Облік у зарубіжних країнах - Воронко Р.М. - 9.3. Облік довгострокових векселів виданих

Довгострокові векселі до сплати також використовуються для фінансування довгострокових проектів фірми, як і облігації. Тобто за своєю природою довгострокові облігації і довгострокові векселі аналогічні, але останні не мають обігу на біржовому ринку цінних паперів. На відміну від облігацій, які випускаються в основному великими корпораціями, довгострокові векселі видаються невеликими корпораціями або некорпоративними підприємствами. Крім цього кошти, які залучаються з допомогою довгострокових векселів можуть бути використані позичальником на різні господарські потреби.

Термін дії довгострокових векселів, на відміну від короткострокових, більше одного року. Виписування векселів підприємствами відбувається, коли вони позичають грошові кошти в банку (фінансові векселі) або купують товари чи отримують послуги в кредит (комерційні або торгові векселі).

Довгострокові векселі, в більшості випадків, оформляються кредитними угодами, в яких визначаються зобов'язання боржника по відношенню до погашення суми заборгованості, терміни погашення, можливість одноразового погашення суми кредиту або частинами тощо. В зарубіжній практиці широко використовуються заставні (забезпечені) векселі, які забезпечуються активами і використовуються при купівлі підприємствами нерухомості та інших основних засобів. Застава оформляється окремим документом, який є додатком до відповідної кредитної угоди.

В обліку довгострокові векселі до сплати відображаються за їх номінальною вартістю. Заборгованість по довгострокових векселях переважно погашається періодично на протязі терміну дії векселя. Кожна виплата включає відсоток до залишку несплаченої суми заборгованості і суму зменшення заборгованості по векселю. Сума відсотків зменшується в кожному періоді, оскільки відбувається зменшення основної суми заборгованості по векселю. У той же час, чим довший термін користування грошима, тим більша сума витрат на сплату відсотків. Для надавачів кредитів ці відсотки є, відповідно, доходами.

При розрахунку суми відсотків по векселю необхідно основну суму заборгованості по векселю помножити на ставку відсотків і час користування кредитом. Відсотки по векселю є витратами того періоду, в якому використовувались кредитні ресурси, що вимагає нарахування і відображення відсотків по векселю в обліку і звітності, незалежно від самого факту сплати грошей.

При розгляді питання обліку короткострокових векселів до сплати було відмічено, що залежно від способу сплати відсотків розрізняють два види векселів:

відсоткові (векселі з окремо зазначеними відсотками від номінальної вартості);

безвідсоткові (на векселі відсотки до номінальної вартості не зазначаються, а включаються в його номінальну вартість).

Методика обліку довгострокових векселів до сплати не відрізняється від обліку короткострокових векселів і не залежить від того, з якою метою отримано кредитні ресурси. Але, оскільки термін погашення заборгованості по довгостроковому векселю складає більше одного року (до 10 років), то підприємства, які видали такі векселі, складають графік виплат по векселю.

Наприклад, 1 січня 2004 р. корпорація "Матсон" випустила довгостроковий вексель номінальною вартістю $200,000 строком на 5 років під 12 % річних для фінансування будівництва адміністративної будівлі. Згідно з кредитною угодою виплата відсотків і частини основної суми боргу здійснюється один раз на рік - 31 грудня.

Розрахунок величини щорічної суми виплат корпорації по довгостроковому векселю здійснюється із застосуванням таблиці поточної вартості ануїтету (додаток 5.4):

при 5 періодах сплати (п = 5) і ставці відсотків для одного періоду 12 % (і = 12 %) з допомогою таблиці поточної вартості ануїтету знаходимо, що поточна вартість ануїтету (77^) $1 (звичайного) складає 3.6048;

сума виплат за період (рік) = $200,000 : 3.6048 = $55,482.

Тобто щорічні суми виплат корпорації по довгостроковому векселю складають $55,482, а графік виплат по цьому векселю показано в табл. 9.4.

Таблиця 9.4. Графік виплат по довгостроковому векселю корпорації "Матсон" номіналом $200,000, дата виписки 1 січня 2004 р., дата погашення - 1 січня 2009 р.

Графік виплат по довгостроковому векселю корпорації

На одержання кредиту по довгостроковому векселю 1 січня 2004 р. буде зроблено бухгалтерський запис:

Грошові кошти 200,000

Довгострокові векселі до стати 200,000

Погашення частини заборгованості по векселю і сплата відсотків за перший рік (31.12.2004 р.) відображається бухгалтерським проведенням:

Витрати на сплату відсотків по векселях

(фінансові витрати) 24,000

Довгострокові векселі до сплати 31,482

Грошові кошти 55,482

Аналогічні проведення будуть складатися і в наступні періоди сплати, але в іншій сумі погашення заборгованості і відсотків по векселю.

В балансі зменшення суми заборгованості по довгостроковому векселю для наступного звітного року відображається як короткострокові зобов'язання, а залишок заборгованості, не сплачений після цього - як довгострокові зобов'язання. Так у прикладі по корпорації "Матсон" станом на 31.12.2004 р. загальна заборгованість по векселях до оплати складає $168,518, з якої $35,260 (сума зменшення заборгованості по векселю у 2005 р.) - поточні зобов'язання, а решта $133,258 ($168,518 - $35,260) - довгострокові зобов'язання.

Заставні векселі також, в основному погашаються частковими сумами, як проілюстровано вище, і лише, в окремих випадках, всією сумою на дату закінчення терміну дії векселів при періодичній сплаті відсотків. У другому випадку вся сума заборгованості по векселях показується як довгострокові зобов'язання до настання дати, коли термін погашення цієї заборгованості буде знаходитися в межах року. За таких умов сума довгострокових зобов'язань по заставних векселях перекласифіковується у короткострокові зобов'язання. Погашення заставних векселів (закладних до сплати) в обліку відображається записом:

Витрати на сплату відсотків по векселях

Заставні векселі до сплати

Грошові кошти

9.4. Облік зобов'язань з фінансової оренди
9.5. Облік інших довгострокових зобов'язань
РОЗДІЛ Х. ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ І РОЗПОДІЛУ ПРИБУТКУ
10.1. Сутність капіталу та його види
10.2. Облік капіталу одноосібного власника
10.3. Облік капіталу та розподілу прибутку в товариствах
Облік змін в капіталі товариства
Перетворення товариства на корпорацію
10.4. Облік капіталу та розподілу прибутку в корпораціях
Оцінка і облік випуску акцій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru