Облік і аудит податків в Україні - Малишкін О.І. - 3.2.1. Аналіз характерних рис податкового обліку ПДВ

Податок на додану вартість (ПДВ) є одним із основних наповнювачів бюджету України з іншого боку, - найпроблемнішим з усіх податків, як з точки зору його обліку, так і з позицій його адміністрування. Вітчизняна практика свідчить, що в обліку розрахунків по податку на додану вартість виникає багато питань, непорозумінь та суперечностей щодо правильного застосування податкових норм, визнання в обліку сум податкового зобов'язання та податкового кредиту, порядку їх відображення в реєстрах та звітності. Тому необхідно здійснити аналіз обгрунтування порядку відображення їх в системі документації, рахунків бухгалтерського обліку та реєстрах податкового обліку. Актуальною виявляється проблема взаємозв'язку даних фінансового та податкового обліку та форм і показників фінансової і податкової звітності. В результаті з'явиться можливість рекомендувати таку методику здійснення обліку даного податку, який зробить його більш раціональним і ефективним.

Дослідження проведене за такими напрямками методичного забезпечення облікового процесу: аналіз характерних рис податкового обліку ПДВ, застосування податкових накладних, у тому числі, обов'язкових реквізитів цього документа, особливості ведення реєстрів аналітичного обліку, порівняння аналітичних позицій в різних видах обліку, удосконалення форми реєстру накладних, проблемні методичні аспекти бухгалтерського фінансового обліку ПДВ, проблемні аспекти обліку імпортного ПДВ, особливості обліку ПДВ у бюджетних установах.

3.2.1. Аналіз характерних рис податкового обліку ПДВ

Дослідженням теоретичних основ ПДВ в Україні займалися дослідники О. Амоша, В. Буряковський, В. Волканов, Д. Дяковський, Н. Ущапівська та ін.

Питання організації та методики обліку і контролю ПДВ висвітлені в навчальних посібниках М. Войнаренко, М. Коцупатрого, Г. Пухальської, В. Сердюк та інших науковців і практиків.

Аналітикам слід виходи з того, що окремий податковий облік ПДВ в Україні започатковано з 1997 р. До 2011 р. нормативною базою його слугував Закон про ПДВ, відповідні накази ДПАУ. З

2011 р. він здійснюється на базі норм розділу У ПКУ та відповідних наказів ДПС і Мінфіну України. Останнім часом методичні аспекти ПДВ частіше узагальнюються в документах Мінфіну.

Характерними рисами податкового обліку ПДВ на сучасному етапі розвитку економіки виступають:

o окремі правила виникнення й обліку податкового зобов'язання та податкового кредиту - за правилом першої події або касовим методом;

o окремі правила коригування та відновлення ПЗ та ПК;

o окремий первинний документ на операції постачання товарів (робіт, послуг) - податкова накладна, митна декларація, розрахунок коригувань до податкової накладної. Порядок виписки і сфера застосування податкової накладної не прив'язаний до правил ведення бухобліку і регулюється виключно нормами ПКУ та відповідного наказу державного органу;

o окремий регістр аналітичного обліку у формі Реєстру виданих та отриманих податкових накладних. З 2011 р. додатково введено Єдиний реєстр ПН;

o окрема декларація та додатки до неї.

Усі ці чинники дозволяють стверджувати, що в Україні склалася автономна, відокремлена від бухгалтерського фінансового обліку система інформації про складові ПДВ, яка в окремих елементах має властивості незалежності.

Разом з тим, відповідно до норм Закону про бухгалтерський облік та фінзвітність підприємства зобов'язані вести облік кредиторської та дебіторської заборгованості за розрахунками з бюджетом. Документальною підставою фінансового обліку слугують не податкові, а товарні документи - товарні накладні, акти виконаних робіт тощо. їх виписують і застосовують незалежно від наявності (відсутності) податкових документів. Зазначені документи можуть певною мірою дублювати показник операцій та подій в різних видах обліку. Проте товарні й податкові документи не підміняють один одно.

При аналіз взаємозв'язку різних видів обліку в методичному та інформаційному аспектах слід виходити з того, що порядок бухгалтерського фінансового обліку операцій на субрахунку 641/ПДВ (або субрахунку 6415 в програмі 1С Бухгалтерія) не впливає жодним чином на показники декларації з ПДВ Останні формуються за правилами и нормами розділу V ПКУ. Технічно показники податкового обліку з ПДВ відображуються у такий послідовності: податкова накладна (митна декларація) - реєстр виданих і отриманих податкових накладних - єдиний державний реєстр податкових накладних - декларація з ПДВ - додатки до декларації. Зазначені документи та регістри не застосовують в системі бухгалтерських рахунків.

Сучасний стан взаємодії податкової та фінансової інформації з ПДВ в Україні наведено у дод. В 6.

Специфікою податкового обліку відображення операцій з ПДВ є те, що не можна включати до податкового кредиту будь-які витрати (податковий кредит), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями. У фінансовому обліку такої заборони немає. Така ситуація призводить до часового розриву у відображення суми податкового кредиту з ПДВ у різних видах обліку та загальної суми ПДВ до сплати, оскільки покупець може визнати суму податкового кредиту лише за наявності податкової накладної, яка може затримуватись у продавця. Тому спочатку розглянемо проблеми первинного обліку ПДВ в аспекті взаємозв'язку даних різних видів обліку.

3.2.2. Методика застосування податкових накладних
Розбіжності за специфічними операціями
Обов'язкові реквізити податкової накладної
3.2.3. Особливості побудови реєстрів аналітичного обліку та їх удосконалення
Удосконалення форми реєстру
3.2.4. Порівняння аналітичних позицій різних видів обліку
3.2.5. Проблемні аспекти бухгалтерського фінансового обліку ПДВ
Методика організації інформаційної база бухгалтерського обліку
Причини співпадіння оборотів
Вибір моделей обліку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru