Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - ГЛАВА 16. ВЧИНЕННЯ МОРСЬКИХ ПРОТЕСТІВ

Стаття 94. Заява про морський протест

Нотаріус приймає заяву капітана судна про морський протест, якщо в період плавання або стоянки судна мала місце подія, що може стати підставою для пред'явлення до судновласника майнових вимог.

Заява про морський протест має бути подана нотаріусу в порту України в строки, встановлені чинним законодавством України.

На підтвердження обставин, викладених у заяві про морський протест, нотаріусу в межах строків, установлених чинним законодавством, повинно бути подано на огляд судновий журнал і засвідчену капітаном виписку з суднового журналу.

Морський протест визначається як офіційна заява капітана морського судна, якою протоколюється факт аварії судна або псування вантажу1. Таким чином, морський протест є заявою капітана про певну подію. Нотаріусом же складається акт про заявлений йому протест (див. коментар до ст. 95 Закону України "Про нотаріат"), тобто акт про те, що повідомив капітан судна.

Вчинення цієї нотаріальної дії відбувається в декілька етапів:

- звернення до нотаріуса капітана судна;

- складання капітаном заяви і подання її нотаріусу;

- надання каштаном та іншими особами свідчень, надання нотаріусу для огляду суднового журналу і засвідченого витягу з нього;

- складення нотаріусом акта про морський протест.

Згідно з ч. 1 ст. 94 Закону України "Про нотаріат" заява про морський протест може складатися, тільки якщо в період плавання або стоянки судна мала місце подія, що може стати підставою для пред'явлення до судновласника майнових вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 341 Кодексу торговельного мореплавства України така заява подається капітаном з метою забезпечення доказів для захисту прав і законних інтересів судновласника.

Тобто морський протест покликаний підтверджувати факт, що відповідна подія мала місце, відображати обставини вказаної події тощо. Акт про морський протест може використовуватись судновласником як доказ, наприклад, про відсутність його вини щодо зіпсування певного майна.

Згідно з ч. 2 ст. 341 Кодексу торговельного мореплавства України заява про морський протест повинна містити опис обставин події і заходів, вжитих капітаном для забезпечення цілості довіреного йому майна. Подібне положення міститься і в під п. 1.2 п. 1 гл. 18 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, де зазначається, що заява про морський протест має містити в собі опис подій, що сталися, і заходів, ужитих капітаном для забезпечення охорони довіреного йому майна. Разом з тим слід звернути увагу на те, що в положеннях Кодексу торговельного мореплавства України йде мова про "забезпечення цілості майна", тоді яку нормах Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України зазначено про "охорону майна". У даному разі має місце випадок, коли підзаконний нормативно-правовий акт містить у собі норму більш широкого значення, ніж закон. Так, поняття "охорона" визначається через значення дієслова "охороняти", тобто огороджувати, захищати кого -, що-небудь від чиїхось нападів, посягань, ворожих дій і т. п.1 Поряд із цим забезпечення цілісності майна, що вказане в положеннях Кодексу торговельного мореплавства України, більш точно виражає обов'язок капітана, оскільки передбачає вжиття заходів, спрямованих на доставку переданого йому майна в пункт призначення без пошкоджень. Наприклад, згідно з положеннями ст. 179 Кодексу торговельного мореплавства України за збитки, що є результатом втрати або пошкодження вантажу, перевізник несе відповідальність у таких розмірах:

1) за втрату і недостачу вантажу - у розмірі дійсної вартості втраченого вантажу і вантажу, якого не вистачає;

2) за пошкодження або зіпсуття вантажу - у сумі, на яку знизилась вартість вантажу.

Перевізник також повертає одержаний ним фрахт, якщо він не входить у ціну втраченого вантажу або вантажу, якого не вистачає.

Важливо, що вчинення цієї нотаріальної дії пов'язується зі спеціальним місцем її вчинення, порушення цього тягне за собою недійсність вчинення нотаріальної дії (див. коментар до ст. 41 Закону України "Про нотаріат"). Так, відповідно до ст. 342 Кодексу торговельного мореплавства України морський протест заявляється:

- у порту України - нотаріусу або іншій посадовій особі, на яку законодавством України покладено здійснення нотаріальних дій;

- в іноземному порту - консулу України або компетентним посадовим особам іноземної держави у порядку, встановленому законодавством цієї держави.

Поряд із цим на території України право на вчинення морських протестів надано тільки нотаріусу (ст. 34 Закону України "Про нотаріат"), тому заявлення морського протесту іншій особі є неможливим.

Слід також врахувати, що складення акта про морський протест нотаріусами України може здійснюватися тільки щодо українських суден, а щодо іноземних суден морський протест вчиняє посадова особа іноземної консульської установи в Україні (див. коментар до ст. 95 Закону України "Про нотаріат").

Законодавством також встановлено спеціальні строки подання нотаріусу заяви про протест. Згідно з положеннями статей 343 та 344 Кодексу торговельного мореплавства України у порту України заява про морський протест робиться протягом двадцяти чотирьох годин з моменту оформлення приходу судна в порт. Якщо подія, що зумовлює необхідність заяви морського протесту, сталася в порту, протест повинен бути заявлений протягом двадцяти чотирьох годин з моменту події. Якщо виявиться неможливим заявити протест у встановлений строк, причини цього повинні бути зазначені у заяві про морський протест. За наявності підстав припускати, що подія, яка сталася, заподіяла шкоду вантажу, що знаходиться на судні, заява про морський протест повинна бути зроблена до відкриття люків. Вивантаження вантажу до заяви морського протесту може бути розпочато лише у разі крайньої потреби.

При цьому згідно з під п. 1.3 п. 1 гл. 18 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України на підтвердження обставин, викладених у заяві про морський протест, нотаріусу в межах строків, установлених чинним законодавством, повинно бути подано для огляду судновий журнал і засвідчений капітаном витяг із суднового журналу. Слід звернути увагу на те, що відповідно до ст. 345 Кодексу торговельного мореплавства України на підтвердження обставин, викладених у заяві про морський протест, капітан судна одночасно із заявою, чи в строк не більше семи днів з моменту прибуття в порт або з моменту події, якщо вона мала місце в порту, зобов'язаний подати нотаріусу або іншій посадовій особі (ст. 342 цього Кодексу) на огляд судновий журнал і завірений капітаном витяг із суднового журналу. Поряд із цим у ст. 94 Закону України "Про нотаріат" використовується формулювання не "витяг", а "виписка" із суднового журналу. На нашу думку, така колізія повинна врегульовуватися шляхом застосування норм спеціального законодавства, що стосується здійснення капітаном морського протесту, тобто Кодексу торговельного мореплавства України. Отже, ця частина ст. 94 Закону України "Про нотаріат" потребує внесення змін.

Стаття 95. Складання акта про морський протест

Нотаріус на підставі заяви капітана, даних суднового журналу, а також опиту самого капітана і, по можливості, не менше чотирьох свідків з числа членів суднової команди, в тому числі двох, що належать до осіб командного складу, складає акт про морський протест і засвідчує його своїм підписом і печаткою. Примірник акта видається капітанові або уповноваженій ним особі.

Складанню акта про морський протест передує подання нотаріусу заяви, пред'явлення капітанського суднового журналу та надання нотаріусу засвідченої копії витягу із суднового журналу (див. коментар до ст. 94 Закону України "Про нотаріат").

Згідно з під п. 2.1 п. 2 гл. 18 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України нотаріус на підставі заяви капітана, даних суднового журналу, а також опитування самого капітана і, за можливості, не менше чотирьох свідків з числа членів суднової команди, у тому числі двох, що належать до осіб командного складу, складає акт про морський протест і засвідчує його своїм підписом і печаткою. При цьому відповідно до ст. 346 Кодексу торговельного мореплавства України нотаріус або інша посадова особа (ст. 342 цього Кодексу) на підставі заяви капітана, даних суднового журналу, опитування капітана, а в разі потреби - інших свідків зі складу суднового екіпажу складає акт про морський протест і засвідчує його своїм підписом і гербовою печаткою. Як бачимо, в Порядку використано формулювання "за можливості", тоді як в Кодексі торговельного мореплавства України застосовується вираз "в разі потреби". У статті 95 Закону України "Про нотаріат" також значиться формулювання "по можливості". Незважаючи на вказані неточності, можна дійти висновку, що нотаріус може скласти акт про морський протест навіть у разі відсутності свідків. При цьому доцільно, щоб капітаном було вказано у заяві про те, що з'явлення свідків не є можливим.

Згідно з положеннями ст. 347 Кодексу торговельного мореплавства України прийняття заяви про морський протест від капітанів іноземних суден і складання у цих випадках актів про морський протест може здійснюватися відповідними консульськими представниками іноземних держав в Україні на умовах взаємності. Це означає, що нотаріус має право вчиняти морський протест тільки щодо українських суден. Морські протести за кордоном вчиняють посадові особи консульських установ України або посадові особи іноземної держави.

Відповідно до під п. 2.2 п. 2 гл. 18 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України примірник акта видається капітанові або уповноваженій ним особі, а другий примірник із заявою капітана і витягом із суднового журналу залишається у матеріалах нотаріальної справи.

Стаття 94. Заява про морський протест
Стаття 95. Складання акта про морський протест
ГЛАВА 17. ПРИЙНЯТТЯ ДОКУМЕНТІВ НА ЗБЕРІГАННЯ
Стаття 96. Зберігання документів нотаріусами
Стаття 97. Повернення прийнятих на зберігання документів
РОЗДІЛ IV. ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ. МІЖНАРОДНІ ДОГОВОРИ
Стаття 98. Застосування іноземного права
Стаття 99. Застосування права при охороні спадкового майна та при видачі свідоцтва про право на спадщину
Стаття 100. Прийняття нотаріусами документів, складених за кордоном
Стаття 101. Зносини нотаріусів з іноземними органами юстиції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru