З Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності кандидатура керівника стажування - приватного нотаріуса визначається наказом Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі за попередньою письмовою згодою нотаріуса, за умови наявності вакантної посади стажиста у цього приватного нотаріуса.

У пункті 4 зазначеного Порядку передбачено, що керівником стажування може бути державний нотаріус, який має стаж роботи нотаріусом не менше 10 років, до якого не застосовувались дисциплінарні стягнення. Керівником стажування може бути приватний нотаріус за його письмовою згодою на проведення стажування, який має стаж роботи не менше 10 років, робота якого не зупинялась за допущені порушення законодавства.

Вважається, що нотаріус, який порушував свої професійні обов'язки, не може належним чином здійснювати навчання стажиста.

Під час проходження стажування між стажистом та приватним нотаріусом або державною нотаріальною конторою укладається трудовий договір (контракт), форма якого наведена в додатках 2 та 3 до Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності. Умови договору передбачають оплату праці стажиста, графік його роботи, права та обов'язки сторін, порядок припинення договору тощо. Відповідно до п. 2 Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, укладений у письмовій формі трудовий договір між працівником і фізичною особою у трьох примірниках фізична особа повинна подати на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи.

Кількість посад стажистів нотаріусів щороку визначається Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі за погодженням з Міністерством юстиції України. Це означає, що закон дозволяє проходити стажування обмеженій кількості осіб, що спрямовано на контролювання чисельності нотаріусів у кожному з регіонів залежно від потреб населення в нотаріальних послугах.

Враховуючи, що стажування є підготовкою особи до нотаріальної діяльності, яка передбачає її участь у здійсненні прийому громадян та виконання нотаріусом інших обов'язків, до стажиста встановлено обмеження у праві здійснення окремих видів діяльності під час перебування на посаді стажиста. Згідно з ч. 4 ст. 13 Закону України "Про нотаріат" стажист нотаріуса не може займатися підприємницькою або адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній службі або на службі в органах місцевого самоврядування, перебувати у штаті інших юридичних осіб, входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів господарських організацій, кредитно-фінансових установ, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої, у вільний від роботи час. Вказані обмеження є абсолютно ідентичними тим, що встановлені для нотаріуса (див. коментар до ст. З Закону України "Про нотаріат").

Згідно з пунктами 5-7 Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності керівник стажування може одночасно стажувати лише одного стажиста. Керівником стажування не може бути нотаріус - член кваліфікаційної комісії нотаріату, утвореної при управлінні юстиції. Приватний нотаріус - керівник стажування, який надав згоду на стажування та визначений наказом управління юстиції, не може відмовити у стажуванні особі, яка має намір пройти стажування. Керівник стажування зобов'язаний про-стажувати таку особу протягом встановленого законодавством строку та скласти висновок про проходження стажування. Таким чином, у випадку проходження особою стажування на керівника стажування також накладається важливий обов'язок - підготувати особу до майбутнього зайняття нотаріальною діяльністю. Згідно з п. 14 Програми стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або у приватних нотаріусів керівник стажування є відповідальним за проведення стажування згідно із затвердженою програмою стажування, виконання індивідуального плану та підготовку стажиста до нотаріальної діяльності. Разом з тим чинним законодавством не встановлено будь-яких санкцій, що можуть бути застосовані до керівника стажування у випадку невиконання або неналежного виконання ним обов'язків щодо підготовки стажиста до нотаріальної діяльності. Контроль за проведенням стажування здійснюється керівником стажування і уповноваженою на те особою управління юстиції (п. 18 Порядку про проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності).

Важливі питання проходження стажування визначені в Програмі стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або у приватних нотаріусів, затвердженій наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 року № 1812/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.07.2011 року за № 840/19578. Зокрема, у Програмі визначено необхідність складення керівником стажування індивідуального плану стажування, що має бути затверджений начальником відповідного управління юстиції. В індивідуальному плані визначаються строки з проставленням дат і годин, відведених на вивчення і засвоєння кожної теми. До початку стажування стажист повинен бути ознайомлений зі змістом ст. 8 Закону України "Про нотаріат". Стажист повинен ознайомитись зі своїм робочим місцем та режимом своєї роботи в державній нотаріальній конторі (у приватного нотаріуса) у перший день стажування.

Під час стажування під контролем і за допомогою керівника стажування стажист зобов'язаний вивчити:

- Конституцію України;

- Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини;

- Конвенцію про правову допомогу і правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року;

- інші міжнародні договори України, норми яких стосуються нотаріальної діяльності та вчинення нотаріальних дій;

- Закон України "Про нотаріат" та інші акти законодавства України з урахуванням особливостей нотаріальної діяльності, вчинення нотаріальних дій та здійснення нотаріусами первинного фінансового моніторингу.

Під час стажування стажист повинен засвоїти порядок вчинення нотаріальних дій, правила ведення нотаріального діловодства, обмеження щодо вчинення нотаріальних дій, порядок оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні, вимоги до робочого місця приватного нотаріуса, правила ведення статистичної і бухгалтерської звітності, завдання та функції нотаріусів як спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу та заходи, які вживаються ними у разі здійснення фінансових операцій, які підлягають фінансовому моніторингу. За період стажування стажист має вивчити порядки ведення Єдиних та Державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України. З метою оволодіння практичними навичками роботи з вищевказаними реєстрами стажист має пройти навчання в Державному підприємстві "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України (його філіях).

Перелік питань, необхідних для вивчення стажистом, встановлений у додатку до Програми стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або у приватних нотаріусів.

Для належного засвоєння знань і отримання професійних навичок стажисту нотаріуса надано такі права:

1) ознайомлюватися зі змістом нотаріальних документів, поданих нотаріусу для вчинення нотаріальних дій;

2) бути присутнім на прийомі фізичних осіб та представників юридичних осіб;

3) складати проекти правочинів, заповітів, свідоцтв та інших документів, що стосуються вчинення нотаріальних дій;

4) вносити записи до реєстрів для реєстрації нотаріальних дій;

5) виконувати інші завдання, передбачені трудовим контрактом між стажистом та приватним нотаріусом і планом стажування (ч. 5 ст. 13 Закону України "Про нотаріат").

Згідно з п. 8 Програми стажування громадян України в державних нотаріальних конторах або у приватних нотаріусів з метою оволодіння практичними навичками із застосуванням законодавства при вчиненні нотаріальних дій стажист за участю керівника стажування та під його особистим контролем:

- бере участь у наданні консультацій громадянам та представникам юридичних осіб у наданні правової оцінки документів, поданих нотаріусу для вчинення нотаріальних дій;

- бере участь у формуванні спадкових справ, нарядів згідно з номенклатурою справ;

- бере участь у виїзді, якщо нотаріальна дія вчиняється поза приміщенням, яке є робочим місцем приватного нотаріуса;

- складає проекти виконавчих написів;

- складає проекти правочинів, свідоцтв, інших документів;

- визначає розмір державного мита, податку, який підлягає сплаті, плати за надання послуг правового, а також технічного характеру та інших платежів, передбачених чинним законодавством;

- бере участь у складанні актів опису спадкового майна при вжитті заходів до його охорони.

Тобто стажист виконує окремі обов'язки нотаріуса, але виключно за участю самого нотаріуса і під особистим його контролем. При цьому права на самостійне здійснення зазначених дій стажист не має. Стажист нотаріуса не має права підписувати за нотаріуса нотаріальні документи та використовувати печатку нотаріуса.

Залежно від того, проходить особа стажування у державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, встановлено різний порядок заповнення трудової книжки стажиста. Трудова книжка стажиста державного нотаріуса заповнюється і зберігається у відповідному управлінні юстиції, а трудова книжка стажиста приватного нотаріуса заповнюється та зберігається безпосередньо керівником стажування - приватним нотаріусом.

Згідно з ч. 9 ст. 13 Закону України "Про нотаріат" до стажування прирівнюється робота строком не менше семи років у Міністерстві юстиції України, Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управліннях юстиції в областях, містах Києві та Севастополі на посадах з безпосереднім здійсненням контролю за організацією нотаріату, перевірки організації нотаріальної діяльності нотаріусів та виконання ними правил нотаріального діловодства. Це пояснюється тим, що виконання особою функцій контролю за здійсненням нотаріальної діяльності, перевірки її організації тощо вимагає володіння необхідними знаннями і дозволяє отримати практичні навички для здійснення нотаріальної діяльності. Важливо, що особа повинна займати таку посаду не менше семи років. В іншому випадку виконання такої роботи не прирівнюється до проходження стажування.

Відповідно до ч. 10 ст. 13 Закону України "Про нотаріат" особа, яка проходила стажування в державній нотаріальній конторі і отримала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, повинна не менше одного року після отримання такого свідоцтва працювати на посаді державного нотаріуса. Слід звернути увагу на деяку неточність вказаної норми. У ній передбачається обов'язок особи працювати на посаді державного нотаріуса протягом одного року після отримання свідоцтва. Разом з тим момент отримання свідоцтва і призначення на посаду державного нотаріуса часто є різними. Більше того, особа може отримати свідоцтво і не скористатися правом на здійснення нотаріальної діяльності більше ніж один рік. Тому здається вірним обрахування вказаного строку не з моменту отримання свідоцтва, а з моменту призначення на посаду державного нотаріуса.

Стажування закінчується згідно із встановленими строками (один рік). За результатами проходження стажування керівник стажування складає висновок про проходження стажування і подає його на затвердження начальнику відповідного управління юстиції або його заступнику з питань нотаріату (п. 19 Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності). Хоча керівник стажування сам не затверджує вказаний висновок, все ж його зміст, зазвичай, безпосередньо впливає на затвердження висновку управлінням юстиції. Якщо стажист добре засвоїв питання, що вивчалися, а також проявив здібності до вчинення нотаріальних дій тощо, про що зазначено у висновку керівника стажування, такий висновок підлягає затвердженню, що означає успішне проходження особою стажування. У випадку винесення відмови у затвердженні висновку особа має право оскаржити її в Міністерстві юстиції України чи в судовому порядку або пройти повторне стажування (пункти 21, 23 Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності).

Стаття 13.1. Нотаріальний округ
Стаття 14. Нотаріальне діловодство і звітність
Стаття 15. Мова нотаріального діловодства
Стаття 16. Об'єднання нотаріусів
ГЛАВА 2. ДЕРЖАВНІ НОТАРІАЛЬНІ КОНТОРИ І ДЕРЖАВНІ НОТАРІАЛЬНІ АРХІВИ
Стаття 17. Організація роботи державних нотаріальних контор
Стаття 18. Керівництво державними нотаріальними конторами
Стаття 19. Оплата вчинюваних нотаріальних дій
Стаття 20. Утримання державних нотаріальних контор
Стаття 21. Відповідальність державного нотаріуса
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru