Судоустрій - Молдован В.В. - 6. Оспорювання, визнання та виконання арбітражних рішень

Арбітражне рішення може бути скасоване судом лише у випадку, якщо:

сторона, що заявляє клопотання про скасування, подасть докази того, що одна із сторін в арбітражній угоді була якоюсь мірою недієздатною;

угода є недійсною за законом, якому сторони цю угоду підпорядкували, а в разі відсутності такої вказівки - за законом України;

стороні не було належним чином повідомлено про призначення арбітра чи про арбітражний розгляд або з інших поважних причин вона не могла подати свої пояснення;

рішення винесено щодо не передбаченого арбітражною угодою спору або такого, що не підпадає під її умови, або містить постанови з питань, що виходять за межі арбітражної угоди;

склад третейського суду чи арбітражна процедура не відповідали угоді сторін, якщо тільки така угода не суперечить будь-якому положенню закону, від якого сторони не можуть відступати, або, за відсутності такої угоди, не відповідали цьому закону;

су д визначить, що об'єкт спору не може бути предметом арбітражного розгляду за законодавством України або що арбітражне рішення суперечить публічному порядку України.

Клопотання про скасування не може бути заявлено після закінчення трьох місяців, рахуючи з дня, коли сторона, що заявляє це клопотання, отримала арбітражне рішення, а в разі, якщо було подано прохання , - з дня винесення третейським судом рішення з цього прохання.

Суд, до якого подано клопотання, може зупинити провадження з тим, щоб надати суду можливість відновити арбітражний розгляд або вжити інших дій, які, на думку третейського суду, дадуть можливість усунути підстави для скасування арбітражного рішення.

Визнання та виконання арбітражних рішень

Арбітражне рішення, незалежно від того, в якій країні воно було винесено, визнається обов'язковим і при поданні до компетентного суду письмового клопотання виконується.

Сторона, що спирається на арбітражне рішення або порушує клопотання про його виконання, повинна подати оригінал належним чином засвідченого арбітражного рішення, а також оригінал арбітражної угоди або належним чином засвідчені копії цих документів.

Підстави для відмови у визнанні або у виконанні арбітражного рішення

Прохання сторони, проти якої воно спрямоване, якщо ця сторона подасть суду, у якого просить визнання або виконання, до каз того, що:

- одна із сторін в арбітражній угоді була якоюсь мірою недієздатною; ця угода є недійсною за законом, якому сторони цю угоду підпорядкували, а в разі відсутності такої вказівки, - за законом держави, де рішення було винесено;

- сторону, проти якої винесено рішення, не було належним чином сповіщено про призначення арбітра;

- рішення винесено щодо спору, не передбаченого арбітражною угодою,

- та ін.

Якщо суд визнає, що об'єкт спору не може бути предметом арбітражного розгляду за законодавством України або визнання та виконання цього арбітражного рішення суперечить публічному порядку України.

Якщо в суді заявлено клопотання про скасування або зупинення виконання арбітражного рішення, суд, в якому запитується визнання або виконання, може, якщо визнає це за належне, відкласти винесення свого рішення і може також, за клопотанням тієї сторони, яка просить про визнання, зобов'язати іншу сторону надати належне забезпечення.

Рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду виконуються сторонами добровільно у встановлені ним строки. Якщо строк виконання в рішенні не зазначено, воно підлягає негайному виконанню.

Не виконані в строк рішення виконуються відповідно до закону і міжнародних договорів.

У справах, що підлягають розгляду в МКАС, голова Суду може на прохання сторони встановити розмір і форму забезпечення вимоги.

У справах, що підлягають розгляду МАК, голова комісії може на прохання сторони встановити розмір і форму забезпечення вимоги і, зокрема, прийняти постанову про накладення арешту на судно або вантаж іншої сторони, які знаходяться в українському порту.

Тема №17. Кадрове забезпечення судової влади в зарубіжних країнах
1. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді в Англії
2. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді у США
3. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді у ФРН
4. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді у Франції
5. Припинення суддівських повноважень в Англії
6. Припинення суддівських повноважень у США
7. Припинення суддівських повноважень у ФРН
8. Припинення суддівських повноважень у Франції
Тема № 18. Міжнародні судові органи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru