Облік і аудит у банках - Васюренко О.В. - 1.2. Характеристика фінансового, управлінського та податкового обліку, їх взаємозв'язок

Система обліку складається із взаємопов'язаних підсистем, кожна з яких має свої завдання, функції і способи утворення інформації відповідно до запитів користувачів.

Спільним для всіх підсистем бухгалтерського обліку є єдність інформаційної бази, на основі якої здійснюється трансформація даних відповідно до запитів користувачів, а також строків, обсягів і форм надання інформації (рис. 1.4). При цьому збір первинної інформації для всіх типів обліку здійснюється за єдиними правилами, що дозволяє уникнути дублювання даних, і тим самим підвищити оперативність надання інформації для потреб управління.

Рис. 1.4. Система обліку

Бухгалтерський (фінансовий) облік забезпечує своєчасне й повне відображення всіх операцій банку та надання користувачам інформації про стан активів і зобов'язань, власний капітал, результати фінансової діяльності та їх зміни.

Фінансовий облік – це комплексний системний облік діяльності банку. Ведення фінансового обліку є обов'язковим для всіх суб'єктів господарської діяльності. Користувачами такої інформації можуть бути зовнішні органи щодо банку: вкладники, інвестори, кредитори, органи державного управління, податкові органи тощо.

Управлінський облік ведеться з метою забезпечення керівництва банку та його підрозділів оперативною інформацією про стан та результати діяльності банку для планування, контролю та прийняття відповідних управлінських і економічних рішень. Управлінський облік ведеться банком для забезпечення внутрішніх потреб в інформації відповідно до специфіки та особливостей діяльності та структури управління, він дає можливість оперативно управляти банківськими ресурсами та оцінювати ризики.

Податковий облік ведеться з метою накопичення даних про валові доходи та валові витрати відповідно до законодавства і використовується для складання податкової звітності. Порядок ведення податкового обліку банки визначають самостійно, але він має бути відокремленим від фінансового обліку. Зміни в податковому обліку не впливають на фінансовий облік.

Форма, правила, порядок і термін подання податкової звітності визначаються Державною податковою адміністрацією України.

Головна риса, що визначає спільність всіх підсистем, полягає в тому, що на основі інформації, створюваної кожною з підсистем, приймаються управлінські рішення. Так, інформація фінансового обліку про отримані фінансові результати діяльності дає змогу зовнішнім користувачам, зокрема інвесторам, приймати рішення про можливості вкладення інвестицій у даний банк. Інформація управлінського обліку про фінансові результати діяльності, що надається менеджерам, спрямована на вирішення кола питань, пов'язаних з ціноутворенням, контролем за матеріальними ресурсами тощо. Дані податкового обліку, на основі яких визначається величина податкових зобов'язань, в кінцевому підсумку дають змогу визначити суму прибутку, що залишається в розпорядженні банку, і порядок його розподілу.

Щодо відмінностей кожної з названих підсистем, то вони зумовлені конкретними завданнями, що вирішуються кожною з підсистем на основі запитів користувачів, а також формою та періодичністю розрахунку даних (табл. 1.1).

Таблиця 1.1. Відмінності між фінансовим та управлінським обліком

Ознака

Фінансовий облік

Управлінський облік

Зорієнтованість обліку на певного користувача

Державні регулюючі й конт­ролюючі органи, акціонери або власники банку, керів­ництво банку

Керівництво банку

Потрібний вид інформації

Інформація про підсумки роботи за рік

Оперативна, щоденна ін­формація, прогнозування

Форми і період звітності

Форми і період звітності зовнішньорегламентовані

Форми і період звітності регламентуються кожним банком самостійно

1.3. Огляд фінансових звітів банку
1.4. Облікова політика банку
1.5. Організація операційної діяльності у банках
1.6. Документування банківських операцій
1.7. Аналіз операцій та правила і методи контролю реєстрації операцій в обліковій системі. Використання рахунків для збору інформації
1.8. Характеристика Плану рахунків комерційних банків України
1.9. Регістри синтетичного та аналітичного обліку
1.10. Порядок формування та характеристика параметрів аналітичного рахунку
1.11. Бухгалтерський облік за принципом нарахування
Розділ 2. ОБЛІК НАЯВНИХ КОШТІВ БАНКУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru