Психологія сексуальності - Діденко С.В. - Фактори, що впливають на фізіологічний стан організму

На фізіологічний стан організму, який значною мірою залежить від генетичних факторів, способу життя, соціально-побутової культури особистості і багатьох зовнішніх чинників, впливають:

1) порушення екологічних умов проживання (шум, смог, забруднення середовища, шкідливе випромінювання тощо);

2) негативні фактори, які впливають на утробний розвиток плоду (куріння, вживання алкоголю, наркотиків, недостатнє та неповноцінне харчування при вагітності, все, що може викликати вроджену патологію);

3) неправильний спосіб життя (перевтома, перенапруга, стрес, нераціональне харчування, шкідливі звички);

4) перенесені захворювання, травми та хірургічні втручання;

5) нестабільність загального здоров'я (низький артеріальний тиск, порушення функції різних органів, нестійкість і розлади нервової системи, особливо вегетативної);

6) хромосомні та генетичні порушення.

Вплив соматичних захворювань на виникнення статевих розладів спостерігається, наприклад, у хворих з коронарною недостатністю, в осіб, які перенесли інфаркт міокарда і яких переслідує фобія смерті (до 50% чоловіків і до 40% жінок). Вони бояться, що захворювання може спричинити сексуальні труднощі, порушення.

Негативно впливають на фізіологічний стан організму і протизаплідні засоби: презерватив знижує відчуття на головці статевого члена; внутріматкова спіраль може перешкоджати отриманню оргастичних відчуттів; гормональні таблетки в одних жінок зменшують, у інших - посилюють сексуальний потяг; перерваний статевий акт спричинює порушення еякуляції; відмови від статевих актів у певні дні менструального циклу з метою запобігання вагітності призводять до порушень сексуального задоволення у жінок, оскільки в період овуляції настає пік сексуального потягу.

Причиною сексуальних розладів також є алкоголь, під дією якого виникають зміни в статевих органах. Особливо негативно він впливає на здатність до запліднення і статеву активність. Найпоширенішими статевими розладами при алкоголізмі в чоловіків є порушення ерекції, прискорення еякуляції, послаблення лібідо. У чоловіків, які страждають від алкоголізму, відбувається алкогольна кастрація (лат. castro - вихолощую) - жирове переродження, рубцювання сім'яних протоків, припинення вироблення сперматозоїдів. Розвиток статевої слабкості зумовлює в такий спосіб синдром патологічних ревнощів.

Серед осіб, у яких сексуальні розлади спричинені алкоголізмом, виокремлюють (О. Нахуров): тих, у кого ці розлади є уявними (7,5%); осіб, статеві порушення яких не пов'язані з алкоголізмом (2,3%); хворих, у яких алкоголізм прискорив розвиток сексуальних розладів (73,5%); хворих, у яких статеві розлади виникли після протиалкогольного лікування (16,7%).

Чоловічі сексуальні розлади, пов'язані з алкоголізмом, класифікують на тип А (дуже швидке сім'явиверження за наявності повної ерекції статевого члена) та тип Б у чоловіків похилого віку (швидке сім'явиверження за неповної ерекції статевого члена). Сексуальна патологія, яка виникає внаслідок алкоголізму, пов'язана з токсичною дією алкоголю на центр еякуляції у спинному мозку.

У жінок хронічний алкоголізм призводить до розвитку вторинної статевої холодності і вагінізму, різко знижується фертильна (відтворення потомства) здатність, їм важче завагітніти, у них частіше бувають тяжкі токсикози при вагітності, викидні, передчасні пологи, висока пренатальна дитяча смертність. Кількість недоношених дітей становить 34%, а мертвонароджених - 25% (3. Болотова, Л. Богданова, 1974); позаматкову вагітність діагностують у ЗО разів частіше, ніж у непитущих. Оскільки алкоголь дуже легко проходить крізь плаценту в організм зародка і через молоко матері - в організм немовляти, діти, матері яких вживають алкоголь, з раннього віку мають схильність до психічних захворювань.

Негативно впливає на статеву систему жінки і чоловіка нікотин. У чоловіків-курців знижується статева активність, показники сперматограми, а у жінок нікотин токсично діє на гіпоталамус, що призводить до порушення овуляційно-менструального циклу та інших біопатологічних процесів.

Під час вагітності нікотин легко проникає крізь плацентарний бар'єр в організм зародка, а виводиться з нього набагато повільніше, ніж з організму жінки, яка палить. При цьому збільшується частота викиднів, передчасних пологів, ускладнень при пологах. Показники смертності новонароджених у матерів, які палять, на 20-25% вищі, ніж у тих, що не палять. Кількість таких випадків прямо пропорційно залежить від інтенсивності куріння матері. Діти, які вижили, фізично і психічно менш повноцінні і до 6,5 років мають нижчі показники інтелекту.

Дія патогенних факторів, що впливають на фізіологічний стан організму, може бути хронічною (при вродженій патології) або тимчасовою (під час гострого захворювання, прийому ліків). Здебільшого вона проявляється на підпороговому рівні непомітно, і вплив її поступово зростає. Біологічні фактори впливають на різні ділянки статевої системи: рецепторну сферу і рефлекторну систему.

Вікові фактори сексуальних розладів
Психологічні фактори сексуальних розладів
Соціокультурні фактори сексуальних розладів
Психопатологічні фактори сексуальних розладів
7.3. Основні види сексуальних розладів
Порушення сексуального життя чоловіка
Імпотенція
Еякуляторні розлади
Чоловіче безпліддя
Порушення сексуального життя жінки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru