Психологія сексуальності - Діденко С.В. - Висновки

1. Стать є комплексом тілесних, репродуктивних, поведінкових і соціальних ознак, що визначають індивіда як чоловіка або жінку, хлопчика або дівчинку. Статеву належність можна оцінити на різних рівнях: за генетичними механізмами (відмінність статей визначається набором хромосом); характером статевих органів (відмінність статей визначається будовою статевих залоз); будовою організму та характером поведінки людини (з точки зору маскулінності та фемінності). У здорової людини узгоджуються всі ознаки статі.

2. Анатомічно статеві системи чоловіка і жінки подібні: в обох статей е статеві залози (яєчка та яєчники), статеві шляхи (сім'япроводи та яйцепроводи), додаткові утворення (передміхурова статева залоза та матка), органи спарування (статевий член і піхва). Головну роль в обох організмах відіграють статеві залози, які відповідають за продукування типових для кожної статі зародкових клітин і виділення статевих гормонів безпосередньо в кров. Подібний принцип їх функціонування пов'язаний із діяльністю нервово? та ендокринної систем.

3. У чоловіків та жінок функція статевих залоз перебуває під контролем нейрогуморальної регуляції. Так, однією з обов'язкових умов їх функціонування є нормальна діяльність гіпофіза. Секреція та викидання гормонів у кров відбуваються під контролем спеціальних центрів, які знаходяться в гіпоталамусі. У статевому житті людини істотну роль відіграє центральна нервова система (кора головного мозку). Завдяки їй при статевому акті включаються всі життєво важливі центри організму.

4. Сексуальна реакція чоловіків і жінок, попри наявність певних відмінностей, дуже подібна. Вона є однаковою у гетеро- і гомосексуа-лів. Сексуальна реакція людини - цикл, що складається з фаз збудження, плато, оргазму та вивільнення. Основою сексуальної реакції є такі фізіологічні процеси, як гіперемія та міотонія.

5. Сексуальне збудження - активація складної системи рефлексів, у якій беруть участь статеві органи та нервова система. Збудження виникає внаслідок сексуальної стимуляції, яка може бути фізичною, психологічною чи поєднанням обох цих різновидів.

6. У фазі плато підтримуються та посилюються високі рівні сексуального збудження, які є підготовкою до оргазму. Тривалість фази плато неоднакова у різних людей. У жінок під час цієї фази відбувається реакція, яка називається оргазмічною платформою.

7. Оргазм - раптові ритмічні скорочення м'язів у зоні таза та інших ділянках тіла, що ефективно знімають сексуальну напругу, а також психічні відчуття, що супроводжують цей процес. Оргазм є жагучим відчуттям, результатом складної взаємодії структур, розташованих на тазовому, спинному, діенцефальному та корковому рівнях.

8. Період, протягом якого відбувається повернення до незбу-дженного стану, називається фазою вивільнення. У цій фаз (до неї у чоловіків входить рефрактерний період) фізіологічні зміни, що виникли під час фаз збудження та плато, повертаються до вихідного стану.

9. Копулятивний цикл - весь комплекс проявів, які спостерігаються у людини в процесі спарування. Деякі морфофункціональні комплекси копулятивного циклу мають однакову природу у чоловіків та у жінок, інші - суттєво відрізняються.

10. Враховуючи значення та призначення статевої функції, до сексуальної норми відносять потенційну здатність до реалізації біологічного (репродукція потомства), психологічного (отримання насолоди та статевого задоволення), соціального (задоволення потреби в міжлюдських контактах) аспектів. Характер та ступінь відхилень у можливості реалізації цих аспектів визначають ступінь порушення сексуальної норми.

4. Сексуальна поведінка
4.1. Сутність та особливості сексуальної поведінки
4.2. Статевий потяг і статеве бажання
4.3. Статевий темперамент
4.4. Основні форми статевого життя людини
Сексуальні фантазії
Мастурбації
Дитяча мастурбація
Чоловіча мастурбація
Жіноча мастурбація
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru