Юридична деонтологія - Гусарєв С.Д. - 1. Процедури

Основними функціональними елементами змісту юридичної практичної діяльності є процедури, умови, прийоми та засоби її здійснення. Особливі вимоги до їх застосування та необхідність здійснення зовнішнього контролю, обумовлюють їх визначеність, регламентованість нормативно-правовими та іншими правовими документами, професійними нормами тощо.

1. Процедури

юридичної практичної діяльності оптимізують її, підвищують надійність і якість її результатів, забезпечують безпеку юристів. Вони описуються як нормативно-правовими актами, так й відповідними методичними рекомендаціями, дозволяють ефективно використовувати всіма її суб'єктами наявний передовий юридичний досвід, попереджати виникнення можливих конфліктів або порушень, визначають форми, зміст, порядок і засоби юридичної практичної діяльності, зокрема процедури передбачають:

¨ підстави або умови вчинення тих або інших юридичних дій;

¨ перелік необхідних етапів, дій, операцій, а також послідовність їх вчинення;

¨ порядок фіксації обставин вчинення дій та їх результатів;

¨ допустимі наслідки юридичних дій і т.д.

Процедури юридичної практичної діяльності конкретизуються відповідно до умов, форм, засобів, предметів та інших особливостей юридичних спеціальностей та окремих юридичних дій, наприклад, процедури вчинення нотаріальних дій визначають місце вчинення нотаріальних дій; суб'єктів, які мають повноваження вчиняти нотаріальні дії; строки вчинення нотаріальних дій; підстави відкладення, зупинення нотаріальних дій або відмови у вчиненні нотаріальних дій; заходи, що вживаються нотаріусами та іншими посадовими особами, які вчиняють нотаріальні дії, при виявленні порушення закону; правила або порядок:

¨ встановлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, та перевірки дієздатності громадян та правоздатності юридичних осіб, які беруть участь в угодах;

¨ підписання нотаріально посвідчуваиих угод, заяв та інших документів;

¨ вчинення посвідчувальних написів та видача свідоцтв;

¨ реєстрації нотаріальних дій;

¨ видачі дубліката нотаріально посвідченого документа;

¨ охорони спадкового майна (опису спадкового майна і передачі його на зберігання, повідомлення спадкоємців про відкриття спадщини, видачі грошових сум із спадкового майна, припинення охорони спадкового майна);

¨ прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів та їх повернення;

¨ вчинення виконавчих написів;

¨ вчинення протестів векселів, пред'явлення чеків до платежу і посвідчення неоплати чеків;

¨ вчинення морських протестів;

¨ виключення із загальних правил, а також інші умови, правила, підстави вчинення нотаріальних дій.

2. Умови здійснення юридичної практичної діяльності.

Умови юридичної практичної діяльності можна поділити на:

1. Загальні (природні):

¨ тимчасові умови, що відбивають об'єктивно різноманітні можливості планування і здійснення юридичних дій протягом доби, залежать від їх особливостей, характеризуються терміновістю, швидкістю, оперативністю, інтенсивністю і напруженістю;

¨ умови місця вчинення юридичний дій можуть бути різними, що залежить від особливостей видів діяльності або завдань, які вирішуються (службові приміщення, приміщення судових засідань, житло громадян, а при огляді місця скоєння злочину шосе, поле, ліс. будівля і т.д.).

2. Спеціальні:

¨ комунікативні, які обумовлені професійним спілкуванням з колом осіб, значним за чисельністю і невизначеним за складом (віком, професією, рівнем культури і т.д.);

¨ психологічні, зокрема такі, як психологічна напруженість, емоційна насиченість, конфліктність спілкування і т.д.,

¨ інтелектуальні, що пов'язані з обробкою великих обсягів інформації, прийняттям рішень у суперечливих і иевизначених ситуаціях, варіативність і альтернативність можливих рішень і дій.

3. Такі, що забезпечують нормальні умови праці - будинки і приміщення, меблі і спеціальне обладнання, загальне обладнання будинків та приміщень.

2. Умови здійснення юридичної практичної діяльності.
3. Прийоми та засоби юридичної практичної діяльності.
10. Координація і взаємодія у юридичній практичній діяльності
11. Гарантії юридичної практичної діяльності
12. Оплата праці юристів, їх правовий та соціальний захист
13. Основні дії юридичної практичної діяльності
1.Ведення юридичної справи.
2. Тлумачення правових текстів.
3. Консультування з правових питань.
4. Представництво юристом інтересів суб'єкта права.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru