Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - Глава 31. Договір побутового підряду

1. Поняття та правове регулювання договору побутового підряду

Інколи в літературі договір побутового підряду називають договором побутового замовлення1. Так цей договір називався у ЦК УРСР 1963 р.

Договір побутового підряду давно відомий цивільному законодавству України. У ЦК УРСР 1963 року цьому договору було присвячено статті 348-3511 глави 28 "Підряд".

Цей договір відомий не тільки цивільному законодавству України - норми щодо договору побутового підряду можна знайти у законодавстві інших країн, а також в уніфікованих міжнародних документах.

На сьогодні договору підряду присвячено статті 865-874 параграфу 2 гл. 61 розд. III книги п'ятої ЦК України.

До договору побутового підряду застосовуються також загальні положення про договір підряду, про що прямо зазначено у ч. 4 ст. 837 ЦК України.

Окрім цього, відносини за договором побутового підряду, не врегульовані ЦК України, регулюються Законом України "Про захист прав споживачів"1 та іншими, як правило, підзаконними нормативно-правовими актами, до яких, зокрема, належать:

- Правила побутового обслуговування населення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1994 р. № 3 1З4, в яких передбачено порядок приймання та оформлення замовлень на послуги, умови виконання замовлення тощо;

- Інструкція щодо надання послуг з ремонту, пошиття та в'язання трикотажних виробів, затверджена наказом Українського союзу об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 27 серпня 2000 р. № 205, де прописано правила надання цих послуг;

- Інструкція щодо надання послуг з ремонту і пошиття взуття, затверджена наказом Українського союзу об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 27 серпня 2000 р. № 20і, де прописано правила надання цих послуг;

- Інструкція щодо надання послуг з ремонту побутової радіоелектронної апаратури, затверджена наказом Українського союзу об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 27 серпня 2000 p. № 202, де прописано правила надання цих послуг та інші3;

- Порядок обліку бракованих товарів, повернутих покупцями, у разі здійснення гарантійної заміни товарів, а також обліку покупців, що отримали таку заміну або послуги з ремонту (обслуговування), затверджений наказом Державної податкової адміністрації України № 203 від 27 червня 1997 р.4;

- Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 506 від 11 квітня 2002 р.5;

- Правила надання послуг з технічного обслуговування і ремонту автомобільних транспортних засобів, затверджені наказом Міністерства транспорту України № 792 від ] 1 листопада 2002 р.6;

- Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни дорожніх транспортних засобів, затверджений наказом Міністерства промислової політики України № 721 від 29 грудня 2004 р.7 та інші акти.

Відповідно до ч. 1 ст. 865 ЦК України за договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

У статті 865 ЦК України дається визначення договору побутового підряду, закріплено ознаки цього договору, сукупність яких дозволяє відмежувати його від інших різновидів договору підряду. До них відносять спеціальний суб'єктний склад відносин і мету, з якою використовується результат виконаної роботи.

Отже, перш за все специфічним є суб'єктний склад договору побутового підряду. Підрядником за договором побутового підряду можуть бути тільки юридичні особи і фізичні особи - підприємці, а замовником - тільки фізичні особи. Як вірно зазначається в літературі, ця ознака є ключовою для кваліфікації відносин, що виникають за договором побутового підряду. Похідною від зазначеної ознаки є економічна нерівність учасників цього зобов'язання.

Підрядники за договором побутового підряду повинні або мати ліцензію на виконання тих робіт, що передбачені в Законі України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (наприклад на виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння), або отримати патент згідно із Законом України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності". Види робіт, на які слід отримати патент, передбачено у Переліку послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня І998 р. № 576, в редакції постанови від 11 травня 2006 р. № 6593.

Стосовно замовника за договором побутового підряду, то ним може бути фізична особа. При цьому доцільно враховувати поняття "споживач", що дається в п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про захист прав споживачів", в якому визначається: "споживач - фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника".

Результат даного договору повинен застосовуватися тільки з метою задоволення побутових та інших особистих потреб замовника. Якщо замовником виступає юридична особа чи фізична особа - підприємець або мета застосування результату договору є іншою, то застосовуються загальні норми про підряд. Наприклад, якщо фізична особа замовляє виготовлення меблів для дому, то в даному випадку це буде договір побутового підряду, а також він буде так званим споживчим договором. Якщо ж фізична особа (навіть не суб'єкт підприємницької діяльності) замовляє меблі для офісу, то це вже буде договір підряду, оскільки особа придбаває товар за договором не для особистих потреб. У даному випадку уже слід застосовувати загальні норми договору підряду.

1. Поняття та правове регулювання договору побутового підряду
2. Загальна характеристика договору побутового підряду
3. Права та обов'язки сторін за договором побутового підряду
4. Виконання договору побутового підряду та відповідальність за його порушення
Глава 32. Договір будівельного підряду
1. Поняття договору будівельного підряду
2. Предмет договору будівельного підряду
3. Елементи і виконання договору будівельного підряду
Сторони договору будівельного підряду
4. Відповідальність за договором будівельного підряду
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru