Логопсихологія - Конопляста С.Ю. - 7.3. Історія розвитку психологічної допомоги дітям із порушеннями в розвитку

Історія розвитку психологічної допомоги дітям із проблемами в розвитку не відокремлена від історії їх вивчення в психології, дефектології, психіатрії та інших науках. Умовно розрізняють чотири основні періоди розвитку цієї проблеми.

Перший період — описовий, до якого належать медичні й педагогічні проблеми корекції аномального розвитку.

Проблемою аномального розвитку дитини протягом усієї історії її дослідження цікавилися педагоги, лікарі, психологи. Розвиток медичних і філософських знань сприяв тому, щоб із наукової позиції підійти до розуміння процесу психічного розвитку дітей з порушеннями в розвитку. Більшість праць лікарів і педагогів XIX ст. присвячувалися психології розумово відсталих дітей. Ці хворі виокремлювалися із загальної групи душевнохворих. Психіатри та психологи того періоду намагалися розробити класифікацію фізіологічних і соціальних причин інтелектуального порушення у дітей.

Другий етап розвитку теорії та практики психологічної корекції тісно пов'язаний із упровадженням експериментально-психологічних методів у систему психологічних досліджень. Гуманістичну спрямованість праць Б. Сегена і П.Я. Трошина продовжили у дослідженнях зарубіжних і вітчизняних психологів, присвячених вивченню психологічного розвитку дітей не лише з розумовою відсталістю, а й з іншими порушеннями.

Особливий інтерес становлять дослідження особливостей психічного розвитку здорових дітей і дітей з проблемами в розвитку з позиції асоціативної психології (Е. Клаперед і М. Монтессорі).

Третій етап розвитку психологічної корекції пов'язаний з іменем Л.С. Виготського. Учений проводив численні дослідження в галузі дефектології й спеціальної психології, збирав емпіричний матеріал про особливості розвитку дітей з різними фізичними і психічними аномаліями. Аналізуючи причини аномального розвитку дитини, Л.С Виготський вирізняв фактори, що визначають процес аномального розвитку.

Четвертий етап розвитку теорії й практики психологічної корекції пов'язаний з інтенсивним формуванням практичної психологи, яке розпочалося з другої половини 60-х років XX ст.

У цей період розроблялися і впроваджувалися у практику програми психологічної допомоги дітям із дитячим церебральним паралічем (Р.Я. Абрамович-Лехтман, 1962; М.В. Іпполітова, 1961; К.А. Семенова, Є.М. Мастюкова, М.Я. Смуглін, 1972; Є.М. Мастюкова, 1973; І.І. Мамайчук, 1976; та ін.). На початку 80-х років XX ст. проводили дослідження стосовно проблеми психологічної корекції дітей, які страждають на ранній дитячий аутизм (1.0. Костін, 1997; В.В. Лебединський, 1985; К.С. Лебединська 1989; М.М. Ліблінг, О.С. Нікольська, 1980 та ін.).

У практику впроваджуються комплексні корекцій-ні програми з нейропсихологічної корекції (Ю.В. Мі-кадзе.Н.К. Корсакова, 1994; Н.М. Пилаєва,Т.В. Ахуті-на, 1997), програми з формування просторових уявлень у дітей (Н.Я. Семаго, М.М. Семаго, 2000), корекційні психолого-педагогічні програми для навчальних закладів (І.В. Дубровіна та ін., 1990). З'явилася значна кількість робіт з проблем психологічної корекції дітей і підлітків з емоційними порушеннями (А.І. Захаров, 1982; A.C. Співаковська, 1988; В. Гарбузов, 1990), а також з питань сімейної психологічної корекції (Б.Г. Ей-деміллер, В.В. Юстицький, 1992 та ін.).

На сьогодні успішно розвиваються теоретичні й методологічні аспекти психологічної корекції дітей з проблемами у розвитку (Г.В. Бурменська, O.A. Каробанова Т.В. Лаврентьєва,А.Г. Лідере, І.І. Мамайчук,А.Г. Обухівська, A.A. Осипова, Т.В. Сак, Є.П. Синьова, В.В. Тарасун,О.В. Трошин, Л.І. Фомічова, I.A. Шаповал, І.І. Шевченко та ін.).


7.4. Основні принципи психологічної корекції
7.5. Прийоми і методи психокорекційної роботи
7.5.1. Психологічне консультування
7.5.2. Психологічний супровід
7.5.3. Психологічна підтримка
7.6. Основні напрями психологічної допомоги дітям із проблемами у розвитку
КОРОТКИЙ ПОНЯТІЙНО-ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
1. ІСТОРИЧНИЙ НАРИС
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru