Облік та оподаткування підприємств малого бізнесу - Атамас П.Й. - В одній торговій точці продається пиво на розлив, в іншій - алкогольні напої

Як відомо, існують два способи розрахунку із споживачами: готівкою і у безготівковій формі через установи банків, останній з яких практично не має особливостей для застосування малими підприємствами. А от розрахунки готівкою є найбільш поширеними у малому бізнесі і відрізняються деякими особливостями.

Указом про єдиний податок приватним підприємцям - платникам єдиного податку надано право не застосовувати електронні контрольно-касові апарати (реєстратори розрахункових операцій, що іменуються (РРО)) для проведення розрахунків готівкою із споживачами.

Разом з тим, згідно п. 6 ст. 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг" від 06.01.2002 р. № 1776-Ш (далі - Закон про РРО) платники єдиного податку - приватні підприємці звільняються від обов'язку застосовувати РРО і вести книги обліку розрахункових операцій (КОРО) з продажу товарів, за винятком підакцизних (окрім пива на розлив), і наданні послуг за умови ведення ними Книги обліку доходів і витрат.

Єдиноподатківцям - фізичним особам, що здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами, пивом в пляшках і жерстяних банках, за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів можна працювати без застосування РРО, але з використанням Книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Така можливість виходить з Переліку окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок (РК) і книг обліку розрахункових операцій (КОРО), затвердженого ухвалою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, із змінами і доповненнями (далі - Перелік № 1336). Якщо підприємець - платник єдиного податку здійснює продаж інших підакцизних товарів (тобто окрім пива на розлив і пива в пляшках і бляшаних банках), він повинен застосовувати РРО.

Розглянемо деякі нюанси застосування податкового законодавства при торгівлі як підакцизними, так і непідакцизними товарами.

Торгівля пивом на розлив

Уточнимо, що означає пиво на розлив. Однозначно це реалізація пива з кегів, бочок і інших великих ємкостей. А чи вважається за продаж на розлив продаж пива в пляшках в кафе, барах, якщо пиво покупцеві подається в келиху?

До цих пір ніяких роз'яснень із цього приводу жодним відомством не надано.

Тому на сьогоднішній день підприємцям, які реалізують в своєму торговому приміщенні пиво в пляшках, важливо правильно обґрунтувати те, що вони реалізують це пиво саме на розлив.

Так, однією з ознак реалізації пива на розлив є вказівка в меню вартості напою не за пляшку, а за одиницю об'єму (наприклад, за 0,5 л, за 0,3 л).

В одній торговій точці продається пиво на розлив, в іншій - алкогольні напої

В цьому випадку виникає питання: чи повинен платник єдиного податку застосовувати РРО тільки на другій торговій точці (де йде реалізація підакцизних товарів - алкогольних напоїв) або РРО треба застосовувати в обох торгових точках? Відповідь на це питання для приватного підприємця невтішна. Застосовувати РРО потрібно буде у всіх його торгових точках. Пояснюється це тим, що у разі, коли "спрощений" підприємець займається торгівлею іншими підакцизними товарами, ніж пиво, його ситуація не підпадає ні під ту, що звільняє від РРО ст. 9 Закону про РРО, ні під ст. 10 Закону про РРО (яка дозволяє використовувати тільки РК і КОРО). І звичайно, обов'язково застосовувати РРО потрібно буде за ситуації, коли пивом на розлив і алкогольними напоями (іншими підакцизними товарами) "спрощений" підприємець торгує на одній торговій точці.

Торгівля пляшковим, баночним пивом (не на розлив) уроздріб.
Торгівля підакцизними товарами, але не пивом
Використання розрахункових квитанцій у розрахунках із споживачами
Розрахунковий документ довільної форми
Якщо підприємець надає послуги
1.7. Принципи формування облікової політики малих підприємств
1.8. План рахунків бухгалтерського обліку на малих підприємствах та їх кореспонденція
1.9. Форми ведення бухгалтерського обліку
Журнально-ордерна форма обліку
Проста і спрощена форми бухгалтерського обліку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru