Профілактика злочинів - Джужа О.М. - Наркоманія

У давні часи пристрасть людей до наркотиків розцінювалася вкрай негативно. Але розповсюдження їх тривало. У тенета потрапляли все нові прошарки населення. Фактично так почалася наркоманія - тяжка соціальна хвороба, яка майже не піддається лікуванню.

Наркоманія є хворобливим потягом до наркотиків та похідних із них речовин. Поруч з наркотиками за останні десятиліття серед частини людства все більше поширюється вживання психотропних та сильнодіючих речовин. Хворобливий потяг до таких препаратів називається токсикоманією.

Із 9,536 тис. розкритих у 2009 році злочинів по лінії карного розшуку - кожен шостий пов'язаний з наркотиками, що становить (19,2%), серед яких 17768 - збут наркотиків, 2708 - притоноутримання, 815 (в тому числі 255 неповнолітніх) - втягнення у наркоманію, 404 - розкрадання наркозасобів. Ліквідовано - 43 організованих злочинних груп .

Наркотики також спричиняють погіршення криміногенної ситуації в країні, утворюючи порочне коло "наркотики" - "злочин". У 2009 році було виявлено 65 740 злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків, з яких - 15932 вчинено безпосередньо наркоманами та в стані наркотичного сп'яніння (ейфорії), 49 - убивств, 516 - розбійних нападів та грабежів, 4406 - крадіжок державного та особистого майна. Викликає занепокоєння той факт, що з усіх осіб, які вчинили вказані злочини, майже половину (44,9%) становлять молоді люди віком до 30 років.

У структурі злочинів, що вчинені наркоманами та у стані наркотичного збудження (ейфорії), переважають крадіжки державного та особистого майна і грабежі.

До найбільш криміногенних областей щодо вчинення злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків, належать: Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька, Одеська області та Автономна Республіка Крим.

Демографічні та соціологічні дослідження процесу розповсюдженості наркоманії за останні п'ять років свідчать про негативну тенденцію у структурі споживачів Наркотиків. Збільшується кількість осіб, які ніде не працюють і не навчаються. Якщо раніше наркоманія здебільшого переважала серед міського населення, то останнім часом із подвоєною швидкістю вона поширилася на жителів сільської місцевості.

Небезпечною є тенденція зростання кількості споживачів наркотиків серед підлітків та молоді, поглиблення їх криміналізації за низької ефективності медичної допомоги наркохворим, вкрай обмеженого використання сучасних програм психосоціальної реабілітації та адаптації у суспільстві.

У 2009 році на облік споживачів наркотиків в Україні було поставлено 23 995 осіб. Із року в рік кількість таких осіб зростає. На 01.01.2010 року їх загальна кількість досягла 124 805, у тому числі хворих на наркоманію - 83 741 особа. В їх структурі 4850 - неповнолітніх та 22 356 - жінок. Померло у 2007 році понад 20 тис. осіб, а за 1991-2009 роки - понад 17 тис. осіб споживачів наркотиків, що перебували на профілактичному обліку.

Небезпека проявів наркоманії (токсикоманії) полягає в тому, що вона дуже швидко і незворотно руйнує фізичне і моральне здоров'я людини. Смерть здебільшого настає через кілька років (інколи - місяців) інтенсивного вживання засобів, але їй передує повна деградація особи (відмова від соціально корисної праці, психічна нестійкість, порушення у статевій сфері, втрата пам'яті, тероризування рідних і знайомих тощо).

Крім того, існує тісний зв'язок між наркоманією і злочинністю, адже наркоманія - одна з найтяжчих складових частин фонових явищ.

Взаємозалежність наркоманії і злочинності включає в себе:

- злочини, вчинені під безпосереднім впливом наркотиків (психотропних речовин) на організм: убивства, тілесні ушкодження, хуліганство (щорічно їх вчиняється багато тисяч);

- вчинення наркоманами злочинів з метою заволодіння наркотиками і грошима або речами для їх придбання (адже ціна на різні види наркотиків така, що чесно заробити гроші на їх придбання важко);

- протиправні дії, пов'язані з виготовленням та збутом наркотиків, найнебезпечніші з яких належать до так званого наркобізнесу і мають ознаки організованої злочинності.

Немедичне вживання наркотиків призводить до численних самогубств, побутового і виробничого травматизму, безпосередніх смертей від надмірності вживаних засобів. Практично всі наркомани, які вживають опіати, хворі на гепатит, значна кількість - на СНІД і сифіліс.

Проституція
Бродяжництво
21.2. Причини та умови існування негативних соціальних явищ" пов'язаних зі злочинністю
Наркоманія
Проституція
Бродяжництво
21.3. Заходи профілактики негативних соціальних явищ, пов'язаних зі злочинністю
Проституція
21.4. Роль органів внутрішніх справ у профілактиці негативних соціальних явищ, які пов'язані зі злочинністю
Розділ 22. Профілактика злочинів серед засуджених до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru