Фінансове право - Лучковська С.I. - 1. Гроші, грошова система й грошовий обіг

1. Гроші, грошова система й грошовий обіг.

2. Правові засади готівкових розрахунків.

3. Правовий режим рахунків.

4. Правові основи безготівкових розрахунків.

1. Гроші, грошова система й грошовий обіг

Гроші —це категорія економічна, яка означає специфічний товар, який виконує в суспільстві роль загального еквівалента в процесі обміну товарів. .

Обслуговуючи різноманітні сфери економічних відносин, гроші виконують такі функції:

- міри вартості:

- засобу обігу;

- засобу платежу:

- засобу нагромадження вартості:

- світових грошей.

Грошова система - це встановлена державою форма організації грошового обігу та емісії національних грошових знаків, що врегульована законодавством. Грошовий обіг—це рух грошей у процесі виробництва, розподілу й обміну суспільного продукту та перерозподілу національного доходу'.

Держава планує й законодавчо регулює грошовий обіг, закріплюючи основні умови грошового обігу на території країни:

- найменування національної грошової одиниці;

- види грошових знаків, порядок їх випуску в обіг і вилучення з обігу;

- встановлення меж використання готівки й проведення безготівкових розрахунків;

- порядок здійснення контролю за дотриманням правил зберігання, витрачання й обігу коштів.

Відповідно до статті 92 Конституції Україні виключно законами України встановлюються засади створення і функціонування Грошового ринку, статус національної валюти, а також статус іноземних валют на території України.

Положеннями статті 99 Конституції закріплено, що грошовою одиницею України є гривня. Гривня (банкноти і монети) як національна валюта є єдиним законним платіжним засобом на території України, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Забезпечення стабільності гривні є основною функцією Національного банку України. Національний банк підтримує економічну політику Кабінету Міністрів України, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грошової одиниці України.

На виконання основної функції згідно із статтею 7 Закону України "Про Національний банк України" Національний банк відповідно до розроблених Радою Національного банку України основних засад грошово-кредитної політики визначає та проводить грошово-кредитну політику — комплекс заходів у сфері грошового обігу та кредиту, спрямованих на регулювання економічного зростання, стримування інфляції та забезпечення стабільності грошової одиниці України, забезпечення зайнятості населення та вирівнювання платіжного балансу.

Основні засади грошово-кредитної політики є комплексом тих змінних індикаторів фінансової сфери, що дають можливість Національному банку України з допомогою Інструментів (засобів та методів) грошово-кредитної політики здійснювати регулювання грошового обігу та кредитування економіки з метою забезпечення стабільності грошової одиниці України як монетарної передумови для економічного зростання й підтримки високого рівня зайнятості населення. Основні засади грошово-кредитної політики грунтуються на основних критеріях та макроекономічних показниках загальнодержавної програми економічного розвитку та основних параметрах економічного й соціального розвитку України на відповідний період, що включають прогнозні показники обсягу валового внутрішнього продукту, рівня інфляції, розміру дефіциту державного бюджету й джерел його покриття, платіжного та торгового балансів, затверджених Кабінетом Міністрів України. Щорічно Національний банк інформує Верховну Раду України про напрями грошово-кредитної політики, розробленої Національним банком на наступний рік І на більш тривалий період.

Законом України "Про Національний банк України" (стаття 25) передбачено, що основними економічними засобами і методами грошово-кредитної політики є регулювання обсягу грошової маси через:

- визначення та регулювання норм обов'язкових резервів для комерційних банків;

- процентну політику;

- рефінансування комерційних банків;

- управління золотовалютними резервами;

- операції з цінними паперами (крім цінних паперів, що підтверджують корпоративні права), у тому числі з казначейськими зобов'язаннями, на відкритому ринку;

- регулювання Імпорту та експорту капіталу;

- емісію власних боргових зобов'язань та операції з ними. Грошовий обіг здійснюється через обіг готівки та шляхом безготівкових розрахунків.

2. Правові засади готівкових розрахунків
3. Правовий режим рахунків
4. Правові основи безготівкових розрахунків
Тема 16. Правові основи валютного регулювання
1. Поняття валюти, валютних цінностей і валютних операцій відповідно до національного валютного законодавства
2. Поняття та зміст валютного регулювання
ЛІТЕРАТУРА
ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
СПИСОК СКОРОЧЕНЬ
Вступ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru