Українське цивільне право - Заіка Ю.О. - РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

За роки роботи у вищих навчальних закладах автор прийняв (або йому, принаймні, пробували складати) десятки тисяч іспитів і з жалем констатує, що ідеальних студентів, про яких мріють усі вищі навчальні заклади і кожний викладач, студентів, які відвідують усі лекції й уважно все конспектують, а потім на крилах науки летять у бібліотеки ретельно опрацьовувати товстелезні академічні підручники, мудрі монографії та новинки періодики у житті зустрічається, на жаль, досить мало...

Оскільки сьогодні ринок навчальної літератури надзвичайно насичений, автор поставив за мету - написати такий навчальний посібник, який би поєднував доступність викладання курсу із встановленою програмою цивільного права і визначеними канонами викладання цієї дисципліни.

Навчальний посібник також може бути корисним студентам, які мають багато термінових та невідкладних справ, працюють і відвідують "не всі лекції", у кого "неділя" не завжди вихідний день, кому не вистачає "однієї ночі" перед іспитом, проте вони встигають дивитися телевізор, ходити на футбол, посидіти із друзями у кав'ярні, без зайвих балачок допомагати батькам садити картоплю, відводити дочку чи сина до дитячого садка, терпляче лагодять старенький автомобіль та сподіваються мати окрему квартиру в пихатому районі міста, пройтися у червоному піджаку "попід руку" Хрещатиком.

При висвітленні теоретичних питань наводяться традиційні точки зору, які панують у науковій літературі, якщо інше спеціально не застережене.

У зв'язку з елементарно-навчальним характером книги посилання, як правило, відсутні. Проте, допитливий читач має можливість ознайомитися із спеціальними джерелами у списку рекомендованої літератури.

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Глава 1. Загальні положення

1.1. Поняття цивільного права

Щоденно ми з вами, навіть не здогадуючись про те, що постійно вступаємо у правовідносини, тобто у відносини, що регулюються нормами права. Із кримінальним, кримінально-процесуальним, адміністративним, виправно-трудовим правом, ми, на щастя, зустрічаємося досить рідко, проте є галузь права, з якою наше життя нерозривно пов'язане.

Зранку ми купляємо хліб, а на Новий рік - шампанське, звично користуємося автобусом чи "маршруткою", даруємо квіти, будуємо дачі, беремо на прокат весільні сукні, здаємо в гардероби картузи і парасолі, приватизуємо квартири, ремонтуємо годинники, позичаємо приятелям гроші і змушені брати в борг, клеїмо шпалери, видаємо довіреності і, на жаль, складаємо заповіти...

Ми стаємо учасниками цивільних відносин і в тих випадках, коли придбали телевізор, що працював лише три дні; постраждали від образи чи в дорожньо-транспортній пригоді, коли рахуємо збитки, заподіяні нашим курчатам сусідським котом чи "потопом" з верхнього поверху.

Цивільне право регулює широкий спектр суспільних відносин. Це і побутові майнові, і комерційні, й особисті відносини, які виникають із участю фізичних осіб, організацій та держави.

Цивільне право є однією із найважливіших галузей права, а Цивільний кодекс України - другий за значенням після Конституції України законодавчий акт, який є законом для всіх.

Цивільне право, як і будь-яка галузь права, характеризується двома основними ознаками:

o предметом правового регулювання;

o методом правового регулювання.

Предмет і метод - це " обличчя " будь-якої галузі права, оскільки предмет правового регулювання відповідає на питання: щ о саме регулює ця галузь права, тобто, яке коло суспільних відносин нею регулюється; а метод правового регулювання - на питання-яким чином, на яких засадах здійснюється таке регулювання.

Глава 1. Загальні положення
1.1. Поняття цивільного права
1.2. Предмет цивільного права
1.3. Метод правового регулювання
1.4. Принципи цивільного права
1.5. Система цивільного права
1.6. Відмежування цивільного права від інших галузей права
1.7. Цивільне законодавство
1.8. Недійсність нормативних актів
1.9. Дія цивільних законів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru