Приватне життя і поліція - Римаренко Ю. І. - 1.9. Національні цілі та цінності

Реалізація і захист національних інтересів належить до основної функції держави. На основі національних інтересів відповідні інститути й органи державного управління виробляють і формулюють цілі державної політики забезпечення національної безпеки. Цілі досягаються шляхом рішення відповідних задач.

Уявлення про систему національних інтересів, розуміння їх внутрішньої ієрархії, механізмів формування і функціонування дозволяє визначити національні цілі, що є більш рухомими, ніж національні інтереси, елементом політики національної безпеки. До них належать мотиваційні установки, сформульовані державною владою і орієнтовані на досягнення моделі переважно майбутнього стану суспільства і держави відповідно до усвідомлених національних інтересів.

Національні цілі можуть розрізнятися за тривалістю їх досягнення: одні з них можуть бути досягнуті достатньо швидко, інші - розраховані на більш довгострокову перспективу. Зразком переліку національних цілей може служити такий їх набір:

o створення соціально-економічних і правових умов у країні для якнайповнішої реалізації прав і свобод людини;

o забезпечення глобальної і регіональної безпеки, запобігання війн і озброєних конфліктів, забезпечення готовності до відбиття і припинення агресії проти країни та її союзників;

o зміцнення державності;

o реформування економіки пріоритету соціальної сфери;

o попередження злочинності, зокрема організованої та корупції;

o нейтралізація міжнаціональних суперечностей на основі об'єднуючих народи країни загальнонаціональних цінностей;

o раціональне використання природних ресурсів країни;

o формування пошани до пам'яті предків, національної історії, культури і традицій;

o затвердження рівноправної, взаємовигідної співпраці із зарубіжними країнами.

Національні цілі можуть бути життєвими і продуктивними, якщо вони формуються в ув'язці з тими національними інтересами, на реалізацію і захист яких направлені. Вони мають формуватися, виходячи з аналізу національних цінностей і життєво важливих інтересів особи, суспільства та держави.

Отже, національні інтереси визначаються і реалізуються в тісній взаємодії з національними цінностями і національними цілями. Коріння національних інтересів знаходяться у національних цінностях, а конкретний вираз вони отримують у національних цілях. Суть національних інтересів полягає, в першу чергу, в протидії і компенсації будь-яких деструктивних обурень, сформованих усередині суспільства або за його межами, які перешкоджають потребам життєдіяльності та розвитку особи і суспільства.

Ключовим елементом, початком вирішення проблеми забезпечення національної безпеки виступають національні цінності. Це найменш рухомий, найстабільніший елемент системи з національної безпеки. Національні цінності формуються у ході історичного процесу, розвитку матеріальної і духовної культури суспільства відповідно до геополітичного положення країни. На основі національних цінностей визначається ступінь важливості національних інтересів, їх пріоритетність у реалізації відповідними інститутами і органами державного управління. Національні інтереси - елемент порівняно динамічний. їх зміст формується на базі національних цінностей під впливом довгострокових тенденцій суспільного розвитку. Національні цілі - найрухоміший елемент. Вони визначаються у руслі національних інтересів з урахуванням поточного внутрішнього та міжнародного стану.

Розділ 2. Забезпечення національної безпеки держави
2.1. Поняття національної безпеки
2.2. Теоретичні основи забезпечення національної безпеки
2.3. Правові основи національної безпеки
2.4. Політика внутрішньодержавної безпеки та оцінка політичної безпеки в Україні
2.5. Роль МВС України у захисті внутрішньої безпеки країни
Розділ З. Основи поліцейського права
3.1. Історичний розвиток поняття "поліція"
3.2. Реалізація зобов'язань поліцейської влади у правовій державі
У Пруссії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru